REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů


W

Wahame

Mořské řasy, používané v Japonsku k přípravě oblíbeného jídla vita-natural, sestávajícího ze sušeného wahame, které se po zvlhčení mění v dlouhé, saténové hladké vějíře, podobající se špenátu. Blahodárně působí při plícních onemocněních.

Wakame

Jedlé mořské řasy pěstované v Asii, především v Korei a Japonsku. Wakame listy jsou zelené a mají jemně sladkou chuť. V Japonsku a Evropě, se wakame distribují buď sušené nebo solené.

Warak Enab (warak dawali)

V arabské kuchyni plněné vinné listy. Plněný vinný list patří k jídlům o nichž by bylo možno diskutovat, zda jsou arabská, turecká nebo arménská. Podává se na Blízkém východě, Balkáně i na Kavkaze v různých obměnách, jako předkrm nebo jako samostatný pokrm.

Wasabi

Též Vasabi, pikantní zelený křen (upravený).

Wasabi pasta

Pasta v japonské kuchyni ze zeleného křenu, vhodná k přípravě suši. Wasabi má schopnost zbavit ryby typického zápachu.

Wasabi prášek

Je vhodný k přípravě suši v japonské kuchyni.

Wei-su

Výtažek z obilí, používaný v čínské kuchyni jako dochucovací prostředek. Nahrazuje se glutasolem.

Weizenbier

V Německu pivo s nízkým obsahem alkoholu.

Wej-ťing

též Wei-su

Western gril

Aromatická směs drcených pepřů, citrónové kůry a majoránky pro přípravu steaků na otevřeném ohni.

Whip

Rychlé šlehání, které vpraví do směsi vzduch a zvětší její objem.

Whisky

Jméno destilátu odvozeného z galského uisgebeatha nebo uisgebaugh, což značí voda života.

Wichyssoise

Ve Francii krémová polévka z brambor a z bílé části pórku.

Wiltshire

Anglický sýr podobný čedaru.

Wok

Čínsky univerzální litinový hrnec (pánev). Před použitím je potřeba jej důkladně rozehřát. Ideální je na smažení.

Worcesterská omáčka

(Worcester sauce) je hnědá až tmavohnědá tekutina ostré, avšak příjemné dráždivé chuti. Obsahuje látky silně podporující chuť a trávení.

Wrigley William

Založil světoznámou firmu na výrobu žvýkací gumy.

Wu-fen

Koření wu-fen je čínská směs, která obsahuje zázvor, hřebíček, šafrán, kurkumu a skořici. Používá se k ochucení masa, zeleniny a rýže při přípravě čínských pokrmů. Je mírně nasládlá s výraznou chutí po koření.

Wu-siang-fen

V čínské kuchyni prášek pěti vůní ( badyán, skořice, hřebíček, anýz, sečuánský pepř).


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy