REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 zásady zdravého grilování. Jde to i se špekáčky!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilování a špekáčky, dvě stálice českého léta, které si s přáteli letos užijeme o to víc, že jim předcházelo mnoho týdnů v izolaci. Jak si ugrilovat zdravě a jde to i se špekáčky?


Hlavním kritériem pro výběr surovin na grilování je v mnohých případech cena. O to víc ve chvílích, kdy se musíme uskromnit kvůli finančním nesnázím. Proto jsou častou volbou právě špekáčky. O jejich výběru často rozhodne i snadná příprava. Není nutné je předem nakládat a snadno si je můžete vzít s sebou i na výlet.

Důležité je ale vybírat kvalitního výrobce, který si zakládá na vstupních surovinách a celkovém složení výrobku. Ani samotné grilování ale není dobré podcenit. Pokud dodržíte pár zásad, neměli byste se bát, že vám grilovaný špekáček uškodí.

 

 

První ze zásad zdravého grilování je nenechat odkapávat přebytečný tuk do ohně. K tomu mohou pomoct grilovací tácky, které šťávu zadrží a navíc si tak pojistíte koncentrovanou chuť. Pozor si dejte také na připalování, černé spáleniny si raději vyhněte, pokud se jim nepovede předcházet úplně.

Druhá zásada se týká výběru vhodného grilu. Při koupi nového se zaměřte na elektrické grily, u kterých se vyhnete kouři ze spalování. Jejich výhodou je také snadná přemístitelnost do interiéru ve chvíli, kdy už počasí nedovolí zůstat venku.

Ani s klasickým grilem na tuhá paliva ale nejste ztraceni. Pořiďte si kvalitní uhlí a vytvořte si důkladnou „základnu“ žhavého. Čím méně kouře bude masem procházet, tím lépe pro vaše zdraví. A to je poslední třetí zásada.

Takové zásady těžko dodržíte při opékání buřtů u táboráku, ale můžete vyzkoušet naše vylepšené varianty špekáčků na gril!

 

Špekáčkové burgery

Špekáčky od Slaniny přibližně do poloviny podélně rozřízněte. Dovnitř vložte klínek z aromatického sýru, přidejte proužek šalotky a lehce zasypte pálivou paprikou. Grilujte sýrem nahoru, aby vám všechen nevytekl.

 

Špízy se špekáčky

Nejdřív si připravte všechny suroviny: Špekáčky od Slaniny nakrájejte na kolečka, cibuli rozpulte a rozeberte na jednotlivé vrstvy, papriku pokrájejte na kostičky a žampiony překrojte podélně na třetiny.

Všechny suroviny postupně napichujte na jehlici. Hotové špízy si připravte na alobal, potřete lehce olejem smíchaným s hořčicí, kečupem a oblíbeným aromatickým kořením. Zabalte do alobalu a grilujte v něm pro uchování plné chuti.

A co si dát k tomu? Samozřejmě správně vychlazené pivo!

 

TIP – Váhala a jeho Špekáčky od Slaniny

Příprava dobrého špekáčku je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. Ve špekáčcích od Slaniny najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20 % hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření v nich nehledejte. Ať si z nich připravíte utopence nebo si je opečete na ohni, garantujeme výborný chuťový zážitek.

Hmotnost: 680 g, Cena: 110,50 Kč

K dostání na www.vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Vyrazte poslední květnový víkend za kuchařskými hvězdami na Eats and Beats festival

Jste fanoušky kvalitního jídla a dobré hudby? Pak o víkendu od 26. do 28. května vyrazte na unikátní Eats and Beats food festival, který proběhne v nákupním centru Metropole Zličín. Nenechte si ujít exkluzivní propojení kvalitního jídla, dobré hudby a nekonečné zábavy, které přináší Eats and Beats food festival nákupního centra Metropole Zličín. Kromě skvělého jídla z rozmanitých foodtracků a stánků se mohou návštěvníci festivalu těšit také na dvě kuchařské hvězdy. V sobotu 27. 5. se od 13:00 do 15:00 na centrálním náměstí představí známý šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Marek Raditsch, v neděli ve stejný čas a na stejném místě předvede své kuchařské dovednosti současný porotce soutěže MasterChef a kulinářské eso Jan Punčochář.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy