Zelné závitky s masem.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
350 g | vepřového masa |
150 g | telecího masa (hovězího) |
100 g | slaniny |
50 g | žemle |
1 ks | hlávka zelí |
1 ks | velká cibule |
2 ks | vajec |
5 ks | rajčat |
2 dcl | bílého vína |
1 lžíce | rajčatového protlaku |
kousek tuku ze šunky | |
mletý pepř | |
petrželka | |
mléko | |
kopr | |
vývar | |
olej | |
vývar z nezralých vinných hroznů | |
sůl |
Postup:
1. Maso umeleme dvakrát na masovém strojku, vymeleme plátky žemle namočenými v mléce, přidáme drobně nasekané bylinky, drobně nakrájenou a na tuku osmaženou cibuli, rozklepnutá vejce, mletý pepř, sůl a promícháme
2. Zelí rozebereme na listy, polijeme je horkým vývarem z nezralých vinných hroznů, okapané poklademe kousky tuku od šunky, válečky z mletého masa a stočíme v závitky
3. Opečeme je na rozpáleném oleji, podlijeme vývarem a dusíme
4. Potom přidáme rajčatový protlak, víno a dusíme dále
5. Podušené závitky přeložíme do širokého kastrolu na vrstvu jemně nakrájeného zelí a plátky rajčat, posypeme na kostičky nakrájenou slaninou a upečeme
6. Při pečení kastrolem občas zatřeseme.