REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibulová omáčka (UHO)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuto omáčku proslavil název UHO, což je zkratka pro celý název „Univerzální hnědá omáčka“. Je to lidový pojem pro tmavou omáčku neslané, nemastné chuti, kterou nám servírovali páni chemici v dobách totality v závodních a školních jídelnách. Dobře dochucená omáčka však chutná skvěle.


Ingredience:
750 gvývaru B (z bílých kostí)
190 gcibule
50 ghladké mouky
50 gtuku
10 gsoli
0,5 gpepře

Postup:

1. Na tuku zpěníme očištěnou a na kostky nakrájenou cibuli, přidáme drcený pepř, zasypeme prosátou moukou a připravíme zlatavou zásmažku
2. Připravenou zásmažku zalijeme vývarem, rozšleháme, osolíme a povaříme
3. Omáčku přecedíme a dochutíme solí, procezenou omáčku krátce povaříme.

Doporučení:

Omáčku nejčastěji připravujeme k vařenému hovězímu nebo vepřovému masu.Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Chuť či nechuť této omáčky se dříve dolaďovala buď worcesterskou nebo sójovou omáčkou. Poctivý vývar byl nahrazován sušeným polotovarem z Vitany smíchaným s vodou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy