REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gözleme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.


Ingredience:
2 sklenicehladké prosáté mouky
1 skleniceodstáté vody pokojové teploty
1 sklenicebalkánského sáru
1/2 sklenicedrobně nasekané petrželové natě
sůl
další ingredience dle různých náplní

Postup:

1. Do hlubší mísy vsypeme prosátou hladkou mouku smíchanou se špetkou soli a velmi pomalu tenkým praménkem za stálého míchání přiléváme vodu, vzniklé těsto přendáme pomoučenou pracovní plochu a 10 minut důkladně zpracováváme, potom necháme dalších 15 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou
2. Připravené těsto rozdělíme na 4 díly, z kterých vyválíme tenké placky o průměru asi 25 cm
3. Rozdrobený nebo nastrouhaný sýr smícháme s petrželí a rozložíme do středu, přeložíme pravý okraj, skoro do středu placky, potom stejně další tři strany
4. Opékáme na rozehřáté teflonové pánvi, na sucho tak dlouho, až se utvoří na povrchu oka v hnědavé barvě, potom placku obrátíme, opečenou vrchní stranu pomažeme máslem a dopečeme stranu druhou, kterou též po vyjmutí potřeme máslem
5. Postup opakujeme i u ostatních placek.

Doporučení:

Toto základní těsto lze plnit různými dalšími náplněmi, například špenátem, lilkem, mletým masem, či bramborou:Na masovou náplň použijeme: 150 g mletého masa, 1 cibule, sůl, pepř, kmín a lžíci oleje. Na orestovanou cibuli dáme maso a koření a společně restujeme, až je maso hotové.Na bramborovou náplň použijeme: 1 ks větší uvařené brambory, 1,5 lžíci oleje nebo másla, 4 lžíce rozdrobeného bílého sýru balkánského typu, pepř, sůl, ostrou papriku. Vařenou bramboru rozmačkáme vidličkou, přidáme olej či máslo, rozdrobený bílý sýr, sůl, pepř a ostrou papriku.Na lilkovou náplň použijeme: 1 ks menšího lilku, 4 lžíce strouhaného sýru typu ementál, 1 lžíce oleje, pepř, sůl, papriku. V troubě opečený lilek sloupneme, rozmačkáme vidličkou a přidáme strouhaný sýr, olej, sůl, pepř a papriku.

Poznámka:

Na prvním obrázku je gözleme nepřekládané, náplň je umístěná mezi dvěma plackami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy