REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kdo dneska slaví svátek? Školní mléko!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době je možné všechno. Třeba dát dítěti jméno „Školní mléko“, pokud vám to schválí na matrice. Nicméně zůstaňme u prvotního významu. Již v roce 1999 vyhlásila Světová organizace pro potraviny a zemědělství při OSN „Světový den školního mléka“. Ten připadá na poslední středu v září. Letos se bude slavit po devatenácté.


Možná si říkáte, proč se tento neobvyklý svátek slaví. Jeho smyslem je propagovat a oslavovat benefity konzumace mléka a mléčných výrobků ve výživě dětí a podpořit po celém světě programy „Školního mléka“.

„Spotřeba mléka v dětství hraje zásadní roli. Bohatý nutriční profil mléka a mléčných výrobků jednoznačně přispívá k dobrému vývoji kostí, zubů a svalů a celkově zdravému vývoji dětí od raného věku až do jejich dospělosti. Pro růst a vývoj kostí je především nezbytný mléčný vápník, který je velmi dobře vstřebatelný a tělem lépe využitelný než vápník z rostlinných zdrojů. V mléce je obsažen také jód, který je rovněž potřebný pro zdravý tělesný vývoj a jehož deficitem dnes trpí mnoho dětí,“ vysvětluje přínos mléka a mléčných výrobků Ing. Jiří Kopáček, CSc. „Podle výživových doporučeních by měli děti a dospívající zkonzumovat denně 3-4 porce mléčných výrobků. Jedna porce je např. 50 g sýra, 150 g jogurtu a tvarohu, 200 ml mléka apod.“

 

Po mléčných výrobcích se netloustne

Není ani potřeba obávat se mléčného tuku. Mléčné výrobky (s výjimkou másla) představují u dětí ve věku od 1 do 13 let pouze asi 10 % celkového příjmu tuku a přibližně 25 % celkové energie. Energetický příjem z konzumace tekutého mléka představuje u malých dětí přibližně 6 % celkového příjmu energie.

Proč se zavedl projekt „Mléko do škol“?

Doporučuje se, aby byly mléko a mléčné výrobky dětem podávány každý den nejen jako součást zdravé snídaně, ale také ke svačinám, a to na všech stupních školských zařízení. Proto byl již v roce 1977 zaveden v Evropské unii program „Školní mléko“. Dnes je rozšířen ve 26 zemích EU a je do něj zapojeno 22 miliónů dětí. Určitě víte, že program „Mléko do škol“ probíhá také u nás.

„V uplynulém školním roce 2017/2018 byl projekt Mléko do škol nastartován v nových podmínkách. V novém systému značně stoupl počet škol a s tím samozřejmě i počet žáků, kteří mléčné svačiny odebírají. V uplynulém školním roce 2017/2018 se do projektu přihlásilo celkem 3 862 škol s celkovým počtem žáků 920 857, což bylo zhruba o 1000 škol a o 300 tisíc žáků více než v období předcházejícím,“ objasňuje Michal Němec, ředitel Laktea, o.p.s.

Novinkou jsou neochucené mléčné výrobky zdarma

Nové podmínky se promítly i do sortimentu dodávaných výrobků. Daleko větší důraz je dáván na dodávky neochucených mléčných výrobků, především mléka, ale také zakysaných mléčných výrobků a sýrů.

„Naprosto nově jsou vybrané mléčné výrobky dodávány žákům do škol zcela zdarma. Týká se to ovšem jen konzumního neochuceného mléka a neochucených fermentovaných výrobků a sýrů, na které je poskytována plná podpora. Naopak na vybrané ochucené výrobky si žáci musí připlácet, protože dotace ceny je jen částečná. Při hodnocení po prvním roce v nových podmínkách je však potřeba říci, že se celkově úspěšnost projektu „Mléko do škol“ bezpochyby zvýšila,“ dodává Michal Němec, ředitel Laktea, o.p.s.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy