Pomleté skopové maso, ochucené, zabalené do vinných listů a podušené ve vývaru. Recept původem z Turecka, běžně se vaří také v Řecku, Kypru na Balkáně a v Centrální a Severní Asii.
Ingredience:
800 g | skopového masa |
300 g | rýže |
40 g | vinných listů |
1 ks | cibule |
1 lžíce | másla |
mletý pepř | |
sůl | |
petrželka | |
vývar ze skopového masa nebo masoxu |
Postup:
1. Skopové maso odblaníme a nakrájíme na kousky, umeleme na masovém strojku
2. K umletému skopovému pak přidáme vařenou rýži, nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme
3. Vinné listy opereme, odřízneme stopku a položíme 2-3 ks na sebe, na ně poklademe mleté maso a zavineme
4. Závitky klademe těsně vedle sebe do máslem vymazané formy, osolíme, polijeme máslem a přidáme sklenici vývaru
5. Zakryté dusíme asi 60 minut.
Dolmu servírujeme na velké míse. K závitkům zvlášť dáváme kyselé mléko s česnekem utřeným se solí.