Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kaše na sto způsobů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.


Obiloviny hrají prim

Základ snídaňové kaše tvoří zpravidla obiloviny, jako jsou oves, pohanka, špalda či jáhly, které obsahují všechny potřebné živiny. Jsou výtečným zdrojem komplexních sacharidů, které dodají tělu energii pozvolna a nepřepadne vás po nich rychle hlad či chutě na sladké. Kašemi vhodného složení tělu dodáte bílkoviny i žádoucí vlákninu. „Kaši si můžete připravit sami či zvolit již hotovou variantu v sáčku z různých semínek, obilovin či pseudoobilovin. Jen v našem sortimentu můžete narazit na výběr z ovesných, pohankových, chia, rýžových či vícezrnných kaší a nechybí ani varianty kaší s nějakou nadstavbou například kaše proteinové, bez lepku či bez přidaného cukru. Každá surovina dodá tělu jiný poměr živin, vitamínů či minerálních látek“, uvádí Mgr. Monika Vokřínková z firmy Semix Pluso, která patří k největším tuzemským producentům snídaňových kaší. Nejrozšířenější surovinou, ze které lze kaši připravit, je jednoznačně oves v podobě ovesných vloček. Právě oves se mezi obilovinami pyšní nejlepším složením, má unikátní skladbu bílkovin a vyšší obsah jejich složek, jako jsou aminokyseliny methionin a lysin. Zároveň má oves minimum cukru, nízký glykemický index a je bohatý na minerální látky, vitamíny a zdravé tuky, jako jsou omega-6.

„Oves je cenným zdrojem tzv. beta-glukanů, které představují druh rozpustné vlákniny. Tyto beta-glukany příznivě ovlivňují naši střevní mikroflóru, která se podílí na dobrém fungování imunitního systému, a zároveň umí ve střevě vázat cholesterol ze žlučových kyselin a vylučovat ho z těla ven. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin společně s beta-glukany pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu. Konzumace ovsa přispěje i k psychické pohodě, a to díky obsaženým minerálním látkám s příznivým účinkem na normální psychickou činnost,“ dodává Mgr. Monika Vokřínková ze Semixu.

Mezi oblíbenou alternativu patří také quinoa, často označována za superpotravinu, a pyšní se taktéž obsahem aminokyseliny lysin, která je důležitá pro budování svalové hmoty a vstřebávání vápníku. Jáhly, které jsou bezlepkovou surovinou, se díky své zásaditosti doporučují konzumovat při překyselení organismu a pomáhají odvádět toxiny z těla. Bezlepková je také pohanka, která je zajímavá svým vysokým obsahem rostlinného flavonoidu zvaném rutin, který příznivě působí na cévy, krevní oběh, pomáhá předcházet zánětům a snižuje hladinu LDL neboli špatného cholesterolu.

 

Rychlá příprava a nespočet variací

Kaše nabízí nespočet variací nejen díky širokému spektru použitelných obilovin a pseudoobiloviny, ale zároveň umožňují snadnou kombinaci s ovocem, ořechy, ořechovými krémy, jogurtem, tvarohem, kvalitní čokoládou, medem a třeba i kořením. Sáhnout lze po skořici, vanilce, kakau či kardamomu. Své místo si při přípravě kaší najdou také tzv. nové potraviny, jako je acai, lucuma či chia semínka bohatá na vlákninu.

„Připravujete-li si ovesnou kaši, která je během několika minut připravena krátkým povařením vloček v mléce, vodě či rostlinném nápoji, doporučuji si zvýšit podíl bílkoviny zamícháním čerstvého či sušeného bílku do již hotové kaše. Posloužit stejně může jogurt i tvaroh. Rozhodnete-li se přidat již hotový protein, sáhnout můžete z rostlinných variant po hrachovém, syrovátkovém, makovém, mandlovém či rýžovém,“ doporučuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Další výhodou snídaňových kaší je rychlost jejich přípravy. Zvolíte-li si domácí kaši nebo koupi předpřipravené směsi, mnoho času vás příprava stát nebude. „Předpřipravené instantní kaše, které dnes zakoupíte téměř kdekoliv, stačí zalít mléčem či vodou a nechat chvíli odstát. Jejich příprava je rychlá, snadná a lze si tak kaši připravit prakticky kdykoliv a kdekoliv. Vyplatí se při jejich výběru číst etikety a zvolit kvalitní složení, které se na obalu výrobku vždy dočtete. Doporučuji sledovat kolonku sacharidy a následující z toho cukry. Jejich rozdíl udává hodnotu komplexních sacharidů pro tělo žádoucích. Poté sledujte políčko vláknina a bílkoviny. Ideální variantou doslazení kaší je ovocem, kvalitní čokoládou, ořechy či medem. Kaše musí být zajímavá nejen nutričními hodnotami, ale také chutí, jinak u jejich konzumace dlouho nezůstanete,“ radí Mgr. Monika Vokřínková ze Semixu.

 

Preferujte klíčené obiloviny a pseudoobiloviny

„Obecně platí, že bychom měli upřednostnit kvalitní potraviny se zajímavým nutričním profilem a sladkosti jako takové omezit. Pokud tedy zařadíme do svého jídelníčku kvalitní sladké jídlo s optimálním složením živin, jako to mohou být právě kaše ke snídani či svačině, je možné ho zařazovat pravidelně. Tento zvyk se snažím zohledňovat i do redukčních jídelníčků krabičkové diety Zdravého stravování, proto si mohou klienti pochutnat třeba na banánovém pudinku z chia semínek nebo ovenight oats s lísko-kakaovým krémem, malinami a kokosem,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Kaše se hodí jako vyvážený chod nejen ke snídani, ale klidně si na ni můžete pochutnat ke svačině. Snídani bychom podceňovat rozhodně neměli, a právě kaše nám po ránu mohou dodat mnoho potřebné energie na nový den. Snídaně se doporučuje konzumovat do hodiny od probuzení a tvořit by měla celou čtvrtinu našeho celkového energetického příjmu. „Podle našeho průzkumu 69 % lidí snídá pravidelně a pouze 7 % nesnídá vůbec. Kaše mají navíc tu výhodu, že se skvěle hodí jako zdravá snídaně pro celou rodinu, potěšíte s nimi velké i malé strávníky. Patříte-li mezi ty, kteří nad svou stravou skutečně přemýšlí a chtějí dodat tělu maximum živin, doporučuji preferovat, a to nejen do kaší, klíčené obiloviny, které jsou výjimečné svými navýšenými nutričními hodnotami a zároveň jsou pro tělo lépe stravitelné. Při procesu klíčení dochází v klíčcích doslova k enzymatické bouři, při které bují cenné enzymy a živiny. Klíčené vločky se například skvěle hodí nejen do kaší, ale můžete je použít do mletého masa při přípravě burgeru či sekané. A seženete i jejich bezlepkovou variantu,“ uzavírá Monika Vokřínková ze Semixu.

 

Recepty k tématu (podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušná název receptu nebo jeho fotografii!):

 
  • Ovesná kaše bez mléka (1 porce) – Tuto jednoduchou snídani si zamilují vegani i všichni ostatní, kteří si chtějí dát pauzu od mléčných výrobků. Recept od zdravyzivot.com.

 

 

 

Další recepty dietní, fitness ale i například recepty vhodné na pokrmy při potravinové alergii najdete zde: Dietní, zdravotní a fitness pokrmy…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.