REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maso ve fitness jídelníčku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vztahu k fitness pokrmům nám na mase nejvíce vadí obsah skrytých tuků. Jejich složení nahrává tvorbě vyššího množství cholesterolu v krvi. Proto také hodně příznivců fitness maso úplně zatracuje, nebo ho zásadně omezuje, což je ale velká chyba.


Právě bílkoviny z masa, vajec i třeba z mléka jsou snad nejcennějšími zdroji stavebních látek lidských svalů, což jsou aminokyseliny, které slouží obecně ke svalové regeneraci.

Ne jen na druhu, ale hlavně také na úpravě masa záleží, jak moc tuků našemu tělu nabídneme. Nebojíme se tuků, které u mas přímo opticky vidíme a jednoduše je můžeme odkrojit, ale maso má i tzv. skryté tuky a ty mohou být v mase obsaženy až ve 30 %.

Bílé, tedy například krůtí maso má až 150% méně tuků, než maso kuřecí, ale nejhůře jsou na.

tom masa červená, tedy hovězí, vepřové, telecí či skopové. To platí však jen, pokud např. kuřecí maso jíme bez kůže. S kůží pak je dokonce v jedné porci kuřecího masa více tuku, než například v hovězí svíčkové. Obecně vnitřnosti a kůže kuřat je více jak 4x tučnější, než třeba kuřecí prsa.

Obecně se dá říci že se zajímáme o množství obsahu bílkovin a mikroživin (vitamin B6, železo, zinek) v mase.

Kuřecí maso

je jedním z nejpoužívanějších mas vůbec a to i ve fitness stravě. Je to dáno především jak chutí, tak i cenou (je nejlevnější) a hlavně dostupností. Kuřecí maso lze koupit v každém supermarketu a ty se dnes předhánějí, který obchod bude levnější. Je pravda ,že např. naložená prsa bez kůže jsou velmi chutná a přitom netučná.

Krůtí maso

je na minerály poměrně chudé, ale obsahuje velmi málo tuků. Zato bílkovin je v krůtím mase dostatek.

Křepelky

mají maso bohatší na železo a zinek (než např. bažant nebo kuře). Jsou ale moc malé a tak jich není nikdy dost.

Husy a kachny

mají maso velmi tučné, protože se vlastně vykrmují a tak toto maso do fitness jídelníčku ani nepatří.

Bažantí maso

je příliš tučné a tak doporučujeme konzumovat pouze prsa. I tak toto maso obsahuje jen málo vitamínů nebo minerálů.

Pštrosí maso

je velmi bohaté na železo a bílkoviny. Nejlepší je dušené. Dobré je maso nakládat do různých marinád, protože je chuťově málo výrazné.

Jehněčí maso

je velmi chudé na mikroživiny a přitom velmi tučné, proto jehněčí ve fitness stravě nedoporučujeme.

Vepřové maso

je o dost tučnější než maso drůbeží nebo hovězí. Panenská pečeně používaná na minutky a ke grilování a popřípadě kýta v řízkách a při pečení v celku má z vepřových mas nejméně tuku.

Hovězí maso

je bohaté na vitamin B6, železo a zinek. Je bohužel ale dost tučné. Nejlépe je na tom hovězí svíčková, která je bohužel velmi drahá a není vždy v obchodech k mání.

Sójové maso

má téměř 50% bílkovin a přitom minimum tuku. Je to velmi doporučovaná bílkovina stejně jako např. tofu. Pro zdravotní i fitness pokrmy je ideální.

Srnčí maso

je bohaté na železo a zinek, má však svou zvláštní chuť a vůni, kterou každý nemusí.

Skopové maso

má méně tuku v kýtě, kterou používáme na minutky a ke grilování. Hřbet, pečeně a bok mají tuku podstatně více.

Telecí maso

má méně tuku v kýtě , více je tuku v pleci, hřbetu, hrudí a koleně. Nejlepší je kýtu upravovat na minutky a popřípadě ke grilování.

Rybí maso

má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuků a je také zdrojem mnoha vítamínů a minerálů. Zinek, jód, fosfor, vápník. Mořské plody jsou zase bohaté na vitamin A, B12, E a včetně B-komplexu. Rybí maso je ale velmi chudé na energii.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy