REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů


X

Je směs koňaků, z nichž nejmladší ze zákona zrál nejméně 6 roky, obvykle však déle. V současnosti kolem 15 i více let.

Xanthan (xanthanová guma) je nejvýznamnějším extracelulárním bakteriálním hydrokoloidem používaným pro potravinářské účely. Bakteriální gumy (neboli slizy), jež jsou produktem činnosti mikroorganismů, mají unikátní vlastnosti. Hlavní řetězec polysacharidu xanthanu je tvořen D-glukosovými jednotkami a molekula tvoří jednoduchou nebo dvojitou šroubovici stabilizovanou postranními řetězci. Xanthan je dobře rozpustný ve vodě, kde tvoří viskózní disperze, jejichž viskozita závisí na teplotě. Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí, v kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.

Žluté nebo červené zabarvení živočichů, zejména ryb.

Látka živým organizmům cizí.

Suchobytná rostlina

Řecká specialita – smažené těstové smotky, slazené medovým sirupem a sypané drcenými ořechy.

Ovoce pocházející z tropické Ameriky, podobné hrušce s chutí okurky. Bot. název této hojně pěstované rostliny je Sechium edule. Je známa i pod názvem chajota.

Náhradní látka za cukr vyrobená z březové kůry nebo skořepiny kokosového ořechu. Objevena byla na univerzitě v Turku ve Finsku.

Xylitol je sladidlo, jež se získává z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Nemá žádnou vedlejší příchuť. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než normální cukr, ale je stejně sladivý a díky velice nízkému glykemickému indexu (13) je vhodný pro diabetiky.


reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy