Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů

I

IBA

International Bartender´s association ( Mezinárodní barmanská asociace . V Mezinárodní barmanské asociaci zastupuje Českou barmanskou asociaci Prezident CBA, delegát CBA, případně další osoby na základě rozhodnutí Prezidia CBA.

Ibišek, proskurník lékařský

Lat. Hibiscus esculentus L., zvaný i okra, gombo, gumbo, bamia, bhindi a podobně pochází z východní Indie, odkud se rychle rozšířil pro své kuchyňské i „ léčebné „ využití. Dnes je velice oblíben v arabských zemích, v Turecku, na Balkáně, v Africe a také v Americe.

Ibrík

Arabsky – kovové konvice sloužící k mytí rukou před jídlem a po něm, dříve i k nalévání vína.

ICA

International Correspondence of Corkscrew Addicts ( Collesctors) . Sběratelé vývrtek a zátek sídlo má v Anglii v Old Church Green a byl založen v roce 1974. Nyní má 50 členů.

ICO

International Cofeé organization ( Mezinárodní kávová společnost ). Společnost koordinuje světový obchod s kávou a světovou produkci kávy.

IDF

Mezinárodní mlékařská společnost se sídlem v Bruselu. Každoročně pořádá Mezinárodní den mléka.

IGC – (International Gurman Club)

Mezinárodní klub gurmánů – založen v listopadu 1989 v Praze. Prvním předsedou klubu byl ing. Bohumil Bochňák.

Ichthiotoxin

Jed s vlastnostmi podobnými zmijímu jedu, který byl zjištěn v syrovém úhořím mase. Teplem ztrácí na účinnosti. Krev z úhoře je využívána v laboratořích transfuzní služby. Podobně jako syrové maso je i krev rovněž jedovatá. Při vaření a tepelné úpravě se účinky jedu zničí a takto upravené maso je nejen chutné, ale i zaručeně neškodné.

Ikra ukrajinská

Falešný kaviár z baklažánů

Il canestrato

Sicilský sýr připravený ze směsi ovčího a kozího mléka.

Ilipé

U Indiánů v Brazilii pokrm z bílých larev vařených ve vodě.

Imbir – (Alpinia galanga)

Rostlina s aromatickým kořenem na způsob zázvoru. Používá se do omáček a různých masitých a zeleninových pokrmů.

Imbir – (také galgan)

Koření z kořenů rostliny s bot. názvem Alpinia galanga, které se používá v indonézské kuchyni na ochucení masitých jídel.

Imerethský uzený sýr

Oblíbený v Gruzii.

Impregnování

Provádí se u šumivých vín. Je to umělé nasycení ochuceného vína kysličníkem uhličitým.

India Pale Ale

India Pale Ale (IPA) je chmelený styl piva v širší kategorii piv zvaných Pale Ale, tedy světlých svrchně kvašených piv.

Indian (staroč.)

Krocan.

Indiánská rýže

Janak také „Divoká rýže“ je původní základní potravinou indiánů žijících v oblasti velkých jezer na americko-kanadské hranici. Přirozeným prostředím této vodní trávy jsou mělké vody.Tato divoká indiánská rýže, jinak také Zizania aquatica, se obvykle míchá s dalšími druhy rýže, protože způsob její přípravy se nijak od ostatních druhů neliší.

Indiánská rýže (Zizania aquatica)

Obilky Ovszuchy bahenní.

Indická čajová společnost

Byla založena v roce 1881 v Kalkatě.

Indické chlebové placky

Většina indických chlebů jsou nekvašené ploché placky, jenž nejsou jen základním dietním prvkem, ale používají se také k přidržení nebo nabírání jídla, takže nahrazují talíře, nože a vidličky. Jejich příprava je velice snadná, správný tvar získávají hnětením a válením. Pro přípravu kvalitních chlebů se v Indii používá lehce vydutá pánev, které se říká „tava“, ale můžete bez obav použít také těžkou litinovou plotnu nebo obyčejnou pánev. Používané trouby jsou často vyrobeny z hlíny nebo cihel a staví se do vyhloubených jam. Některé chleby, jako třeba nán, se připravují tak, že se prostě připlácnou na horkou zeď nebo podlahu. Můžete použít také rozpálenou obyčejnou troubu, v tom případě ovšem použijte kvalitní pevné pekáče které nepraskají. Indické chleby si nejlépe vychutnáte, když je připravíte těsně před jídlem a jíte ještě horké.Druhy indického chleba: Bhútory, Čapátí, Nán, Pikantní paráty z hrubé mouky, PuríZdroj: www.hogan.cz

Inferno

Značka červeného vína vyráběného v Itálii.

Info kokteil

Info kokteil se koná v hotelové hale či jiné společenské místnosti na začátku pobytu (v den příjezdu nebo následující den). Průvodce při něm seznámí klienty s cílovou oblastí, možnostmi fakultativních výletů, pronájem automobilů, cenovými relacemi a podobně.

Ingredience

Složky na přípravu nápojů nebo jídel.

Inna

Druh sardinek na Tahiti.

Insekticidy

Prostředky k hubení hmyzu

Intergastro

Mezinárodní gastronomická přehlídka pořádaná ve Stuttgartu.

Intoxikace

Otrava – kontaminace organismu jedovatými látkami.

Inub

Z čínského Jin-wo, vlaštovčí hnízdo.

Inulín a laevulin

Jsou obsaženy ve smetánce (pampelišce), kořen je užíván proti nechutenství a při chorobách žlučníku a jater.

Inventář v restauracích

a) Stolní inventář – vše, co je potřeba pro servis – podání pokrmů a nápojů (sklo, porcelán, příbory, kovové nádobí).

b) Malý stolní inventář – slánky, ostatní kořenky, karafy na ocet, olej, nádobky na hořčici, párátníky, popelníky, vázičky.

c) Pomocný inventář – plata různých velikostí a materiálu, tácky pro kavárenský servis a servis nápojů, chladiče na nápoje i ohřívače lihové nebo elektrické, prádlo ( ubrusy, ubrousky, anglické prostírání)

d) Velký inventář – zařízení s nábtykem – stoly, sedací zařízení, pracovní stoly.

Invertáza – (lat.)

Enzym v medu, který štěpí řepný cukr na cukr ovocný a hroznový.

Invertín – (lat.)

Preparát vyrobený z droždí, obsahující invertázu a používaný při výrobě fondánu, zamezuje jeho vysychání a tvrdnutí.

Invertní cukr

Vyrábí se hydrolýzou sacharózy na glukózu (dextrózu) a fruktózu, čehož je dosaženo zahříváním v kyselém prostředí. Invertní cukry mohou být buď zcela, nebo částečně invertovány.

Vlastnosti invertního cukru: Cukr invertovaný z 50% je asi o 20% sladší, než běžný cukr i než stoprocentně invertovaný cukr. To lze využít při přípravě nealko nápojů, při snižování obsahu cukru. Invertní cukr je hygroskopický a používán v cukrovinkách i u sladkého pečiva, kdy jsou produkty udržovány ve vlhkém stavu, což zabraňuje vysychání a prodlužuje životnost. K podobnému efektu je užíván i glycerín, ale užití invertního cukru dává produktům lepší chuťové vlastnosti. Invertní cukr zvyšuje trvanlivost i u fondánů, neboť zabraňuje krystalizaci. Ze stejných důvodů se doporučuje přidávat invertní cukr i do zavařenin. Invertní cukr také snižuje viskozitu polev, fondánů a podobně. Rovněž zvyšuje vnímání ovocných příchutí ve sladkých produktech. Zvýrazňuje dokonce i hnědnutí u výrobků jako jsou tofee a karamely při zahřívání (Maillardova reakce).

Vodní aktivita je základní mírou při posuzování citlivosti výrobku na bakteriální nákazu. Invertní cukr má nižší vodní aktivitu než normální cukr. U zmrazených výroků, jako jsou zmrzliny či mražené krémy, umožňuje invertní cukr dosahovat jemnější chuti. Pekařské výrobky, které mohou být v prodejní síti podrobeny cyklu opakovaného mražení, mohou být udrženy v lepším stavu při použití invertního cukru.

Inzulín

Bílkovinový hormon vylučovaný beta-buňkami slinivky břišní, je složen z 51 aminokyselinových zbytků. Snižuje hladinu glukozy v krvi a umožňuje její využití pro buňky. Získáván ze slinivky vepřů. Je užíván miliony diabetiků denně.

Inžera

V Etiopii chlebu podobná placka podávaná v období půstu.

IOFB

Mezinárodní organizace přátel piva je nezávislým nepolitickým sdružením, jehož posláním je spojovat zájemce o pivo, jeho výrobu i historii, a to v nejširších souvislostech.

Členství je podle statutu otevřeno jak občanům České republiky, tak cizím státním příslušníkům. Ve světě existuje velké množství podobných sdružení, řada z nich je členy Evropské organizace přátel piva. Jedním z cílů IOFB je dosáhnout členství v této organizaci a propagovat v ní české pivo.

Ipekakuanha

(Lat. Cephaelis ipecacuanha) – český název hlavěnka dávivá – je kořen z tropických brazilských pralesů. Domorodí obyvatelé ho používají všude tam, kde je potřeba rychle vyvolat zvracení, když člověk spolkne omylem něco jedovatého nebo toxického a musí se to dostat z organismu. Díky vysokému obsahu emetinu se výsledek rychle dostaví.

Ipjaku (šuársky)

Červené přírodní barvivo keře Bixa orellana z čeledi Bixaceae, obsahující červené barvivo bixin, používané jako barvivo do potravin a cukroví.

Irish Stew

(Irská kuchyně) – lrisch Stew je snad nejoblíbenější irský pokrm. Připravuje se jak z jehněčího, tak hovězího masa. Peče se v kameninové nádobě. Přidávají se do něj různé druhy zeleniny, hlavně ka­rotka a kapusta, vždy podle ročního období.

IRRI

Mezinárodní ústav pro výzkum rýže se sídlem v Los Banos na Filipinách

Irská káva – Pro jednu osobu počítáme šálek silné horké kávy, 1 stopku whisky 2 cl, 2 lžičky cukru, 2 lžíce šlehané smetany. Cukr a whisky dáme do sklenic a zalijeme horkou vodou, zamícháme a ozdobíme šlehanou smetanou, která se však nesmí s nápojem spojit. Horkou kávu pijeme přes hustou studenou smetanu.

ISASC

International Society of Antique Scale Colectors ( Mezinárodní společnost sběratelů starožitných vah ) byla založena v roce 1978 a má 350 členů. Její sídlo je Chicago , IL 60606 Bob Stein, prezident. Má svá muzea, instituce a osoby v 16 zemích, které sbírají starožitné váhy a závaží. Jejím účelem je pěstovat dorozumění mezi sběrateli a rozšiřovat znalosti o váhách a závažích. Působí jako prostředník pro výměnu a šíření informací. Vydává Equilibrium, čtvrtletník, obsahující obrazový materiál a informace historického charakteru.

Isoflavony

Skupina živin, které hrají důležitou roli v hormonálním hospodářství. Redukují produkci estragonu. Snižují riziko rakoviny prsu a jiných hormonálně podmíněných druhů rakovin. Nejpůsobivější isoflavon je genistin, který je obsažen v sóje. Doporučená denní dávka 40 – 50 mg ( existují i tablety).

Isolabella

Značka italského vermutu

Iškembe čorbasi – (turecky)

Dršťková polévka

Italská káva

Do vařícího mléka zavaříme jemně mletou kávu a podáváme ji procezenou v šálku. Podle přání může být podávána se šlehanou smetanou. Cukr podáváme zvlášť.

Italská kořenící směs

Dekorační kořenicí sůl se zadržovačem šťávy, bylinkami a fenyklovým nádechem. Používá se k ochucení vepřového, jehněčího masa, drůbeže, ryb a zeleniny.

Italské Panettone

Jedná se o sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii hlavně na vánoce a Nový rok. Původní recept pochází z 15. století z Milána.

Italský vermouth

Italský vermut je protikladem francouzských, nejvíce s karamelovým cukrem připravovaných vermutů. Jsou i suché (bílé) italské vermuty. Známé značky jsou Isolabella, Gancia a Cinzano.

Ival

24 stupňové pivo ze Švédska.

Ivaši

Čili sardinka japonská, používá se rovněž jako náhražka ze slanečka nebo soleného baltického sledě, chutná však výborně.

Iviki a Tule

Na Tahiti malá makrela.


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Pokud jste nenašli tu správnou odpověď, napiště nám na Facebook, nebo e-mail!

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy