REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Baklava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert původem z oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Dnes je populární hlavně v Turecku a v Balkánských a ve většině Arabských zemích, také v části Asie.


Ingredience:
500 glistového těsta
450 ghrubě mletých jader vlašských ořechů (pistácií)
225 grozpuštěného másla
100 gcukru krupice
1 lžičkamleté skořice
hladká mouka
Na sirup:
6 lžictekutého medu
1 lžícecitronové šťávy
340 mlvody
340 gcukru

Postup:

1. Do mísy nasypeme, cukr se skořicí a nasekané vlašské ořechy, vše promícháme a dáme stranou
2. Listové těsto rozdělíme na jednotlivé kousky a z každého vyválíme na pomoučeném válu obdélníky 30×20 cm velké
3. Do pekáče o stejném rozměru jako budou vyválené listové pláty položíme jeden, potřeme ho máslem, opět vyválíme další plát a položíme ho na ten potřený máslem, postup ještě 2x opakujeme
4. Na vrchní listy těsta nasypeme čtvrtinu vlašských ořechů, přikryjeme je dalším listem těsta, potřeme máslem a posypeme opět ořechovou směsí, takto pokračujeme až do vyčerpání ořechové náplně
5. Vrchní část dezertu tvoří opět listové těsto naskládané ve více vrstvách, nejméně čtyřech
6. Nožem v baklavě nařízneme kosočtverce zhruba do poloviny vrstvy
7. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a koláč v ní pečeme asi 45 minut do zlatohněda
8. Na mírném ohni zahřejeme med, který smícháme s cukrem, citronovou šťávou a vodou, připraveným sirupem přelijeme povrch baklavy, necháme asi 1 hodinu zchladnout
9. Nakonec moučník prořízneme všemi vrstvami, tak, že vzniknou samostatné kosočtverce baklavy a můžeme servírovat.

Doporučení:

Část vlašských ořechů můžeme nahradit pistáciemi.

Poznámka:

Recept na domácí listové těsto najdete zde: Listové těsto.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy