Q
Domorodý název kávy.
Označení klasifikace německých vín (kvalitní víno z určité oblasti) používá se u běžných vín typu Landwein.
Označení klasifikace německých vín (kvalitní víno s predikátem), vyšší kategorie než QbA, používá se pro kategorie vín Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese a Eiswein.
Je divoká pouštní broskev, která roste v australském buši a je jedním z nejbohatších vitaminů C na zeměkouli.
Tak označují na francouzském menu desert ze suchého ovoce jako z mandlí, oříšků, hrozinek a fíků. Jméno značící “čtyři žebráci” chce asi naznačiti, že zákusek žebrá o víno – vzbuzuje žízeň.
Rostlina, keř v Jemenu, jehož listy se žvýkají a působí jako omamná droga.
Grettons de Quebec – specialita podávaná při štědrovečerní večeři v Kanadě ( vepřová plec, bůček).
Bioflavonoid quercetin se nachází v bílé části slupky a v segmentové části citrusových plodů, v meruňkách, v pohance, třešních a šípcích. Posiluje proti dně, posiluje vlásečnice a zvyšuje odlnost proti infekcím. Pokud je to potřeba, užíváme denně 100 mg.
Sýr vyráběný na španělských ostrovech.
Ve Francii slaný koláč s vejci, smetanou, slaninou a někdy sýrem gruyére.
Ve Francii slaný koláč s mušlemi. Mohou se použít čerstvé nebo i konzervované.
Sladká brazilská pochoutka připravovaná ze žloutků, cukru, strouhaného kokosu, mléka a vanilkového cukru. Peče se ve formičkách ve vyhřáté troubě. Ozdobuje se šlehačkou a jahodami.
Obilnina v Bolivii. Výživnou hodnotou předčí rýži.
Jihoamerická plodina, kterou znali už staří Inkové. Její jméno je inckého původu a do češtiny by se dalo přeložit jako matka zrno. To, co pro Evropu znamenaly obiloviny, tím byla pro původní indiánské obyvatele Jižní Ameriky quinoa. Různé kaše, mouky, a dokonce i tradiční pálenka chica – to všechno pochází z této odolné rostliny. Po evropské kolonizaci kontinentu ale quinoa téměř upadla v zapomnění. Většina obyvatel ji zkrátka přestala pěstovat. Tato starobylá plodina se zpět na výsluní dostala až koncem 20. století, kdy vědci objevili její mimořádnou výživovou hodnotu. Jednou z jejích největších předností pro moderního člověka je to, že neobsahuje lepek. Ve skutečnosti totiž není příbuzná s našimi obilovinami, a proto je mouka, která se z ní vyrobí, bezlepková a vhodná pro celiaky. Je možné ji použít jednak klasicky a jednak ji lze přimíchat do kukuřičné či jiné mouky. Těsto rázem dostane jemnou oříškovou chuť a vůni. Zrnka quinoy je navíc možné vařit celá a jsou vhodnou alternativou rýže, kuskusu nebo jáhel.
QUITTIN – Želírovací přípravek: S HAAS Quittin želírujícím pomocníkem 1:1, 2:1 nebo 3:1 vytvoříte obratem ruky chutné marmelády, rafinovaná želé a jiné výtečné ovocné lahůdky! Stačí přidat jen cukr. Chuť, barva a vitamíny zůstanou zachovány. Haas Quittin má díky vysokému podílu přírodního pektinu silnou želírovací schopnost za krátký čas vaření. Mimo to se jedná o čistě rostlinný želírovací prostředek a je vhodný také pro diabetiky. Zkuste to – želíruje zaručeně!QUITTIN – Želírovací cukr: S Quittin želírovacím cukrem 2:1 vykouzlíte jedinečné ovocné chuťové zážitky! Vše je ještě pohodlnější, protože máte vše připravené. Barva ovoce a vitamíny zůstanou zachovány. Výsledek je 100 %. Stejně jako u Quittin želírujících přípravků se také zde jedná o čistě rostlinný produkt. 1 balení Haas Želírovacího cukru 2:1 vystačí na 1 kg ovoce.