Turecko
Baklava
Sladký dezert původem z oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Dnes je populární hlavně v Turecku a v Balkánských a ve většině Arabských zemích, také v části Asie.
Burek s náplní z masa a zelí
Burek je plněné nebo smažené pečivo nejčastěji z tenkého listového těsta. Muže být plněný sýrem, mletým masem nebo zeleninou. Toto je recept na burek z kynutého těsto s náplní z mletého masa a zelí.
Dolma
Pomleté skopové maso, ochucené, zabalené do vinných listů a podušené ve vývaru. Recept původem z Turecka, běžně se vaří také v Řecku, Kypru na Balkáně a v Centrální a Severní Asii.
Döner kebab z pánve
Kebaby jsou pokrmy připravované na grilu, ovšem ne vždy je počasí vhodné na grilování, tak si můžeme pomoci opečením masa na pánvi.
Gözleme
Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.
Chalva (halvah, halveh, halwa …)
Chalva má bohaté využití v sladké kuchyni, například na zvýraznění chutí kaší, polev, na zdobení, nebo se jí jen tak, například k čaji nebo kávě.
Jehněčí kebab II.
Grilované masové šišky servírované spolu s mátovou omáčkou.
Jehněčí pilaf
Tento recept je varianta receptu původem z Turecka. Jinak pilaf je pokrm typický pro východní Evropu a Střední východ, o jeho původ se pere více zemí. Jak už to bývá, existuje stovky vyriant tohoto pokrmu!
Jogurtový kebab s opečenou zeleninou
Na pánvi opečené jehněčí kostky spolu s cibulí, podušené, servírované s doma připravenými bramborovými hranolkami a orestovanou zeleninou.
Kuřecí řízky v ořechové omáčce
Ochucené kuřecí řízky pečené doměkka, servírované přelité omáčkou z ořechů, cibule, česneku a dalších ingrediencí.
Mrkvový dip
Uvařená mrkev rozmixovaná s olivovým olejem, kmínem a stroužky česneku.
Sarma
Recept z Turecka na mleté maso zapečené v zelném listu.
reklama