REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maso ve fitness jídelníčku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vztahu k fitness pokrmům nám na mase nejvíce vadí obsah skrytých tuků. Jejich složení nahrává tvorbě vyššího množství cholesterolu v krvi. Proto také hodně příznivců fitness maso úplně zatracuje, nebo ho zásadně omezuje, což je ale velká chyba.


Právě bílkoviny z masa, vajec i třeba z mléka jsou snad nejcennějšími zdroji stavebních látek lidských svalů, což jsou aminokyseliny, které slouží obecně ke svalové regeneraci.

Ne jen na druhu, ale hlavně také na úpravě masa záleží, jak moc tuků našemu tělu nabídneme. Nebojíme se tuků, které u mas přímo opticky vidíme a jednoduše je můžeme odkrojit, ale maso má i tzv. skryté tuky a ty mohou být v mase obsaženy až ve 30 %.

Bílé, tedy například krůtí maso má až 150% méně tuků, než maso kuřecí, ale nejhůře jsou na.

tom masa červená, tedy hovězí, vepřové, telecí či skopové. To platí však jen, pokud např. kuřecí maso jíme bez kůže. S kůží pak je dokonce v jedné porci kuřecího masa více tuku, než například v hovězí svíčkové. Obecně vnitřnosti a kůže kuřat je více jak 4x tučnější, než třeba kuřecí prsa.

Obecně se dá říci že se zajímáme o množství obsahu bílkovin a mikroživin (vitamin B6, železo, zinek) v mase.

Kuřecí maso

je jedním z nejpoužívanějších mas vůbec a to i ve fitness stravě. Je to dáno především jak chutí, tak i cenou (je nejlevnější) a hlavně dostupností. Kuřecí maso lze koupit v každém supermarketu a ty se dnes předhánějí, který obchod bude levnější. Je pravda ,že např. naložená prsa bez kůže jsou velmi chutná a přitom netučná.

Krůtí maso

je na minerály poměrně chudé, ale obsahuje velmi málo tuků. Zato bílkovin je v krůtím mase dostatek.

Křepelky

mají maso bohatší na železo a zinek (než např. bažant nebo kuře). Jsou ale moc malé a tak jich není nikdy dost.

Husy a kachny

mají maso velmi tučné, protože se vlastně vykrmují a tak toto maso do fitness jídelníčku ani nepatří.

Bažantí maso

je příliš tučné a tak doporučujeme konzumovat pouze prsa. I tak toto maso obsahuje jen málo vitamínů nebo minerálů.

Pštrosí maso

je velmi bohaté na železo a bílkoviny. Nejlepší je dušené. Dobré je maso nakládat do různých marinád, protože je chuťově málo výrazné.

Jehněčí maso

je velmi chudé na mikroživiny a přitom velmi tučné, proto jehněčí ve fitness stravě nedoporučujeme.

Vepřové maso

je o dost tučnější než maso drůbeží nebo hovězí. Panenská pečeně používaná na minutky a ke grilování a popřípadě kýta v řízkách a při pečení v celku má z vepřových mas nejméně tuku.

Hovězí maso

je bohaté na vitamin B6, železo a zinek. Je bohužel ale dost tučné. Nejlépe je na tom hovězí svíčková, která je bohužel velmi drahá a není vždy v obchodech k mání.

Sójové maso

má téměř 50% bílkovin a přitom minimum tuku. Je to velmi doporučovaná bílkovina stejně jako např. tofu. Pro zdravotní i fitness pokrmy je ideální.

Srnčí maso

je bohaté na železo a zinek, má však svou zvláštní chuť a vůni, kterou každý nemusí.

Skopové maso

má méně tuku v kýtě, kterou používáme na minutky a ke grilování. Hřbet, pečeně a bok mají tuku podstatně více.

Telecí maso

má méně tuku v kýtě , více je tuku v pleci, hřbetu, hrudí a koleně. Nejlepší je kýtu upravovat na minutky a popřípadě ke grilování.

Rybí maso

má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuků a je také zdrojem mnoha vítamínů a minerálů. Zinek, jód, fosfor, vápník. Mořské plody jsou zase bohaté na vitamin A, B12, E a včetně B-komplexu. Rybí maso je ale velmi chudé na energii.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy