REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gözleme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.


Ingredience:
2 sklenicehladké prosáté mouky
1 skleniceodstáté vody pokojové teploty
1 sklenicebalkánského sáru
1/2 sklenicedrobně nasekané petrželové natě
sůl
další ingredience dle různých náplní

Postup:

1. Do hlubší mísy vsypeme prosátou hladkou mouku smíchanou se špetkou soli a velmi pomalu tenkým praménkem za stálého míchání přiléváme vodu, vzniklé těsto přendáme pomoučenou pracovní plochu a 10 minut důkladně zpracováváme, potom necháme dalších 15 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou
2. Připravené těsto rozdělíme na 4 díly, z kterých vyválíme tenké placky o průměru asi 25 cm
3. Rozdrobený nebo nastrouhaný sýr smícháme s petrželí a rozložíme do středu, přeložíme pravý okraj, skoro do středu placky, potom stejně další tři strany
4. Opékáme na rozehřáté teflonové pánvi, na sucho tak dlouho, až se utvoří na povrchu oka v hnědavé barvě, potom placku obrátíme, opečenou vrchní stranu pomažeme máslem a dopečeme stranu druhou, kterou též po vyjmutí potřeme máslem
5. Postup opakujeme i u ostatních placek.

Doporučení:

Toto základní těsto lze plnit různými dalšími náplněmi, například špenátem, lilkem, mletým masem, či bramborou:Na masovou náplň použijeme: 150 g mletého masa, 1 cibule, sůl, pepř, kmín a lžíci oleje. Na orestovanou cibuli dáme maso a koření a společně restujeme, až je maso hotové.Na bramborovou náplň použijeme: 1 ks větší uvařené brambory, 1,5 lžíci oleje nebo másla, 4 lžíce rozdrobeného bílého sýru balkánského typu, pepř, sůl, ostrou papriku. Vařenou bramboru rozmačkáme vidličkou, přidáme olej či máslo, rozdrobený bílý sýr, sůl, pepř a ostrou papriku.Na lilkovou náplň použijeme: 1 ks menšího lilku, 4 lžíce strouhaného sýru typu ementál, 1 lžíce oleje, pepř, sůl, papriku. V troubě opečený lilek sloupneme, rozmačkáme vidličkou a přidáme strouhaný sýr, olej, sůl, pepř a papriku.

Poznámka:

Na prvním obrázku je gözleme nepřekládané, náplň je umístěná mezi dvěma plackami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy