Burek je plněné nebo smažené pečivo nejčastěji z tenkého listového těsta. Muže být plněný sýrem, mletým masem nebo zeleninou. Toto je recept na burek z kynutého těsto s náplní z mletého masa a zelí.
Ingredience:
Těsto | |
500 g | hladké mouky |
200 g | bílého jogurtu |
30 g | oleje |
1 ks | prášek do pečiva |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
Náplň: | |
500 g | mletého masa |
250 g | bílého zelí (čtvrt menší hlávky) |
2 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
drcený kmín | |
vegeta | |
olej | |
sůl | |
voda |
Postup:
Příprava náplně:
1. Umyté zelí zbavené špatných listů nakrájíme na nudličky, ochutíme drceným kmínem, vegetou, solí a potopené ve vodě dusíme do změknutí (15 minut)
2. Na malém množství oleje orestujeme cibuli
3. Jakmile nám cibule zesklovatí, přidáme mleté maso
4. Maso restujeme spolu s cibulkou, okořeníme pepřem, vegetou a osolíme
5. Jakmile je maso opečené a zbělá, přidáme rozdrcený česnek a ještě chvíli restujeme 6. Nakonec přihodíme podušené zelí zbavené nálevu a promícháme s masem, případně ještě dochutíme kořením, promícháme a pak necháme směs mírně vychladnout
Těsto:
1. Těsto připravíme tak, že všechny ingredience dáme na vál a důkladně rukama propracujeme, pokud je příliš tuhé přilijeme malé množství vlažné vody
2. Z těsta vyválíme 4 pláty
Plnění:
1. Na každý plát naneseme předem připravenou náplň, zarolujeme a stočíme do tvaru burku (do podlouhlého šneku), po stranách dobře utěsníme, aby náplň při pečení nevytekla
2. Potřeme olejem a ve středně vyhřáté troubě (180 °C) pečeme cca 30 minut dozlatova, při pečení několikrát těsto potřeme olejem.