REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní houby – vzácné druhy – 8. díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V této kapitole se podíváme na druhy, které vyrůstají v brzkém i pozdním jaru. Nejsou sice k jídlu, většina jsou tyto houby tuze vzácné a proto chráněné, ale svojí krásou dostanou snad každého milovníka přírody.


Například ohnivce patří k brzkým jarním druhům. V České republice roste 5 druhů. Jde o nejedlé a vzácné druhy, které však potěší oko svojí pestrostí. Nejhojnější je ohnivec rakouský – Sarcocypha austriaca. Plodnice má až 50 mm velké, jsou pohárkovité, miskovité s krátkým třeněm. Na vnější straně jsou bělavé až narůžovělé, uvnitř většinou ohnivě červené. Plodnice se objevují brzy z jara, někdy už v únoru. Rostou na různých větvičkách listnatých dřevin ponořených v zemi. Nejčastěji se s ním můžete setkat v březnu, kdy začíná tát sníh. Jejich růst pak trvá až do dubna.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ohnivec rakouský je velmi podobný ohnivci šarlatovému – Sarcoscypha coccinea. Spolehlivě určit se dají jen pod mikroskopem.

Třetí podobný je ohnivec jurský – Sarcoscypha jurana, ten roste výhradně na lipových větvičkách ve vyšších polohách, je uvedený v Červeném seznamu hub ČR.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ohnivec zimní – Microstoma protracta, ten vytváří červené číškovité plodnice cípovitě rozpraskané na dlouhém třeni. Roste od února do dubna, obvykle v trsech pod listnáči na zemi ze sklerocia připojeného k tlejícímu dřevu. Rovněž je uvedený v Červeném seznamu ČR jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

Mladé plodnice ohnivec zimní – Microstoma protracta

 

Poslední ohnivec, jak napovídá název, je ohnivec černý – Plectania melastoma. Vytváří až 30 mm velké, černé miskovité až pohárkovité plodnice rezavě nebo červeně poprášené. Roste také velmi vzácně, od března do května, nejčastěji na rozkládajících se větvičkách ostružiníků. Opět vedený c Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Černé nebo šedočerné, mnohem mohutnější, až 70 mm pohárkovité plodnice, utváří zvoneček pohárkovitý – Urnula craterium. Jeho starší český název je urnička pohárová. Plodnice urnu připomínají. Roste velmi vzácně od února do dubna na tlejícím dřevě listnáčů, nejčastěji jilmů, jasanů. V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh a nálezy by se měly hlásit odborným mykologickým pracovištím.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

V listnatých i smíšených lesích, nejčastěji duben – květen, můžeme narazit na jednu z nejkrásnějších jarních hub, krasočíšku žlutou – Caloscypha fulgens. Plodnice má až 40 mm velké, v dospělosti polokulovité, uvnitř sytě žluté, na vnější straně nazelenalé až namodralé se žlutými tóny. Krasočíška je rovněž uvedena v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ve smrčinách také vyrůstá od března do května vzácné ušíčko černé – Pseudoplectania nigrella. Plodnice má až 30 mm velké, polokulovité, později miskovité celé černé. V Červeném seznamu je tato houba vedena jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Poslední druh, o kterém se nes zmíním, je baňka velkokališná – Sarcosphaera coronaria. Roste od dubna do června na vápencovém podloží, nejčastěji pod borovicemi, ale i smrky a duby. Plodnice má nejprve kulovité ukryté v zemi, později se vynořují na povrch. Na vrcholu praskají na 4-9 cípů. Otevřené plodnice připomínají květ tulipánů. Slovenský název pro tuto krásnou houbu je tulipánovka obecná.

Baňka je z vnější strany bělavá až nafialovělá, z vnitřní fialová až fialově hnědá. Plodnice jsou poměrně mohutné, otevřené, rozprostřené až 150 mm a 60 mm na výšku. Baňka velkokališná je zařazena v Červeném seznamu jako ohrožený druh a její nálezy by se měly oznámit mykologickým pracovištím.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Baňka velkokališná – Sarcosphaera coronaria, foto nahoře i dole

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Text i foto D. Marounek – foto ohnivec jurský, ohnivec černý, krasočíška žlutá – M.

Kříž

Použité zdroje – Červený seznam hub České republiky 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy