REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak hledat pýchavku (vatovec obrovský)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pýchavka obrovská patří k velmi chutným houbám. Skvělá je upravená jako klasický řízek. Kde však tuhle houbu hledat? V lese se s ní setkáte těžko, jedná se totiž o nitrofilní druh, druh houby, který má rád půdy s vysokým obsahem dusíku.


Dobrým indikátorem pro je hustý porost kopřiv. Máte–li v blízkosti kravín, teletník nebo vepřín a vyváží se na jedno místo hnůj, prozkoumejte okolí, kde je porost kopřiv, úspěch bývá zhruba 50 % na 50 %. Dobré místo pro hledání je také u mysliveckých posedů, kde se v blízkosti na takzvanou újeď vyváží plevy, zrní a jiné rostlinné zbytky, aby se přilákala zvěř. Z vlastní zkušenosti zde pýchavky nacházím skoro pokaždé a přesto tato místa jsou praktickými houbaři navštěvována opravdu málo.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nacházím zde staré obrovské plodnice z loňského roku. Najdeme-li takové místo, kde je výskyt pýchavky obrovské, máme dobrou zásobárnu této pochoutky po celý rok i v příštích letech. Mladé plodnice je dobré zamaskovat, pýchavka větší velikosti je vidět na dálku. Stačí natrhat trávu a zakrýt. Pýchavka roste velmi rychle a za týden bývá obvykle o velikosti kopacího míče. Tahle velikost je ideální pro kuchyňské použití, je krásně tvrdá a v tomto stadiu ještě nebývá prolezlá hmyzem a také při větších teplotách na povrchu moc rozpraskaná.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na takových místech roste většinou pýchavek větší množství, staré plodnice, které unikly našim očím, například v hustém porostu kopřiv, uzrají a výtrusy se větrem šíří rychle po okolí. Pýchavka velikosti tak 12 kg melounu vytváří 7,5 trilionů výtrusů. Kdyby každý výtrus pýchavky obrovské vyklíčil a na každém čtverečním metru by mohlo vyrůst po 20 plodnicích, pak by v tomto případě obsadily území 375 000 km2, což je rozloha Japonska.

Pokud bychom připustily, že vyklíčí i všechny spory druhé generace, potom objem plodnic třetí generace by byl 800 krát větší než objem zeměkoule. Ujme se však jen nepatrné procento výtrusů a tomu musí být vhodné podmínky a další faktory.

Sadba vatovce se objevila i v prodeji s návodem k pěstování. Je to ovšem sázka do loterie, nebo spíš tahání peněz ze zákazníků, neslyšel jsem pozitivní hodnocení, že by někomu vyrostla na zahrádce ze sadby, které firmy nabízejí. Ovšem na humózních zahradách s obsahem dusíku se také některým šťastlivcům vyskytuje.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pýchavku obrovskou můžeme nalézt od června do listopadu. Nejhojnější doba růstu z vlastní zkušenosti je červenec a září. Konzumují se plodnice, které jsou uvnitř bílé, nažloutlé a měkké plodnice už nebereme.

Pýchavku nakrájíme na 2 cm plátky a oloupeme tvrdou slupku. Plátky obalujeme klasicky v trojobalu, mouka, vejce, strouhanka. Výborné je přidat do mouky nastrouhaný sýr, který máme rádi, osvědčil se eidam, ementál i pikantní niva.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Smažíme na sádle nebo v oleji, z obou stran, do zlatova a podáváme teplé s hranolky, brambory nebo chlebem a tatarskou omáčkou nebo oblíbeným dresinkem. Chuťově připomíná smažený sýr a právě přidáním nastrouhaného sýru chuť ještě znásobíme.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře i dole:  plodnice pýchavky obrovské pro kuchyň

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy