W
Mořské řasy, používané v Japonsku k přípravě oblíbeného jídla vita-natural, sestávajícího ze sušeného wahame, které se po zvlhčení mění v dlouhé, saténové hladké vějíře, podobající se špenátu. Blahodárně působí při plícních onemocněních.
Jedlé mořské řasy pěstované v Asii, především v Korei a Japonsku. Wakame listy jsou zelené a mají jemně sladkou chuť. V Japonsku a Evropě, se wakame distribují buď sušené nebo solené.
V arabské kuchyni plněné vinné listy. Plněný vinný list patří k jídlům o nichž by bylo možno diskutovat, zda jsou arabská, turecká nebo arménská. Podává se na Blízkém východě, Balkáně i na Kavkaze v různých obměnách, jako předkrm nebo jako samostatný pokrm.
Též Vasabi, pikantní zelený křen (upravený).
Pasta v japonské kuchyni ze zeleného křenu, vhodná k přípravě suši. Wasabi má schopnost zbavit ryby typického zápachu.
Je vhodný k přípravě suši v japonské kuchyni.
Výtažek z obilí, používaný v čínské kuchyni jako dochucovací prostředek. Nahrazuje se glutasolem.
V Německu pivo s nízkým obsahem alkoholu.
též Wei-su
Aromatická směs drcených pepřů, citrónové kůry a majoránky pro přípravu steaků na otevřeném ohni.
Rychlé šlehání, které vpraví do směsi vzduch a zvětší její objem.
Jméno destilátu odvozeného z galského uisgebeatha nebo uisgebaugh, což značí voda života.
Ve Francii krémová polévka z brambor a z bílé části pórku.
Anglický sýr podobný čedaru.
Čínsky univerzální litinový hrnec (pánev). Před použitím je potřeba jej důkladně rozehřát. Ideální je na smažení.
(Worcester sauce) je hnědá až tmavohnědá tekutina ostré, avšak příjemné dráždivé chuti. Obsahuje látky silně podporující chuť a trávení.
Založil světoznámou firmu na výrobu žvýkací gumy.
Koření wu-fen je čínská směs, která obsahuje zázvor, hřebíček, šafrán, kurkumu a skořici. Používá se k ochucení masa, zeleniny a rýže při přípravě čínských pokrmů. Je mírně nasládlá s výraznou chutí po koření.
V čínské kuchyni prášek pěti vůní ( badyán, skořice, hřebíček, anýz, sečuánský pepř).