REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gözleme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.


Ingredience:
2 sklenicehladké prosáté mouky
1 skleniceodstáté vody pokojové teploty
1 sklenicebalkánského sáru
1/2 sklenicedrobně nasekané petrželové natě
sůl
další ingredience dle různých náplní

Postup:

1. Do hlubší mísy vsypeme prosátou hladkou mouku smíchanou se špetkou soli a velmi pomalu tenkým praménkem za stálého míchání přiléváme vodu, vzniklé těsto přendáme pomoučenou pracovní plochu a 10 minut důkladně zpracováváme, potom necháme dalších 15 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou
2. Připravené těsto rozdělíme na 4 díly, z kterých vyválíme tenké placky o průměru asi 25 cm
3. Rozdrobený nebo nastrouhaný sýr smícháme s petrželí a rozložíme do středu, přeložíme pravý okraj, skoro do středu placky, potom stejně další tři strany
4. Opékáme na rozehřáté teflonové pánvi, na sucho tak dlouho, až se utvoří na povrchu oka v hnědavé barvě, potom placku obrátíme, opečenou vrchní stranu pomažeme máslem a dopečeme stranu druhou, kterou též po vyjmutí potřeme máslem
5. Postup opakujeme i u ostatních placek.

Doporučení:

Toto základní těsto lze plnit různými dalšími náplněmi, například špenátem, lilkem, mletým masem, či bramborou:Na masovou náplň použijeme: 150 g mletého masa, 1 cibule, sůl, pepř, kmín a lžíci oleje. Na orestovanou cibuli dáme maso a koření a společně restujeme, až je maso hotové.Na bramborovou náplň použijeme: 1 ks větší uvařené brambory, 1,5 lžíci oleje nebo másla, 4 lžíce rozdrobeného bílého sýru balkánského typu, pepř, sůl, ostrou papriku. Vařenou bramboru rozmačkáme vidličkou, přidáme olej či máslo, rozdrobený bílý sýr, sůl, pepř a ostrou papriku.Na lilkovou náplň použijeme: 1 ks menšího lilku, 4 lžíce strouhaného sýru typu ementál, 1 lžíce oleje, pepř, sůl, papriku. V troubě opečený lilek sloupneme, rozmačkáme vidličkou a přidáme strouhaný sýr, olej, sůl, pepř a papriku.

Poznámka:

Na prvním obrázku je gözleme nepřekládané, náplň je umístěná mezi dvěma plackami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy