REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 zásady zdravého grilování. Jde to i se špekáčky!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilování a špekáčky, dvě stálice českého léta, které si s přáteli letos užijeme o to víc, že jim předcházelo mnoho týdnů v izolaci. Jak si ugrilovat zdravě a jde to i se špekáčky?


Hlavním kritériem pro výběr surovin na grilování je v mnohých případech cena. O to víc ve chvílích, kdy se musíme uskromnit kvůli finančním nesnázím. Proto jsou častou volbou právě špekáčky. O jejich výběru často rozhodne i snadná příprava. Není nutné je předem nakládat a snadno si je můžete vzít s sebou i na výlet.

Důležité je ale vybírat kvalitního výrobce, který si zakládá na vstupních surovinách a celkovém složení výrobku. Ani samotné grilování ale není dobré podcenit. Pokud dodržíte pár zásad, neměli byste se bát, že vám grilovaný špekáček uškodí.

 

 

První ze zásad zdravého grilování je nenechat odkapávat přebytečný tuk do ohně. K tomu mohou pomoct grilovací tácky, které šťávu zadrží a navíc si tak pojistíte koncentrovanou chuť. Pozor si dejte také na připalování, černé spáleniny si raději vyhněte, pokud se jim nepovede předcházet úplně.

Druhá zásada se týká výběru vhodného grilu. Při koupi nového se zaměřte na elektrické grily, u kterých se vyhnete kouři ze spalování. Jejich výhodou je také snadná přemístitelnost do interiéru ve chvíli, kdy už počasí nedovolí zůstat venku.

Ani s klasickým grilem na tuhá paliva ale nejste ztraceni. Pořiďte si kvalitní uhlí a vytvořte si důkladnou „základnu“ žhavého. Čím méně kouře bude masem procházet, tím lépe pro vaše zdraví. A to je poslední třetí zásada.

Takové zásady těžko dodržíte při opékání buřtů u táboráku, ale můžete vyzkoušet naše vylepšené varianty špekáčků na gril!

 

Špekáčkové burgery

Špekáčky od Slaniny přibližně do poloviny podélně rozřízněte. Dovnitř vložte klínek z aromatického sýru, přidejte proužek šalotky a lehce zasypte pálivou paprikou. Grilujte sýrem nahoru, aby vám všechen nevytekl.

 

Špízy se špekáčky

Nejdřív si připravte všechny suroviny: Špekáčky od Slaniny nakrájejte na kolečka, cibuli rozpulte a rozeberte na jednotlivé vrstvy, papriku pokrájejte na kostičky a žampiony překrojte podélně na třetiny.

Všechny suroviny postupně napichujte na jehlici. Hotové špízy si připravte na alobal, potřete lehce olejem smíchaným s hořčicí, kečupem a oblíbeným aromatickým kořením. Zabalte do alobalu a grilujte v něm pro uchování plné chuti.

A co si dát k tomu? Samozřejmě správně vychlazené pivo!

 

TIP – Váhala a jeho Špekáčky od Slaniny

Příprava dobrého špekáčku je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. Ve špekáčcích od Slaniny najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20 % hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření v nich nehledejte. Ať si z nich připravíte utopence nebo si je opečete na ohni, garantujeme výborný chuťový zážitek.

Hmotnost: 680 g, Cena: 110,50 Kč

K dostání na www.vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy