REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Porcinkule

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porcinkule (také porciunkule) je tradiční pouť konaná první srpnový víkend v některých českých městech, jejichž historie je spjatá s františkánským řádem.


V náboženském významu je porcinkule výroční církevní slavnost konaná 2. srpna ve františkánských (a kapucínských) kostelech, spojená s udílením tzv. plnomocných odpustků a doprovázená lidovou poutí. Slovo porcinkule je také zlidovělým názvem pro svátek Panny Marie Andělské slavený 2. srpna.

Zdroj: Vlastivědné muzeum Slaný a http://cs.

wikipedia.

org

 

Stanovení datumu pouti a posvícení

Obecně se pouť stanoví podle církevního svátku zasvěcení místního kostela. Církev pak slaví vždy první následující neděli po tomto datu (nebo přímo tento den). Civilní pouť (neděle) se však stanovuje podle jakýchsi pravidel, která vznikla časem z potřeby pouť slavit v neděli (dříve bylo na svátek Nanebevzetí Panny Marie volno. A tak došlo k tomu, že pokud je 15.8. do poloviny týdne, pouťová neděle je před tímto datem, od poloviny týdne pak po tomto datu. Vzniká vždy problém, když je 15.8. ve středu. Je středa ještě do poloviny týdne, nebo až po polovině? A tak se stává, že někdo slaví pouť o týden dříve, než jiní.

Posvícení má být neděli před Sv. Václavem. Ale někdo ho počítá i tak, že má být šest týdnů od pouti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy