REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 zásady zdravého grilování. Jde to i se špekáčky!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilování a špekáčky, dvě stálice českého léta, které si s přáteli letos užijeme o to víc, že jim předcházelo mnoho týdnů v izolaci. Jak si ugrilovat zdravě a jde to i se špekáčky?


Hlavním kritériem pro výběr surovin na grilování je v mnohých případech cena. O to víc ve chvílích, kdy se musíme uskromnit kvůli finančním nesnázím. Proto jsou častou volbou právě špekáčky. O jejich výběru často rozhodne i snadná příprava. Není nutné je předem nakládat a snadno si je můžete vzít s sebou i na výlet.

Důležité je ale vybírat kvalitního výrobce, který si zakládá na vstupních surovinách a celkovém složení výrobku. Ani samotné grilování ale není dobré podcenit. Pokud dodržíte pár zásad, neměli byste se bát, že vám grilovaný špekáček uškodí.

 

 

První ze zásad zdravého grilování je nenechat odkapávat přebytečný tuk do ohně. K tomu mohou pomoct grilovací tácky, které šťávu zadrží a navíc si tak pojistíte koncentrovanou chuť. Pozor si dejte také na připalování, černé spáleniny si raději vyhněte, pokud se jim nepovede předcházet úplně.

Druhá zásada se týká výběru vhodného grilu. Při koupi nového se zaměřte na elektrické grily, u kterých se vyhnete kouři ze spalování. Jejich výhodou je také snadná přemístitelnost do interiéru ve chvíli, kdy už počasí nedovolí zůstat venku.

Ani s klasickým grilem na tuhá paliva ale nejste ztraceni. Pořiďte si kvalitní uhlí a vytvořte si důkladnou „základnu“ žhavého. Čím méně kouře bude masem procházet, tím lépe pro vaše zdraví. A to je poslední třetí zásada.

Takové zásady těžko dodržíte při opékání buřtů u táboráku, ale můžete vyzkoušet naše vylepšené varianty špekáčků na gril!

 

Špekáčkové burgery

Špekáčky od Slaniny přibližně do poloviny podélně rozřízněte. Dovnitř vložte klínek z aromatického sýru, přidejte proužek šalotky a lehce zasypte pálivou paprikou. Grilujte sýrem nahoru, aby vám všechen nevytekl.

 

Špízy se špekáčky

Nejdřív si připravte všechny suroviny: Špekáčky od Slaniny nakrájejte na kolečka, cibuli rozpulte a rozeberte na jednotlivé vrstvy, papriku pokrájejte na kostičky a žampiony překrojte podélně na třetiny.

Všechny suroviny postupně napichujte na jehlici. Hotové špízy si připravte na alobal, potřete lehce olejem smíchaným s hořčicí, kečupem a oblíbeným aromatickým kořením. Zabalte do alobalu a grilujte v něm pro uchování plné chuti.

A co si dát k tomu? Samozřejmě správně vychlazené pivo!

 

TIP – Váhala a jeho Špekáčky od Slaniny

Příprava dobrého špekáčku je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. Ve špekáčcích od Slaniny najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20 % hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření v nich nehledejte. Ať si z nich připravíte utopence nebo si je opečete na ohni, garantujeme výborný chuťový zážitek.

Hmotnost: 680 g, Cena: 110,50 Kč

K dostání na www.vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy