REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pravý balkánský burek plněný sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šneci z taženého těsta naplnění buď slanou, nebo také sladkou náplní. Naslano se burky plní například na pánvi opečeným mletým masem spolu s cibulí, fetou nebo balkánským sýrem, zakysanou smetanou, ale také například špenátem. Na sladko se burky plní například tvarohem ochuceným vanilkovým cukrem spolu s rozinkami, jablky se skořicí… Toto je recept na balkánský burek s tradiční náplní z balkánského sýra a zakysané smetany.


Ingredience:
Na tažené těsto:
450 ghladké mouky
270 mlvlažné vody
3 lžíceolivového oleje
1,5 lžičkysoli
mouka a olej na podsypání a potření
Na náplň:
200-250 gbalkánského sýra
1 kelímekzakysané smetany
Ostatní:
máslo
igelitový ubrus jako podložka

Postup:
  1. Nejprve připravíme těsto; do větší mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, nalijeme olivový olej i vodu, začneme těsto od oleje mastnýma rukama propracovávat až vznikne jednolité těsto, to hněteme nejméně 10 minut, ale klidně i déle, čím více bude těsto propracované, tím lépe se potáhne a výsledný burek bude chutnější.
  2. Kouli hotového těsta potřeme olejem a necháme 30 minut odpočinout, nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou.
  3. Na pracovní plochu položíme igelitový ubrus, ten posypeme trochou mouky, do oleje namočenými prsty těsto postupně roztahujeme, pěkně do všech stran a tak dlouho, dokud nebude skoro průhledné. Měla by vzniknout opravdu velká plocha.
  4. Těsto potřeme zakysanou smetanou a rovnoměrně posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.
  5. Za pomoci ubrusu začneme těsto smotávat do tvaru silnější nohavice, tu pak smotáme do tvaru šneka.
  6. Pečeme, poměrně zprudka, v troubě vyhřáté na 220 °C tak 25-30 minut, záleží na šíři nohavice, z které jsme pak umotali šneka a také na druhu trouby.
  7. Po upečení na burek položíme plátek másla, podáváme ho jak teplý, tak za studena.
Doporučení:

Zakysanou smetanu můžeme nahradit vaničkou tvarohu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy