REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Méně je někdy více aneb jak jíst zdravě(ji)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jíst či nejíst lepek, to je to oč tu běží. Důvodů, proč lepek v potravě přijímat, opomíjíme-li snadnost přípravy těsta a následnou práci s ním, mnoho nenalezneme. Naopak důvodů (nepočítáme-li samozřejmé potravinové alergie, do nichž spadá i alergie na lepek), proč se lepku (alespoň částečně) vyhýbat, najdeme hned několik. Pokud jste absolutně zdraví jedinci, kteří netrpí žádnými neduhy, zřejmě vás článek nezaujme. Pokud ovšem trpíte, byť jen drobnými, zdravotními problémy a nemůžete se dopátrat příčiny, zkusili jste se zaměřit na příjem lepku ve svém jídelníčku? Víte, na co se ohledně bezlepkové stravy/diety zaměřit?


Jak to s tím lepkem a obilninami tedy je?

Únava, deprese, nadýmání nebo průjem. Nejen tyto projevy dokáže řešit poměrně mladý výživový trend: bezlepková strava. S tou se v dnešní době rozhodně nepotýkají jen celiaci neboli lidé trpící alergií na lepek, ale zvýšená citlivost na lepek je prý novou civilizační nemocí. Citlivost na lepek v podobě příznaků celiakie bez poškozování střev u sebe pozoruje čím dál více lidí, aniž by jim byla celiakie diagnostikována, což vede k rozvoji nového trendu: bezlepkové stravy (bezlepkovou dietou nazýváme úpravu jídelníčku pro nemocné). Své zastánce má bezlepková strava i mezi mnoha známými osobnostmi. Mezi jejími nejznámější vyznavače patří např. srbský tenista Novaka Djokoviče, zpěvačka Victoria Beckham, Lady Gaga, herečka Gwyneth Paltrow, Miranda Kerr, Scarlett Johansson, Goldie Hawn nebo i bývalý americký prezident Bill Clinton.

Podle zastánců bezlepkové stravy jim po vynechání lepku přibyla energie, kterou tělo dosud využívalo na náročné trávení lepku, zbavili se nadýmání a shodili přebytečná kila.

 

Alergie na pšenici aneb jaká jsou negativa deproteinovaného pšeničného škrobu

Začátky dodržování bezlepkové diety nebudou pro nikoho určitě nejsnadnější. Velkou výhodou je, že za poslední roky se nabídka na poli bezlepkových výrobků i surovin pro bezlepkové pečení značně rozrostla. Před několika lety bylo na trhu k dostání jen pár již namíchaných bezlepkových směsí, dnes se sortiment znatelně rozšířil, stále ovšem platí, že některé mouky a směsi se špatně shánějí a jsou dostupné jen v několika málo obchodech se zdravou výživou. Již namíchané bezlepkové směsi ovšem obsahují obvykle značné množství škrobu, což se z výživového hlediska nedá považovat za vhodné. A k tomu všemu se pojí další, rozhodně ne zanedbatelný, problém, který představuje alergie na pšenici.

Tu nemůžeme v tomto kontextu opomenout. Alergie na pšenici představuje často přidružený problém a lidé na ní, v rámci dodržování bezlepkové stravy, často zapomínají. Lidé alergičtí na pšenici reagují i na další proteiny z pšenice alergickou reakcí přes IgE mechanismy a musí se striktně vyhýbat všem pšeničným komponentům. Velkým problémem ale zůstává fakt, že většina bezlepkových směsí, následně pak pečiva obsahuje deproteinovanou pšeničnou mouku.

Většina výrobců bezlepkových směsí a produktů používá škrob s odstraněnou alergenní bílkovinnou částí (tzv. deproteinovaný pšeničný škrob), protože snadno dodává jejich pekařským výrobkům senzorické vlastnosti (chuť či texturu) konvenčního pečiva. Výrobců, kteří jdou cestou trnitější, ale o to poctivější (nepoužívající deproteinovaný pšeničný škrob), je jako šafránu. Jediná výhradně bezlepková pekárna se sídlem v Praze, která využívá k pečení kombinaci jednodruhových přirozeně bezlepkových mouk je rodinná firma DoDo bez lepku.

 

 

Právě v bezlepkové pekárně DoDo bez lepku, pro jejíž výrobky budete na českém trhu jen stěží hledat konkurenci, je míchání vlastních směsí samozřejmostí. Tím, že zásadně nepracují se standardně namíchanými směsmi od velkovýrobců, jsou jejich výrobky jedinečné a lehce rozpoznatelné od konkurence. Pečou převážně z pohankové, kukuřičné, tapioky či mouky bramborové. Přidávají jednodruhové mouky jako je čiroková, banánová, kokosová, mouka z vlašských ořechů apod. S přidáním jednodruhových muk získávají jejich pekařské výrobky mnohem vyšší nutriční hodnotu než jiné bezlepkové produkty. V žádném z jejich výrobků tudíž nenaleznete deproteinovaný pšeničný škrob, a tudíž si jejich výtečné pečivo mohou vychutnat opravdu všichni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy