REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů


Q

Domorodý název kávy.

Označení klasifikace německých vín (kvalitní víno z určité oblasti) používá se u běžných vín typu Landwein.

Označení klasifikace německých vín (kvalitní víno s predikátem), vyšší kategorie než QbA, používá se pro kategorie vín Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese a Eiswein.

Je divoká pouštní broskev, která roste v australském buši a je jedním z nejbohatších vitaminů C na zeměkouli.

Tak označují na francouzském menu desert ze suchého ovoce jako z mandlí, oříšků, hrozinek a fíků. Jméno značící “čtyři žebráci” chce asi naznačiti, že zákusek žebrá o víno – vzbuzuje žízeň.

Rostlina, keř v Jemenu, jehož listy se žvýkají a působí jako omamná droga.

Grettons de Quebec – specialita podávaná při štědrovečerní večeři v Kanadě ( vepřová plec, bůček).

Bioflavonoid quercetin se nachází v bílé části slupky a v segmentové části citrusových plodů, v meruňkách, v pohance, třešních a šípcích. Posiluje proti dně, posiluje vlásečnice a zvyšuje odlnost proti infekcím. Pokud je to potřeba, užíváme denně 100 mg.

Sýr vyráběný na španělských ostrovech.

Ve Francii slaný koláč s vejci, smetanou, slaninou a někdy sýrem gruyére.

Ve Francii slaný koláč s mušlemi. Mohou se použít čerstvé nebo i konzervované.

Sladká brazilská pochoutka připravovaná ze žloutků, cukru, strouhaného kokosu, mléka a vanilkového cukru. Peče se ve formičkách ve vyhřáté troubě. Ozdobuje se šlehačkou a jahodami.

Obilnina v Bolivii. Výživnou hodnotou předčí rýži.

Jihoamerická plodina, kterou znali už staří Inkové. Její jméno je inckého původu a do češtiny by se dalo přeložit jako matka zrno. To, co pro Evropu znamenaly obiloviny, tím byla pro původní indiánské obyvatele Jižní Ameriky quinoa. Různé kaše, mouky, a dokonce i tradiční pálenka chica – to všechno pochází z této odolné rostliny. Po evropské kolonizaci kontinentu ale quinoa téměř upadla v zapomnění. Většina obyvatel ji zkrátka přestala pěstovat. Tato starobylá plodina se zpět na výsluní dostala až koncem 20. století, kdy vědci objevili její mimořádnou výživovou hodnotu. Jednou z jejích největších předností pro moderního člověka je to, že neobsahuje lepek. Ve skutečnosti totiž není příbuzná s našimi obilovinami, a proto je mouka, která se z ní vyrobí, bezlepková a vhodná pro celiaky. Je možné ji použít jednak klasicky a jednak ji lze přimíchat do kukuřičné či jiné mouky. Těsto rázem dostane jemnou oříškovou chuť a vůni. Zrnka quinoy je navíc možné vařit celá a jsou vhodnou alternativou rýže, kuskusu nebo jáhel.

QUITTIN – Želírovací přípravek: S HAAS Quittin želírujícím pomocníkem 1:1, 2:1 nebo 3:1 vytvoříte obratem ruky chutné marmelády, rafinovaná želé a jiné výtečné ovocné lahůdky! Stačí přidat jen cukr. Chuť, barva a vitamíny zůstanou zachovány. Haas Quittin má díky vysokému podílu přírodního pektinu silnou želírovací schopnost za krátký čas vaření. Mimo to se jedná o čistě rostlinný želírovací prostředek a je vhodný také pro diabetiky. Zkuste to – želíruje zaručeně!QUITTIN – Želírovací cukr: S Quittin želírovacím cukrem 2:1 vykouzlíte jedinečné ovocné chuťové zážitky! Vše je ještě pohodlnější, protože máte vše připravené. Barva ovoce a vitamíny zůstanou zachovány. Výsledek je 100 %. Stejně jako u Quittin želírujících přípravků se také zde jedná o čistě rostlinný produkt. 1 balení Haas Želírovacího cukru 2:1 vystačí na 1 kg ovoce.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.