Grilované masové šišky servírované spolu s mátovou omáčkou.
Ingredience:
500 g | jehněčího nebo mladého skopového masa |
2 lžičky | drceného kmínu |
2 lžičky | podrcených koriandrových semínek |
1 lžička | mletého černého pepře |
3 lžíce | jemně nasekané máty |
4 ks | stroužků česneku |
1 ks | cibule |
špetka mletého hřebíčku | |
sůl, olej | |
Na omáčku: | |
200 ml | zakysané smetany |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | oleje |
2 lžíce | jemně nasekané máty |
1 ks | stroužku česneku |
špetka červené papriky | |
špetka mletého pepře | |
špetka soli |
Postup:
1. Očištěné maso omyjeme, osušíme, dvakrát umeleme v masovém strojku
2. K mletému masu přidáme drcený kmín, podrcená koriandrová semínka, mletý černý pepř, špetku mletého hřebíčku, oloupané, prolisované stroužky česneku, oloupanou, nadrobno nasekanou cibuli, na jemno nasekanou mátu, sůl a vše dobře propracujeme
3. Rukama namočenýma v oleji vytvarujeme válečky, napíchneme je na špejle, které jsme předem namočili do studené vody a ze všech stran zvolna opečeme na grilu (asi 10 – 15 minut)
4. Podáváme s mátovou omáčkou, kterou připravíme tak, že promícháme zakysanou smetanu se špetkou soli, mletým pepřem, špetkou mleté červené papriky, oloupaným prolisovaným stroužkem česneku, citronovou šťávou, olejem a na jemno nasekanou mátou.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo pečivem.