REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.


Završeno tak bylo úspěšně úsilí ekologického hnutí v čele s IFOAM Organics Europe, aby Evropská unie institucionalizovala celoevropský Den ekologického zemědělství, který zmínila zavést v Akčním plánu pro rozvoj ekologického zemědělství zveřejněném v březnu letošního roku.

 

 

Jan Plagge, prezident IFOAM Organics Europe, byl přítomen slavnostnímu podpisu a k iniciativě uvedl: “Evropský den ekologického zemědělství bude ideální příležitostí k bilancování toho, jak se Evropě daří dosahovat cíle 25 % ekologicky obhospodařované půdy do roku 2030, formovat trendy v poptávce spotřebitelů, zvyšovat povědomí o ekologickém zemědělství v celém dodavatelském řetězci a naplňovat aktivity Evropského akčního plánu pro ekologické zemědělství. Jako evropské ekologické hnutí se těšíme na spolupráci s příslušnými institucemi a zúčastněnými stranami a všemi členskými státy a regiony, aby byl tento Den ekologického zemědělství úspěšný.”

Oficiální vyhlášení 23. září Dnem ekologického zemědělství v Evropské unii je dobrou příležitostí ke zviditelnění celého bio sektoru – příkladů dobré praxe, inovací a pokroku v ekologickém zemědělství. Letos proběhl jen menší zahajovací ceremoniál, ale v dalších letech Evropská komise plánuje tento den věnovat událostem, na nichž se bude diskutovat o ekologickém zemědělství, včetně konference, na níž se zhodnotí evropský Akční plán pro ekologické zemědělství. Chybět nebudou slavnosti spojené s předáváním cen za ekologické zemědělství.

Eduardo Cuoco, ředitel IFOAM Organics Europe, k tomu dodává: “V roce 2022 se postaráme o oslavy ve velkém stylu: kromě prvního výročí Evropského dne ekologického zemědělství oslavíme také 20. narozeniny IFOAM Organics Europe.“

Oslavy ekologického zemědělství v měsíci září probíhají již tradičně v řadě evropských zemí. Výjimkou není ani Česká republika. Od roku 2005 vyhlašuje Ministerstvo zemědělství září „Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství“. Cílem celostátní kampaně je ukázat veřejnosti, proč je dobré a logické kupovat biopotraviny a podpořit tak ekologické zemědělství v ČR, a také ukázat, kde si mohou biopotraviny koupit. Kampaň je každoročně zahájena vyhlášením vítěze soutěže Česká biopotravina, kterou pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Novinkou letošního ročníku je výstava „Ekologické zemědělství. Zodpovědná volba“ připravená ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství a zpřístupněná veřejnosti na střeše Národního zemědělského muzea v Praze. Nově také probíhá na sociálních sítích kampaň „Poctivé jídlo“ po vzoru HonestFood od IFOAM Organics International, kterou připravila PRO-BIO LIGA. Kampaň vyvrcholí výročním pražským Biojarmarkem, jediným farmářským trhem, který ručí za stoprocentní biokvalitu.

Jak dodává Andrea Hrabalová z ČTPEZ: „K oslavám září jako měsíce biopotravin se každoročně přidávají další organizace, farmy i výrobci nejrůznějšími akcemi, kampaněmi a soutěžemi pro širokou veřejnost. Počet i nabídka se rok od roku rozšiřuje a nás těší, že veřejnost dává přednost biopotravinám ve stále větší míře… a tím kvalitě a šetrnému přístupu k životnímu prostředí.“

 

Poznámka redakce:

Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství (ČTPEZ) sdružuje aktéry z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání, zemědělské a potravinářské produkce a obchodu, a oborových nevládních organizací. Jejím cílem je vybudování a rozvoj znalostní platformy v oblasti ekologického zemědělství a produkci biopotravin. Byla založena v roce 2009. Aktuálně sdružuje 29 členů. Více informací na ctpez.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy