REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fitness strava, zdravý životní styl a zdravé stravování

Co jíst či naopak raději vynechat ve fitness jídelníčku? To se dozvíte právě tady v naší rubrice pro milovníky fitness životného stylu. U nás najdete články nejen od naší kamarádky Veroniky, ale i od dalších autorů, znalců fitness stravování. Zdravý životní styl a kondiční posilování je dnes moderní téma, ovšem je třeba nezapomínat, že při fitness nejde jen o pohyb, ale také o vhodné jídlo a pití, které dodá tělu nejen vitamíny, ale i další potřebné látky pro sportovně založené lidičky.


3 zásady zdravého grilování. Jde to i se špekáčky!

Grilování a špekáčky, dvě stálice českého léta, které si s přáteli letos užijeme o to víc, že jim předcházelo mnoho týdnů v izolaci. Jak si ugrilovat zdravě a jde to i se špekáčky?

Boj s viry? Začněte silnou imunitou!

Především v období chřipek a virových infekcí bychom měli pečovat o své tělo a hlavně podpořit svůj imunitní systém. Jsme mu vděční za ochranu našeho organismu proti okolním škodlivým vlivům a obzvlášť po zimě potřebuje naši pomoc v podobě zdravého restartu a pořádné dávce živin. Většina naší imunity vzniká v trávicím traktu, proto volte vhodnou stravu a nezanedbávejte se.

Dejte šanci fermentaci

Stejným názvem je pojmenovaná kapitola v knize Na celý život, která je prvotinou odbornice na paleo stravu Michaely Luňáčkové. Ta ve své kuchařce poukazuje na kvalitní a opravdové stravování. Jedna z kapitol patří fermentaci.

Dejte šanci zelenině a připravte si ji netradičně

Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty stejné druhy pořád dokola vás už nudí? Zkuste si klasickou zeleninu připravit trochu jinak. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitamíny a minerály. S přibývajícími teplotami jsou lehké zeleninové pokrmy ideální volbou. Zaměříme se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit.

Děti by měly více konzumovat mléčné výrobky

Už během dětství nám naše maminky podávaly mléčné výrobky prakticky každý den. Představit si jakoukoliv domácnost bez jogurtů, mléka a mléčných výrobků je tedy nemožné. V období, kdy dítě sílí a roste, by měly být mléčné výrobky nedílnou součástí každého jídelníčku.

Fitness(ka) Veronika radí

Zde Vám předkládám můj oblíbený recept na dobrou snídani. “Lehké fitness lívanečky s jogurtem” lehké, zdravé, … ukázka z receptů Veroniky (viz. recepty fitness).

Jak řešit nedostatek vápníku a vitamínu D?

Nedostatečný příjem vápníku v dětském věku a omezování pohybu aktivují rozvoj osteoporózy a nemocí s ní spojených v dospělém věku. Poslední výzkumy bohužel prokazují, že dospělí Češi téměř v polovině případů přijímají vápníku méně, než je doporučováno. Metabolismus vápníku navíc ovlivňuje i vitamin D, jehož denní příjem také většinou není optimální. Jak to řešit?

Jíst pro život s radostí

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“.

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

Koronavirus (Covid-19) – především prevence! Dají se využít rady našich prababiček?

Vliv na lidské zdraví má mnoho faktorů. Zdravý životní styl a správné stravovací návyky pak rozhodně patří mezi důležité faktory, které ovlivňují lidské zdraví. A to platí i v prevenci proti koronaviru. Ovšem i sebe zdravější jedinec, který dbá na své zdraví, aktivně žije, cvičí, nestresuje se, se přesto může nakazit virem Covid-19! Dá se vůbec nějak preventivně chránit proti nakažení? A co na to tradiční rady našich prababiček, mohou nám i v dnešní době pomoci s prevencí proti nakažení tímto zákeřným virem?

Kouzlete v kuchyni s vločkami

Vločky, především ovesné, jsou zcela univerzální potravinou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět, a to nejen pokud jste příznivci kvalitního stravování. Vločky využijete na snídani, k obědu i na svačinu. Dají se přetvořit do sladké i slané podoby. Navíc se mohou pyšnit mnoha benefity, zejména velkým množstvím prospěšné vlákniny. Zkuste si dát vločky na snídani! Přinášíme vám tipy na lahodnou kaši a výborné lívance.

Maso ve fitness jídelníčku

Ve vztahu k fitness pokrmům nám na mase nejvíce vadí obsah skrytých tuků. Jejich složení nahrává tvorbě vyššího množství cholesterolu v krvi. Proto také hodně příznivců fitness maso úplně zatracuje, nebo ho zásadně omezuje, což je ale velká chyba.

Méně je někdy více aneb jak jíst zdravě(ji)

Jíst či nejíst lepek, to je to oč tu běží. Důvodů, proč lepek v potravě přijímat, opomíjíme-li snadnost přípravy těsta a následnou práci s ním, mnoho nenalezneme. Naopak důvodů (nepočítáme-li samozřejmé potravinové alergie, do nichž spadá i alergie na lepek), proč se lepku (alespoň částečně) vyhýbat, najdeme hned několik. Pokud jste absolutně zdraví jedinci, kteří netrpí žádnými neduhy, zřejmě vás článek nezaujme. Pokud ovšem trpíte, byť jen drobnými, zdravotními problémy a nemůžete se dopátrat příčiny, zkusili jste se zaměřit na příjem lepku ve svém jídelníčku? Víte, na co se ohledně bezlepkové stravy/diety zaměřit?

Novinka DailyMix, revoluce v rychlém a nutričně vyváženém stravování

Česká značka KetoMix je známá především ve spojení s ketogenní dietou. Nyní ale představuje novinku v podobě nutričně vyváženého jídla s vysokým obsahem proteinů a nízkým glykemickým indexem – plnohodnotné jídlo nové generace DailyMix. Koktejl plný proteinů, vitamínů, minerálních látek a vlákniny je vhodný jako jídlo nejen pro všechny sportovce a aktivní lidi, ale i pro seniory.

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

Zatracované uzeniny

Zastánci zdravé výživy jsou proti úplné konzumaci uzenin pro jejich vysoký obsah tuku, soli, konzervačních látek, i nekvalitního masa, třeba drůbežího separátu, což jsou jatečně oddělené a rozemleté zbytky kůže, šlachy, chrupavky atd.. tedy vlastně zbytky po oddělení kvalitního masa. Lékaři rovněž řadu let bijí na poplach, častá konzumace uzenin totiž způsobuje obezitu, vznik rakoviny tlustého střeva, problémem je obsah sóji, barviv, tzv. éček a dalších přísad. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila uzeniny na seznam karcinogenů, kde je třeba nikotin, azbest. Ano, uzeniny figurují na seznamech lehkých karcinogenů…

Zdravé, odlehčené… A přitom tak dobré!

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit… A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy