REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak hledat pýchavku (vatovec obrovský)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pýchavka obrovská patří k velmi chutným houbám. Skvělá je upravená jako klasický řízek. Kde však tuhle houbu hledat? V lese se s ní setkáte těžko, jedná se totiž o nitrofilní druh, druh houby, který má rád půdy s vysokým obsahem dusíku.


Dobrým indikátorem pro je hustý porost kopřiv. Máte–li v blízkosti kravín, teletník nebo vepřín a vyváží se na jedno místo hnůj, prozkoumejte okolí, kde je porost kopřiv, úspěch bývá zhruba 50 % na 50 %. Dobré místo pro hledání je také u mysliveckých posedů, kde se v blízkosti na takzvanou újeď vyváží plevy, zrní a jiné rostlinné zbytky, aby se přilákala zvěř. Z vlastní zkušenosti zde pýchavky nacházím skoro pokaždé a přesto tato místa jsou praktickými houbaři navštěvována opravdu málo.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nacházím zde staré obrovské plodnice z loňského roku. Najdeme-li takové místo, kde je výskyt pýchavky obrovské, máme dobrou zásobárnu této pochoutky po celý rok i v příštích letech. Mladé plodnice je dobré zamaskovat, pýchavka větší velikosti je vidět na dálku. Stačí natrhat trávu a zakrýt. Pýchavka roste velmi rychle a za týden bývá obvykle o velikosti kopacího míče. Tahle velikost je ideální pro kuchyňské použití, je krásně tvrdá a v tomto stadiu ještě nebývá prolezlá hmyzem a také při větších teplotách na povrchu moc rozpraskaná.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na takových místech roste většinou pýchavek větší množství, staré plodnice, které unikly našim očím, například v hustém porostu kopřiv, uzrají a výtrusy se větrem šíří rychle po okolí. Pýchavka velikosti tak 12 kg melounu vytváří 7,5 trilionů výtrusů. Kdyby každý výtrus pýchavky obrovské vyklíčil a na každém čtverečním metru by mohlo vyrůst po 20 plodnicích, pak by v tomto případě obsadily území 375 000 km2, což je rozloha Japonska.

Pokud bychom připustily, že vyklíčí i všechny spory druhé generace, potom objem plodnic třetí generace by byl 800 krát větší než objem zeměkoule. Ujme se však jen nepatrné procento výtrusů a tomu musí být vhodné podmínky a další faktory.

Sadba vatovce se objevila i v prodeji s návodem k pěstování. Je to ovšem sázka do loterie, nebo spíš tahání peněz ze zákazníků, neslyšel jsem pozitivní hodnocení, že by někomu vyrostla na zahrádce ze sadby, které firmy nabízejí. Ovšem na humózních zahradách s obsahem dusíku se také některým šťastlivcům vyskytuje.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pýchavku obrovskou můžeme nalézt od června do listopadu. Nejhojnější doba růstu z vlastní zkušenosti je červenec a září. Konzumují se plodnice, které jsou uvnitř bílé, nažloutlé a měkké plodnice už nebereme.

Pýchavku nakrájíme na 2 cm plátky a oloupeme tvrdou slupku. Plátky obalujeme klasicky v trojobalu, mouka, vejce, strouhanka. Výborné je přidat do mouky nastrouhaný sýr, který máme rádi, osvědčil se eidam, ementál i pikantní niva.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Smažíme na sádle nebo v oleji, z obou stran, do zlatova a podáváme teplé s hranolky, brambory nebo chlebem a tatarskou omáčkou nebo oblíbeným dresinkem. Chuťově připomíná smažený sýr a právě přidáním nastrouhaného sýru chuť ještě znásobíme.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře i dole:  plodnice pýchavky obrovské pro kuchyň

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy