REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kdo dneska slaví svátek? Školní mléko!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době je možné všechno. Třeba dát dítěti jméno „Školní mléko“, pokud vám to schválí na matrice. Nicméně zůstaňme u prvotního významu. Již v roce 1999 vyhlásila Světová organizace pro potraviny a zemědělství při OSN „Světový den školního mléka“. Ten připadá na poslední středu v září. Letos se bude slavit po devatenácté.


Možná si říkáte, proč se tento neobvyklý svátek slaví. Jeho smyslem je propagovat a oslavovat benefity konzumace mléka a mléčných výrobků ve výživě dětí a podpořit po celém světě programy „Školního mléka“.

„Spotřeba mléka v dětství hraje zásadní roli. Bohatý nutriční profil mléka a mléčných výrobků jednoznačně přispívá k dobrému vývoji kostí, zubů a svalů a celkově zdravému vývoji dětí od raného věku až do jejich dospělosti. Pro růst a vývoj kostí je především nezbytný mléčný vápník, který je velmi dobře vstřebatelný a tělem lépe využitelný než vápník z rostlinných zdrojů. V mléce je obsažen také jód, který je rovněž potřebný pro zdravý tělesný vývoj a jehož deficitem dnes trpí mnoho dětí,“ vysvětluje přínos mléka a mléčných výrobků Ing. Jiří Kopáček, CSc. „Podle výživových doporučeních by měli děti a dospívající zkonzumovat denně 3-4 porce mléčných výrobků. Jedna porce je např. 50 g sýra, 150 g jogurtu a tvarohu, 200 ml mléka apod.“

 

Po mléčných výrobcích se netloustne

Není ani potřeba obávat se mléčného tuku. Mléčné výrobky (s výjimkou másla) představují u dětí ve věku od 1 do 13 let pouze asi 10 % celkového příjmu tuku a přibližně 25 % celkové energie. Energetický příjem z konzumace tekutého mléka představuje u malých dětí přibližně 6 % celkového příjmu energie.

Proč se zavedl projekt „Mléko do škol“?

Doporučuje se, aby byly mléko a mléčné výrobky dětem podávány každý den nejen jako součást zdravé snídaně, ale také ke svačinám, a to na všech stupních školských zařízení. Proto byl již v roce 1977 zaveden v Evropské unii program „Školní mléko“. Dnes je rozšířen ve 26 zemích EU a je do něj zapojeno 22 miliónů dětí. Určitě víte, že program „Mléko do škol“ probíhá také u nás.

„V uplynulém školním roce 2017/2018 byl projekt Mléko do škol nastartován v nových podmínkách. V novém systému značně stoupl počet škol a s tím samozřejmě i počet žáků, kteří mléčné svačiny odebírají. V uplynulém školním roce 2017/2018 se do projektu přihlásilo celkem 3 862 škol s celkovým počtem žáků 920 857, což bylo zhruba o 1000 škol a o 300 tisíc žáků více než v období předcházejícím,“ objasňuje Michal Němec, ředitel Laktea, o.p.s.

Novinkou jsou neochucené mléčné výrobky zdarma

Nové podmínky se promítly i do sortimentu dodávaných výrobků. Daleko větší důraz je dáván na dodávky neochucených mléčných výrobků, především mléka, ale také zakysaných mléčných výrobků a sýrů.

„Naprosto nově jsou vybrané mléčné výrobky dodávány žákům do škol zcela zdarma. Týká se to ovšem jen konzumního neochuceného mléka a neochucených fermentovaných výrobků a sýrů, na které je poskytována plná podpora. Naopak na vybrané ochucené výrobky si žáci musí připlácet, protože dotace ceny je jen částečná. Při hodnocení po prvním roce v nových podmínkách je však potřeba říci, že se celkově úspěšnost projektu „Mléko do škol“ bezpochyby zvýšila,“ dodává Michal Němec, ředitel Laktea, o.p.s.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy