REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak hledat pýchavku (vatovec obrovský)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pýchavka obrovská patří k velmi chutným houbám. Skvělá je upravená jako klasický řízek. Kde však tuhle houbu hledat? V lese se s ní setkáte těžko, jedná se totiž o nitrofilní druh, druh houby, který má rád půdy s vysokým obsahem dusíku.


Dobrým indikátorem pro je hustý porost kopřiv. Máte–li v blízkosti kravín, teletník nebo vepřín a vyváží se na jedno místo hnůj, prozkoumejte okolí, kde je porost kopřiv, úspěch bývá zhruba 50 % na 50 %. Dobré místo pro hledání je také u mysliveckých posedů, kde se v blízkosti na takzvanou újeď vyváží plevy, zrní a jiné rostlinné zbytky, aby se přilákala zvěř. Z vlastní zkušenosti zde pýchavky nacházím skoro pokaždé a přesto tato místa jsou praktickými houbaři navštěvována opravdu málo.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nacházím zde staré obrovské plodnice z loňského roku. Najdeme-li takové místo, kde je výskyt pýchavky obrovské, máme dobrou zásobárnu této pochoutky po celý rok i v příštích letech. Mladé plodnice je dobré zamaskovat, pýchavka větší velikosti je vidět na dálku. Stačí natrhat trávu a zakrýt. Pýchavka roste velmi rychle a za týden bývá obvykle o velikosti kopacího míče. Tahle velikost je ideální pro kuchyňské použití, je krásně tvrdá a v tomto stadiu ještě nebývá prolezlá hmyzem a také při větších teplotách na povrchu moc rozpraskaná.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na takových místech roste většinou pýchavek větší množství, staré plodnice, které unikly našim očím, například v hustém porostu kopřiv, uzrají a výtrusy se větrem šíří rychle po okolí. Pýchavka velikosti tak 12 kg melounu vytváří 7,5 trilionů výtrusů. Kdyby každý výtrus pýchavky obrovské vyklíčil a na každém čtverečním metru by mohlo vyrůst po 20 plodnicích, pak by v tomto případě obsadily území 375 000 km2, což je rozloha Japonska.

Pokud bychom připustily, že vyklíčí i všechny spory druhé generace, potom objem plodnic třetí generace by byl 800 krát větší než objem zeměkoule. Ujme se však jen nepatrné procento výtrusů a tomu musí být vhodné podmínky a další faktory.

Sadba vatovce se objevila i v prodeji s návodem k pěstování. Je to ovšem sázka do loterie, nebo spíš tahání peněz ze zákazníků, neslyšel jsem pozitivní hodnocení, že by někomu vyrostla na zahrádce ze sadby, které firmy nabízejí. Ovšem na humózních zahradách s obsahem dusíku se také některým šťastlivcům vyskytuje.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pýchavku obrovskou můžeme nalézt od června do listopadu. Nejhojnější doba růstu z vlastní zkušenosti je červenec a září. Konzumují se plodnice, které jsou uvnitř bílé, nažloutlé a měkké plodnice už nebereme.

Pýchavku nakrájíme na 2 cm plátky a oloupeme tvrdou slupku. Plátky obalujeme klasicky v trojobalu, mouka, vejce, strouhanka. Výborné je přidat do mouky nastrouhaný sýr, který máme rádi, osvědčil se eidam, ementál i pikantní niva.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Smažíme na sádle nebo v oleji, z obou stran, do zlatova a podáváme teplé s hranolky, brambory nebo chlebem a tatarskou omáčkou nebo oblíbeným dresinkem. Chuťově připomíná smažený sýr a právě přidáním nastrouhaného sýru chuť ještě znásobíme.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře i dole:  plodnice pýchavky obrovské pro kuchyň

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy