REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gözleme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.


Ingredience:
2 sklenicehladké prosáté mouky
1 skleniceodstáté vody pokojové teploty
1 sklenicebalkánského sáru
1/2 sklenicedrobně nasekané petrželové natě
sůl
další ingredience dle různých náplní

Postup:

1. Do hlubší mísy vsypeme prosátou hladkou mouku smíchanou se špetkou soli a velmi pomalu tenkým praménkem za stálého míchání přiléváme vodu, vzniklé těsto přendáme pomoučenou pracovní plochu a 10 minut důkladně zpracováváme, potom necháme dalších 15 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou
2. Připravené těsto rozdělíme na 4 díly, z kterých vyválíme tenké placky o průměru asi 25 cm
3. Rozdrobený nebo nastrouhaný sýr smícháme s petrželí a rozložíme do středu, přeložíme pravý okraj, skoro do středu placky, potom stejně další tři strany
4. Opékáme na rozehřáté teflonové pánvi, na sucho tak dlouho, až se utvoří na povrchu oka v hnědavé barvě, potom placku obrátíme, opečenou vrchní stranu pomažeme máslem a dopečeme stranu druhou, kterou též po vyjmutí potřeme máslem
5. Postup opakujeme i u ostatních placek.

Doporučení:

Toto základní těsto lze plnit různými dalšími náplněmi, například špenátem, lilkem, mletým masem, či bramborou:Na masovou náplň použijeme: 150 g mletého masa, 1 cibule, sůl, pepř, kmín a lžíci oleje. Na orestovanou cibuli dáme maso a koření a společně restujeme, až je maso hotové.Na bramborovou náplň použijeme: 1 ks větší uvařené brambory, 1,5 lžíci oleje nebo másla, 4 lžíce rozdrobeného bílého sýru balkánského typu, pepř, sůl, ostrou papriku. Vařenou bramboru rozmačkáme vidličkou, přidáme olej či máslo, rozdrobený bílý sýr, sůl, pepř a ostrou papriku.Na lilkovou náplň použijeme: 1 ks menšího lilku, 4 lžíce strouhaného sýru typu ementál, 1 lžíce oleje, pepř, sůl, papriku. V troubě opečený lilek sloupneme, rozmačkáme vidličkou a přidáme strouhaný sýr, olej, sůl, pepř a papriku.

Poznámka:

Na prvním obrázku je gözleme nepřekládané, náplň je umístěná mezi dvěma plackami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy