REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní houby – vzácné druhy – 8. díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V této kapitole se podíváme na druhy, které vyrůstají v brzkém i pozdním jaru. Nejsou sice k jídlu, většina jsou tyto houby tuze vzácné a proto chráněné, ale svojí krásou dostanou snad každého milovníka přírody.


Například ohnivce patří k brzkým jarním druhům. V České republice roste 5 druhů. Jde o nejedlé a vzácné druhy, které však potěší oko svojí pestrostí. Nejhojnější je ohnivec rakouský – Sarcocypha austriaca. Plodnice má až 50 mm velké, jsou pohárkovité, miskovité s krátkým třeněm. Na vnější straně jsou bělavé až narůžovělé, uvnitř většinou ohnivě červené. Plodnice se objevují brzy z jara, někdy už v únoru. Rostou na různých větvičkách listnatých dřevin ponořených v zemi. Nejčastěji se s ním můžete setkat v březnu, kdy začíná tát sníh. Jejich růst pak trvá až do dubna.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ohnivec rakouský je velmi podobný ohnivci šarlatovému – Sarcoscypha coccinea. Spolehlivě určit se dají jen pod mikroskopem.

Třetí podobný je ohnivec jurský – Sarcoscypha jurana, ten roste výhradně na lipových větvičkách ve vyšších polohách, je uvedený v Červeném seznamu hub ČR.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ohnivec zimní – Microstoma protracta, ten vytváří červené číškovité plodnice cípovitě rozpraskané na dlouhém třeni. Roste od února do dubna, obvykle v trsech pod listnáči na zemi ze sklerocia připojeného k tlejícímu dřevu. Rovněž je uvedený v Červeném seznamu ČR jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

Mladé plodnice ohnivec zimní – Microstoma protracta

 

Poslední ohnivec, jak napovídá název, je ohnivec černý – Plectania melastoma. Vytváří až 30 mm velké, černé miskovité až pohárkovité plodnice rezavě nebo červeně poprášené. Roste také velmi vzácně, od března do května, nejčastěji na rozkládajících se větvičkách ostružiníků. Opět vedený c Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Černé nebo šedočerné, mnohem mohutnější, až 70 mm pohárkovité plodnice, utváří zvoneček pohárkovitý – Urnula craterium. Jeho starší český název je urnička pohárová. Plodnice urnu připomínají. Roste velmi vzácně od února do dubna na tlejícím dřevě listnáčů, nejčastěji jilmů, jasanů. V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh a nálezy by se měly hlásit odborným mykologickým pracovištím.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

V listnatých i smíšených lesích, nejčastěji duben – květen, můžeme narazit na jednu z nejkrásnějších jarních hub, krasočíšku žlutou – Caloscypha fulgens. Plodnice má až 40 mm velké, v dospělosti polokulovité, uvnitř sytě žluté, na vnější straně nazelenalé až namodralé se žlutými tóny. Krasočíška je rovněž uvedena v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Ve smrčinách také vyrůstá od března do května vzácné ušíčko černé – Pseudoplectania nigrella. Plodnice má až 30 mm velké, polokulovité, později miskovité celé černé. V Červeném seznamu je tato houba vedena jako ohrožený druh.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Poslední druh, o kterém se nes zmíním, je baňka velkokališná – Sarcosphaera coronaria. Roste od dubna do června na vápencovém podloží, nejčastěji pod borovicemi, ale i smrky a duby. Plodnice má nejprve kulovité ukryté v zemi, později se vynořují na povrch. Na vrcholu praskají na 4-9 cípů. Otevřené plodnice připomínají květ tulipánů. Slovenský název pro tuto krásnou houbu je tulipánovka obecná.

Baňka je z vnější strany bělavá až nafialovělá, z vnitřní fialová až fialově hnědá. Plodnice jsou poměrně mohutné, otevřené, rozprostřené až 150 mm a 60 mm na výšku. Baňka velkokališná je zařazena v Červeném seznamu jako ohrožený druh a její nálezy by se měly oznámit mykologickým pracovištím.

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Baňka velkokališná – Sarcosphaera coronaria, foto nahoře i dole

 

Škola houbaře - Jarní houby - vzácné

 

Text i foto D. Marounek – foto ohnivec jurský, ohnivec černý, krasočíška žlutá – M.

Kříž

Použité zdroje – Červený seznam hub České republiky 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy