REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický kalendář

V našem kalendáři najdete všchny významné dny pro gurmány, či gurmety, ale i ostatní milovníky dobrého jídla a pití. Některé datumy se vám budou možná zdát zdánlivě špatně zařazené, že s jídlem či pitím nemají co dělat. Ae nemylte se! I když vás některý termín překvapí, po přečtení článku jistě pochopíte, proč byl zařazen do našeho gastro kalendáře. A co ještě v této kategorii najdete? Tak například termíny a povídání o gastronomických akcích pořádaných po celém Česku.

Podkategorie: Gastronomické akce 43

Silvestr

31. prosince, poslední den roku, je sv. Silvestra. Kněz, který přežil pronásledování křesťanů za císaře Diokleciána, se stal r. 311 papežem. Podle legendy pokřtil císaře Diokleciána a jeho ženu sv. Helenu. Zemřel roku 335. Je jedním z prvních uctívaných světců, jehož kult se rozšířil do celé Evropy.

Vánoce

Mezi vzpomínkami z dětství, které se každému vybavují, jsou vzpomínky na Vánoce. Jsou milé sluchu i zraku, plné vůně a chutí, které nás provázejí po celý život. Rodinné teplo vánoc milujeme snad všichni, snad vyjma těch, co ho bohužel nepoznali.

Mikuláš

Obchůzka maskovaných postav Mikuláše, čerta a anděla 5. prosince je bohudík stále běžná. Někdy je však brána jako povyražení až příliš malých dětí. Tyto postavy by měly být představovány dospělými osobami, aby zůstal zachován jistý respekt a úroveň jejich vystupování. Mikuláš vždy býval starší, bělovlasý, vousatý pán. Jó anděl s čertem, těm mládí zase tak moc neškodí …

Mikuláš – povídání o čertovi

V podvečer chodí průvod Mikuláše, anděla a čerta. S těmito pochůzkami je spjata nejenom řada písní a koled, ale i zvyků, tradic a také pověr a historek. Právě čert je postavička, které se děti bojí a slibují Mikuláši, že příští rok budou určitě hodnější.

Advent (4 týdny před nedělí před 25. prosincem)

Doba přípravy na Vánoce se nazývá “ADVENT”. Toto označení pochází z latinského slova “adventus”, což znamená příchod. Myslí se zde na příchod Vykupitele Ježíše Krista.

V listopadu slaví všichni muži. Dejte mu dárek, který ho nadchne

Věděli jste, že i muži mají svůj mezinárodní den? Ne, nezoufejte. Ví to málokdo. Dokonce ani většina z nich o tom neví. Přesto je to už 18 let, kdy se kromě Dne žen a Dne matek začal slavit i Mezinárodní den mužů a to 19. listopadu. Čím však v tento svátek, jehož smyslem je utužovat vztahy v rodinách a současně upozornit a připomínat kladné mužské vzory, obdarovat muže? Koupí kvalitního alkoholu – například té nejlepší skotské whisky – se určitě trefíte do černého.

Den Beaujolais!

Skvělý marketing a dlouholetá tradice udělala z třetího listopadového čtvrtku svátek vinařů. Otvírají se láhve Beaujolais, francouzského mladého vína z odrůdy Gamay. Přesto, že je to mladé víno, které zpravidla chutná maximálně do prosince (pak jde jeho chuť markantně dolů), stalo se Beaujolais světovým fenoménem.

Martinská husa

Den svatého Martina 11. listopadu býval zvláště na venkově okázale slaven. Čeledi napekla panímáma velikých makových rohlíků a toho dne nemohl se dít oběd bez husy.

Svatomartinské víno

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky, nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.

Dušičky

Svátek dušiček zavedl údajně opat Odillo roku 998, aby potlačil pohanský rituál oslavující počátek nového keltského roku, kdy se prolínal svět živých se záhrobím.

1.11. Světový den veganů přichází ve znamení nových chutí

Prvního listopadu oslavují svůj světový den nadšenci rostlinné stravy. Ve společnosti se na toto téma vedou již dlouhou dobu rozsáhlé diskuse. Pravdou však je, že veganská strava je stále vyhledávanou alternativou. Odpůrci tohoto životního stylu se mnohokrát domnívají, že vegani na talíři nečeká nic zajímavějšího než ostrouhaná mrkev nebo suché salátové listy. Přinášíme vám však pár receptů, které zaručeně bourají předsudky a obohatí vaší kuchyň o nové kulinářské zážitky. Oslavte světový den veganů objevováním nových chutí v tradičních pokrmech i veganských specialitách.

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

Halloween

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu … V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala.

Mezinárodní den kuchařů

Mezinárodní den kuchařů (20.10) nemá dlouhou historii; před dvěma lety dala k jeho vzniku podnět myšlenka pana Dr. Billa Gallaghera, Honourary Life Presidenta of WACS, celosvětové Asociace, která sdružuje 96 členských států, mimo jiné i Českou republiku. Nyní se slaví po celém světě ve většině členských států WACS.

5 věcí, které jste nevěděli o chlebu

Chléb je základní potravina, která nás v kuchyni provází už více než 12 tisíc let. Současná nabídka chlebového sortimentu je opravdu bohatá, proto si každý přijde na své. A to jak podle chuti, tak podle jeho složení. Ale věděli jste třeba, že neměl vždy podobu, v jaké ho známe dnes? Nebo že základem kvalitního chleba musí být kvas? Přinášíme 5 zajímavostí, které jste možná nevěděli.

Bez jídla to nejde aneb Oslavte Světový den výživy

Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme 16. říjen jako Světový den výživy. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce“?

Flora Olomouc zve návštěvníky na „Zahradní slavnost“. Oslavovat se bude celoroční práce zemědělců, podzimní úroda i 30 let svobody.

Tentokrát nečekejte záplavu květů, ale ukázku těch nejlepších českých výpěstků zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A, která nese název „Zahradní slavnost“. Letošní téma oslavuje nejen podzimní období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

Mezinárodní den vegetariánů

Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Vegetariánství vychází z etického přesvědčení, že člověk nemá právo zabíjet zvířata, ani je týrat drsnými podmínkami, jaké jsou například ve velkochovech. Řada vegetariánů odmítá spolu s masem také výrobky z kůže nebo i kosmetiku testovanou na zvířatech.

Mezinárodní den kávy

Právě na první den v měsíci říjnu připadá mezinárodní den kávy. Má za úkol oslavovat tento černý nápoj a seznámit širokou veřejnost nejen z historií tohoto voňavého kofeinového moku, ale i přiblížit kávovou kultůru v různých zemích světa a vlastně celý příběh těchto černých zrn od jejich pěstování, přes sběr, pražení, až po jejich degustaci.

Patří káva k vašim rituálům? Oslavte její mezinárodní den originálními drinky

Věděli jste, že po vodě je káva hned druhým nejoblíbenějším nápojem a že se jí denně na světě vypije více než 1 400 milionů šálků? International Coffee Organization na její počest dokonce ustanovila Mezinárodní den kávy, jež připadá na 1. říjen. Jste-li jejími milovníky, pojďte tento den oslavit něčím originálním. Připravte si třeba skvělé kávové Martini s vodkou Smirnoff, pravou irskou kávu s whiskey Dubliner či vyzkoušejte zajímavý rituál s venezuelským rumem Pampero.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy