REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů


I

International Bartender´s association ( Mezinárodní barmanská asociace . V Mezinárodní barmanské asociaci zastupuje Českou barmanskou asociaci Prezident CBA, delegát CBA, případně další osoby na základě rozhodnutí Prezidia CBA.

Lat. Hibiscus esculentus L., zvaný i okra, gombo, gumbo, bamia, bhindi a podobně pochází z východní Indie, odkud se rychle rozšířil pro své kuchyňské i „ léčebné „ využití. Dnes je velice oblíben v arabských zemích, v Turecku, na Balkáně, v Africe a také v Americe.

Arabsky – kovové konvice sloužící k mytí rukou před jídlem a po něm, dříve i k nalévání vína.

International Correspondence of Corkscrew Addicts ( Collesctors) . Sběratelé vývrtek a zátek sídlo má v Anglii v Old Church Green a byl založen v roce 1974. Nyní má 50 členů.

International Cofeé organization ( Mezinárodní kávová společnost ). Společnost koordinuje světový obchod s kávou a světovou produkci kávy.

Mezinárodní mlékařská společnost se sídlem v Bruselu. Každoročně pořádá Mezinárodní den mléka.

Mezinárodní klub gurmánů – založen v listopadu 1989 v Praze. Prvním předsedou klubu byl ing. Bohumil Bochňák.

Jed s vlastnostmi podobnými zmijímu jedu, který byl zjištěn v syrovém úhořím mase. Teplem ztrácí na účinnosti. Krev z úhoře je využívána v laboratořích transfuzní služby. Podobně jako syrové maso je i krev rovněž jedovatá. Při vaření a tepelné úpravě se účinky jedu zničí a takto upravené maso je nejen chutné, ale i zaručeně neškodné.

Falešný kaviár z baklažánů

Sicilský sýr připravený ze směsi ovčího a kozího mléka.

U Indiánů v Brazilii pokrm z bílých larev vařených ve vodě.

Rostlina s aromatickým kořenem na způsob zázvoru. Používá se do omáček a různých masitých a zeleninových pokrmů.

Koření z kořenů rostliny s bot. názvem Alpinia galanga, které se používá v indonézské kuchyni na ochucení masitých jídel.

Oblíbený v Gruzii.

Provádí se u šumivých vín. Je to umělé nasycení ochuceného vína kysličníkem uhličitým.

India Pale Ale (IPA) je chmelený styl piva v širší kategorii piv zvaných Pale Ale, tedy světlých svrchně kvašených piv.

Janak také “Divoká rýže” je původní základní potravinou indiánů žijících v oblasti velkých jezer na americko-kanadské hranici. Přirozeným prostředím této vodní trávy jsou mělké vody.Tato divoká indiánská rýže, jinak také Zizania aquatica, se obvykle míchá s dalšími druhy rýže, protože způsob její přípravy se nijak od ostatních druhů neliší.

Obilky Ovszuchy bahenní.

Byla založena v roce 1881 v Kalkatě.

Většina indických chlebů jsou nekvašené ploché placky, jenž nejsou jen základním dietním prvkem, ale používají se také k přidržení nebo nabírání jídla, takže nahrazují talíře, nože a vidličky. Jejich příprava je velice snadná, správný tvar získávají hnětením a válením. Pro přípravu kvalitních chlebů se v Indii používá lehce vydutá pánev, které se říká “tava”, ale můžete bez obav použít také těžkou litinovou plotnu nebo obyčejnou pánev. Používané trouby jsou často vyrobeny z hlíny nebo cihel a staví se do vyhloubených jam. Některé chleby, jako třeba nán, se připravují tak, že se prostě připlácnou na horkou zeď nebo podlahu. Můžete použít také rozpálenou obyčejnou troubu, v tom případě ovšem použijte kvalitní pevné pekáče které nepraskají. Indické chleby si nejlépe vychutnáte, když je připravíte těsně před jídlem a jíte ještě horké.Druhy indického chleba: Bhútory, Čapátí, Nán, Pikantní paráty z hrubé mouky, PuríZdroj: www.hogan.cz

Značka červeného vína vyráběného v Itálii.

Info kokteil se koná v hotelové hale či jiné společenské místnosti na začátku pobytu (v den příjezdu nebo následující den). Průvodce při něm seznámí klienty s cílovou oblastí, možnostmi fakultativních výletů, pronájem automobilů, cenovými relacemi a podobně.

Složky na přípravu nápojů nebo jídel.

Druh sardinek na Tahiti.

Prostředky k hubení hmyzu

Mezinárodní gastronomická přehlídka pořádaná ve Stuttgartu.

Otrava – kontaminace organismu jedovatými látkami.

Z čínského Jin-wo, vlaštovčí hnízdo.

Jsou obsaženy ve smetánce (pampelišce), kořen je užíván proti nechutenství a při chorobách žlučníku a jater.

a) Stolní inventář – vše, co je potřeba pro servis – podání pokrmů a nápojů (sklo, porcelán, příbory, kovové nádobí).

b) Malý stolní inventář – slánky, ostatní kořenky, karafy na ocet, olej, nádobky na hořčici, párátníky, popelníky, vázičky.

c) Pomocný inventář – plata různých velikostí a materiálu, tácky pro kavárenský servis a servis nápojů, chladiče na nápoje i ohřívače lihové nebo elektrické, prádlo ( ubrusy, ubrousky, anglické prostírání)

d) Velký inventář – zařízení s nábtykem – stoly, sedací zařízení, pracovní stoly.

Enzym v medu, který štěpí řepný cukr na cukr ovocný a hroznový.

Preparát vyrobený z droždí, obsahující invertázu a používaný při výrobě fondánu, zamezuje jeho vysychání a tvrdnutí.

Vyrábí se hydrolýzou sacharózy na glukózu (dextrózu) a fruktózu, čehož je dosaženo zahříváním v kyselém prostředí. Invertní cukry mohou být buď zcela, nebo částečně invertovány.

Vlastnosti invertního cukru: Cukr invertovaný z 50% je asi o 20% sladší, než běžný cukr i než stoprocentně invertovaný cukr. To lze využít při přípravě nealko nápojů, při snižování obsahu cukru. Invertní cukr je hygroskopický a používán v cukrovinkách i u sladkého pečiva, kdy jsou produkty udržovány ve vlhkém stavu, což zabraňuje vysychání a prodlužuje životnost. K podobnému efektu je užíván i glycerín, ale užití invertního cukru dává produktům lepší chuťové vlastnosti. Invertní cukr zvyšuje trvanlivost i u fondánů, neboť zabraňuje krystalizaci. Ze stejných důvodů se doporučuje přidávat invertní cukr i do zavařenin. Invertní cukr také snižuje viskozitu polev, fondánů a podobně. Rovněž zvyšuje vnímání ovocných příchutí ve sladkých produktech. Zvýrazňuje dokonce i hnědnutí u výrobků jako jsou tofee a karamely při zahřívání (Maillardova reakce).

Vodní aktivita je základní mírou při posuzování citlivosti výrobku na bakteriální nákazu. Invertní cukr má nižší vodní aktivitu než normální cukr. U zmrazených výroků, jako jsou zmrzliny či mražené krémy, umožňuje invertní cukr dosahovat jemnější chuti. Pekařské výrobky, které mohou být v prodejní síti podrobeny cyklu opakovaného mražení, mohou být udrženy v lepším stavu při použití invertního cukru.

Bílkovinový hormon vylučovaný beta-buňkami slinivky břišní, je složen z 51 aminokyselinových zbytků. Snižuje hladinu glukozy v krvi a umožňuje její využití pro buňky. Získáván ze slinivky vepřů. Je užíván miliony diabetiků denně.

V Etiopii chlebu podobná placka podávaná v období půstu.

Mezinárodní organizace přátel piva je nezávislým nepolitickým sdružením, jehož posláním je spojovat zájemce o pivo, jeho výrobu i historii, a to v nejširších souvislostech.

Členství je podle statutu otevřeno jak občanům České republiky, tak cizím státním příslušníkům. Ve světě existuje velké množství podobných sdružení, řada z nich je členy Evropské organizace přátel piva. Jedním z cílů IOFB je dosáhnout členství v této organizaci a propagovat v ní české pivo.

(Lat. Cephaelis ipecacuanha) – český název hlavěnka dávivá – je kořen z tropických brazilských pralesů. Domorodí obyvatelé ho používají všude tam, kde je potřeba rychle vyvolat zvracení, když člověk spolkne omylem něco jedovatého nebo toxického a musí se to dostat z organismu. Díky vysokému obsahu emetinu se výsledek rychle dostaví.

Červené přírodní barvivo keře Bixa orellana z čeledi Bixaceae, obsahující červené barvivo bixin, používané jako barvivo do potravin a cukroví.

(Irská kuchyně) – lrisch Stew je snad nejoblíbenější irský pokrm. Připravuje se jak z jehněčího, tak hovězího masa. Peče se v kameninové nádobě. Přidávají se do něj různé druhy zeleniny, hlavně ka­rotka a kapusta, vždy podle ročního období.

Mezinárodní ústav pro výzkum rýže se sídlem v Los Banos na Filipinách

Irská káva – Pro jednu osobu počítáme šálek silné horké kávy, 1 stopku whisky 2 cl, 2 lžičky cukru, 2 lžíce šlehané smetany. Cukr a whisky dáme do sklenic a zalijeme horkou vodou, zamícháme a ozdobíme šlehanou smetanou, která se však nesmí s nápojem spojit. Horkou kávu pijeme přes hustou studenou smetanu.

International Society of Antique Scale Colectors ( Mezinárodní společnost sběratelů starožitných vah ) byla založena v roce 1978 a má 350 členů. Její sídlo je Chicago , IL 60606 Bob Stein, prezident. Má svá muzea, instituce a osoby v 16 zemích, které sbírají starožitné váhy a závaží. Jejím účelem je pěstovat dorozumění mezi sběrateli a rozšiřovat znalosti o váhách a závažích. Působí jako prostředník pro výměnu a šíření informací. Vydává Equilibrium, čtvrtletník, obsahující obrazový materiál a informace historického charakteru.

Skupina živin, které hrají důležitou roli v hormonálním hospodářství. Redukují produkci estragonu. Snižují riziko rakoviny prsu a jiných hormonálně podmíněných druhů rakovin. Nejpůsobivější isoflavon je genistin, který je obsažen v sóje. Doporučená denní dávka 40 – 50 mg ( existují i tablety).

Značka italského vermutu

Dršťková polévka

Do vařícího mléka zavaříme jemně mletou kávu a podáváme ji procezenou v šálku. Podle přání může být podávána se šlehanou smetanou. Cukr podáváme zvlášť.

Dekorační kořenicí sůl se zadržovačem šťávy, bylinkami a fenyklovým nádechem. Používá se k ochucení vepřového, jehněčího masa, drůbeže, ryb a zeleniny.

Jedná se o sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii hlavně na vánoce a Nový rok. Původní recept pochází z 15. století z Milána.

Italský vermut je protikladem francouzských, nejvíce s karamelovým cukrem připravovaných vermutů. Jsou i suché (bílé) italské vermuty. Známé značky jsou Isolabella, Gancia a Cinzano.

24 stupňové pivo ze Švédska.

Čili sardinka japonská, používá se rovněž jako náhražka ze slanečka nebo soleného baltického sledě, chutná však výborně.

Na Tahiti malá makrela.


reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků