REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní houby – vzácné druhy – 8. díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V této kapitole se podíváme na druhy, které vyrůstají v brzkém i pozdním jaru. Nejsou sice k jídlu, většina jsou tyto houby tuze vzácné a proto chráněné, ale svojí krásou dostanou snad každého milovníka přírody.


Například ohnivce patří k brzkým jarním druhům. V České republice roste 5 druhů. Jde o nejedlé a vzácné druhy, které však potěší oko svojí pestrostí. Nejhojnější je ohnivec rakouský – Sarcocypha austriaca. Plodnice má až 50 mm velké, jsou pohárkovité, miskovité s krátkým třeněm. Na vnější straně jsou bělavé až narůžovělé, uvnitř většinou ohnivě červené. Plodnice se objevují brzy z jara, někdy už v únoru. Rostou na různých větvičkách listnatých dřevin ponořených v zemi. Nejčastěji se s ním můžete setkat v březnu, kdy začíná tát sníh. Jejich růst pak trvá až do dubna.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ohnivec rakouský je velmi podobný ohnivci šarlatovému – Sarcoscypha coccinea. Spolehlivě určit se dají jen pod mikroskopem.

Třetí podobný je ohnivec jurský – Sarcoscypha jurana, ten roste výhradně na lipových větvičkách ve vyšších polohách, je uvedený v Červeném seznamu hub ČR.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ohnivec zimní – Microstoma protracta, ten vytváří červené číškovité plodnice cípovitě rozpraskané na dlouhém třeni. Roste od února do dubna, obvykle v trsech pod listnáči na zemi ze sklerocia připojeného k tlejícímu dřevu. Rovněž je uvedený v Červeném seznamu ČR jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

Mladé plodnice ohnivec zimní – Microstoma protracta

 

Poslední ohnivec, jak napovídá název, je ohnivec černý – Plectania melastoma. Vytváří až 30 mm velké, černé miskovité až pohárkovité plodnice rezavě nebo červeně poprášené. Roste také velmi vzácně, od března do května, nejčastěji na rozkládajících se větvičkách ostružiníků. Opět vedený c Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Černé nebo šedočerné, mnohem mohutnější, až 70 mm pohárkovité plodnice, utváří zvoneček pohárkovitý – Urnula craterium. Jeho starší český název je urnička pohárová. Plodnice urnu připomínají. Roste velmi vzácně od února do dubna na tlejícím dřevě listnáčů, nejčastěji jilmů, jasanů. V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh a nálezy by se měly hlásit odborným mykologickým pracovištím.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

V listnatých i smíšených lesích, nejčastěji duben – květen, můžeme narazit na jednu z nejkrásnějších jarních hub, krasočíšku žlutou – Caloscypha fulgens. Plodnice má až 40 mm velké, v dospělosti polokulovité, uvnitř sytě žluté, na vnější straně nazelenalé až namodralé se žlutými tóny. Krasočíška je rovněž uvedena v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ve smrčinách také vyrůstá od března do května vzácné ušíčko černé – Pseudoplectania nigrella. Plodnice má až 30 mm velké, polokulovité, později miskovité celé černé. V Červeném seznamu je tato houba vedena jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Poslední druh, o kterém se nes zmíním, je baňka velkokališná – Sarcosphaera coronaria. Roste od dubna do června na vápencovém podloží, nejčastěji pod borovicemi, ale i smrky a duby. Plodnice má nejprve kulovité ukryté v zemi, později se vynořují na povrch. Na vrcholu praskají na 4-9 cípů. Otevřené plodnice připomínají květ tulipánů. Slovenský název pro tuto krásnou houbu je tulipánovka obecná.

Baňka je z vnější strany bělavá až nafialovělá, z vnitřní fialová až fialově hnědá. Plodnice jsou poměrně mohutné, otevřené, rozprostřené až 150 mm a 60 mm na výšku. Baňka velkokališná je zařazena v Červeném seznamu jako ohrožený druh a její nálezy by se měly oznámit mykologickým pracovištím.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Baňka velkokališná – Sarcosphaera coronaria, foto nahoře i dole

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Text i foto D. Marounek – foto ohnivec jurský, ohnivec černý, krasočíška žlutá – M.

Kříž

Použité zdroje – Červený seznam hub České republiky 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy