REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Baklava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert původem z oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Dnes je populární hlavně v Turecku a v Balkánských a ve většině Arabských zemích, také v části Asie.


Ingredience:
500 glistového těsta
450 ghrubě mletých jader vlašských ořechů (pistácií)
225 grozpuštěného másla
100 gcukru krupice
1 lžičkamleté skořice
hladká mouka
Na sirup:
6 lžictekutého medu
1 lžícecitronové šťávy
340 mlvody
340 gcukru

Postup:

1. Do mísy nasypeme, cukr se skořicí a nasekané vlašské ořechy, vše promícháme a dáme stranou
2. Listové těsto rozdělíme na jednotlivé kousky a z každého vyválíme na pomoučeném válu obdélníky 30×20 cm velké
3. Do pekáče o stejném rozměru jako budou vyválené listové pláty položíme jeden, potřeme ho máslem, opět vyválíme další plát a položíme ho na ten potřený máslem, postup ještě 2x opakujeme
4. Na vrchní listy těsta nasypeme čtvrtinu vlašských ořechů, přikryjeme je dalším listem těsta, potřeme máslem a posypeme opět ořechovou směsí, takto pokračujeme až do vyčerpání ořechové náplně
5. Vrchní část dezertu tvoří opět listové těsto naskládané ve více vrstvách, nejméně čtyřech
6. Nožem v baklavě nařízneme kosočtverce zhruba do poloviny vrstvy
7. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a koláč v ní pečeme asi 45 minut do zlatohněda
8. Na mírném ohni zahřejeme med, který smícháme s cukrem, citronovou šťávou a vodou, připraveným sirupem přelijeme povrch baklavy, necháme asi 1 hodinu zchladnout
9. Nakonec moučník prořízneme všemi vrstvami, tak, že vzniknou samostatné kosočtverce baklavy a můžeme servírovat.

Doporučení:

Část vlašských ořechů můžeme nahradit pistáciemi.

Poznámka:

Recept na domácí listové těsto najdete zde: Listové těsto.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy