REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů


Y

Y.O. (year old)

Délka zrání v sudu nejmladších součástí směsi (používá se často u whisky).

Yam potato

Sladké oloupané brambory polité máslem.

Yam, jam, Yamové kořeny

Kulovité hlízy tropické rostliny původem z tropické Asie. Bývají až 15 kg těžké.

Yambalaya i jambalaya (čti džambalája)

Výborné a syté jídlo typické pro americkou jižanskou, zvláště brazilskou kuchyni.

Yankee kuchyně

Traduje se již od 17. století a lze v ní rozpoznat jak vliv přistěhovalců, tak zvyky původních amerických domorodců. Vyznačuje se jednoduchými, ale přesto sytými jídly, jsou v ní rozpoznatelné prvky italské, irské nebo třeba portugalské kuchyně. Pro Yankee kuchyni jsou typické husté polévky, jídla „z jednoho hrnce“, ale také třeba pestrá škála jídel vhodných pro tzv. brunch, tedy bohatou snídani na vidličku.

Yansoon

V arabské kuchyni horký okořeněný čaj, který je pro své účinky používán jako lék.

Yiouvetsi

Řecký mělký hrnec z ohnivzdorné kermaiky na přípravu jehněčího masa.

Yorkshirský pudink

Tradiční příloha k roastbeefu. Není to pudink v pravém slova smyslu, jde spíše o nákyp. V anglické kuchyni slouží jako velká náhrada za brambory, rýži, nebo jiné škrobovité přílohy k masu. Je křupavý na povrchu, kyprý uvnitř a velmi chutný.

Yuka

Kořeny stejnojmenné rostliny.

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis)

Nať yzopu obsahuje výrazně aromatickou silici, která svou mírně nahořklou chutí zpestřuje mdlou stravu a podporuje chuť k jídlu.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy