Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.
Májovky mají velmi variabilní barvu klobouku, který může být bílý, bělavý, žemlový až žlutý. Plodnice jsou šťavnaté, masité s příjemnou vůní. Vhodná houba do omáček, polévek, salátů, lze nakládat do láku i sušit, kdy její aroma vynikne. Klasická houbová smaženice z májovek je příliš aromatická. Zesnulý guru českých houbařů mykolog František Smotlacha doporučoval májovky připravené jako ovar.
Májovky většinou rostou ve skupinách a narazíme-li na místo jejich výskytu, rychle v košíku přibývají. Nevýhodou je, při suchém a teplém počasí, jejich velká červivost a to až 50 % plodnic z vlastní zkušenosti bývá červivých.
Minulý týden na mnoha místech ČR napršelo a májovky se začínají objevovat, svědčí o tom nálezy houbařů na facebookových fórech, které se houbami zabývají.
Tip na příští dny, vyražte na májovky, třeba budete mít štěstí a najdete i první hřibovité houby, v některých místech ČR se už našli klouzci, hřiby kováře, kozáci.
Text i foto: D. Marounek
Články o májovkách:
Recepty na májovky:
- Májovky v pažitkové omáčce
- Májovky s jarní zeleninou a brambory
- Májovky jako ovar
- Vepřové kostky na májovkách s hráškem
- Salát z májovek III.
- Smaženky z májovek
- Smetanová omáčka z májovek
- Vepřové plátky na májovkách
- Polévka z májovek II…
Více receptů, nejen na májovky, ale i další houby, najdete v naší databázi zde: Recepty jídel…