REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Boj s viry? Začněte silnou imunitou!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Především v období chřipek a virových infekcí bychom měli pečovat o své tělo a hlavně podpořit svůj imunitní systém. Jsme mu vděční za ochranu našeho organismu proti okolním škodlivým vlivům a obzvlášť po zimě potřebuje naši pomoc v podobě zdravého restartu a pořádné dávce živin. Většina naší imunity vzniká v trávicím traktu, proto volte vhodnou stravu a nezanedbávejte se.


A jak svůj imunitní systém podpořit? Přinášíme hned několik tipů.

 

Vitamíny!

Nedílnou součástí jídelníčku by měly být potraviny bohaté na vitamíny. A tím nemyslíme doplňky stravy, ale poctivý přísun vitamínů v syrové podobě. K čemu všemu je naše tělo potřebuje? „Vitamíny jsou velice důležité pro správnou funkci organismu, růst a obnovu tkání, posílení imunitního systému, účastní se přeměny bílkovin, tuků a sacharidů na energii, působí preventivně a podpůrně při léčbě některých onemocnění. Až na některé drobné výjimky si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit, a proto je musí přijímat ideálně prostřednictvím stravy,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu.

 

 

Nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin

„Denně vypijte minimálně 1,5 litru čisté neperlivé vody v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu. V chladných dnech samozřejmě zařaďte i čaje,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz. Šálek čaje vás příjemně zklidní a můžete si s ním udělat chvíli čas jen na sebe a své myšlenky. Účinné mohou být také lístky konopí. „Nálev z konopných lístků má antibakteriální účinky, které jsou při nemocích velmi hodnotné. Stačí jednu až dvě čajové lžičky lístků zalít 250 ml vroucí vody a nechat přibližně 10 minut louhovat. K dochucení je vhodný zcela přírodní konopný sirup,“ radí Jiří Stabla, odborník na konopí, zakladatel Konopných lékáren, www.konopne-lekarny.cz.

 

Zelený detox

Pitný režim, ale i jídelníček si zpestříte díky čaji matcha. Představuje dávku vitamínů A a C, minerálů a jiných živin, jako jsou například vláknina, bílkoviny nebo vápník. Vysoká koncentrace antioxidantů nakopne váš imunitní systém, působí protizánětlivě, a navíc pomůže z organismu vyplavit těžké kovy a chemické toxiny. Protože podporuje tvorbu hormonů štěstí, dopaminu a serotoninu, zlepší vám náladu a podle studií je také zdatným bojovníkem proti civilizačním nemocem a vychytává volné radikály. Možnosti využití Matcha Tea v kuchyni jsou téměř neomezené! „Čaj matcha můžete pít ve formě teplého čaje, jako osvěžující nápoj nebo přidat do potravin, například do smoothie, jogurtu, zmrzliny nebo klidně jako ingredienci do krému i slaného či sladkého těsta. Fantazii se meze nekladou,“ říká Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

 

Jezte kvalitně

Při nemoci vám určitě nepomohou těžká jídla a polotovary. Místo toho zařaďte ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, oleje, bylinky a koření. Dopřávejte si čerstvé šťávy z ovoce, zejména z toho s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou různé citrusové plody. Prospěje i brokolice, kapusta, květák, borůvky, potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, panenské oleje nebo česnek. „Loupané konopné semínko je bohaté na esenciální mastné kyseliny včetně omega-3, které podporují správnou funkci celého organismu. Jsou vhodné nejen při léčbě, ale i prevenci mnoha onemocnění,“ vysvětluje Jiří Stabla, odborník na konopí, zakladatel Konopných lékáren, www.konopne-lekarny.cz. Vyhněte se hlenotvorným potravinám, jako jsou všechny mléčné výrobky. Nepohrdejte ani klasickými „babskými radami“, taková pořádná domácí česnečka totiž taky dokáže udělat divy.

 

Samozřejmostí je snaha omezit cigarety a alkohol. „Stopku“ mají také všechna smažená jídla, sladkosti, kofein a ideálně i mléčné výrobky a pšenice.

 

Bez pohybu to nepůjde

Chtěli byste se pustit do cvičení, ale chybí vám energie? Jen začněte. Ač se to zdá paradoxní, pohyb vám chybějící energii dodá. Stačí pět až deset minut protahovacích cviků. Vašemu zdraví prospěje už to, když si každý den dopřejete minimálně 30 minut chůze. Dbejte na všechna doporučení a výletu do parku se nemusíte bát. Stačí se projít se psem nebo místo výtahu chodit po schodech. Zvlášť v tolik citlivém období, kterému nyní čelíme, je důležité udržovat v dobrém stavu i psychiku k čemuž vám může pomoci také jóga.

 

Odpočívejte

Není to sice žádná novinka, ale je to velká pravda. Na stres i nemoc pomáhá hlavně důkladný odpočinek a nejlepší je zkrátka „vypnout“. Zalezte si pod peřinu, zapomeňte na stres a hodně spěte. Bohužel je tento bod stále často podceňován a z přechozených lehkých viróz se může později vyklubat něco horšího. Nejlépe se odpočívá ve vyvětraném prostoru a zvlhčeném vzduchu, který pomůže od bolesti a škrábání v krku.

 

Myslete pozitivně

Je jasné, že s nemocí a v těchto těžkých dnech, se dobrá nálada udržuje těžko. Pokud se vám to ale podaří, určitě to bude jen plus. Využijte stonavé dny či dny volna a koukněte se třeba na ten film, který už tak dlouho plánujete, nebo se začtěte do fajn knížky, díky které alespoň na chvíli zapomenete na všechny starosti.

 

Jak na imunitu u dětí? Radí David Buchta z Primulus

 

Vitamíny a probiotika

Mezi nejlepší způsoby, jak podpořit imunitu dětí je strava bohatá na vitamíny, minerály a zdravá probiotika. Právě probiotické kultury jsou nezbytné pro správné fungování střev a tím pádem i imunitního systému. U dětí je nejvhodnější podávat probiotika formou jogurtů, kefírů nebo kysaného zelí.

 

Spánek

Dále je potřeba nezapomínat na pravidelný pohyb a dostatek spánku. Mnoho rodičů nedopřává dětem přirozeně dlouhý spánek a budí je dříve, než by dítě vstalo samo. Je potřeba si uvědomit, že spánek je přirozenou fázi organismu a zejména v dětském věku není vhodné jej omezovat.

 

Příroda

Mezi další tipy, jak podpořit dětskou imunitu přírodní formou patří mírné otužování (nejlépe večer po koupání formou vlažné, až studené vody) a z přírodních látek můžeme doporučit osvědčená přírodní antibiotika, jako je zázvor, česnek, med, nebo echynacea.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy