REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kaše na sto způsobů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.


Obiloviny hrají prim

Základ snídaňové kaše tvoří zpravidla obiloviny, jako jsou oves, pohanka, špalda či jáhly, které obsahují všechny potřebné živiny. Jsou výtečným zdrojem komplexních sacharidů, které dodají tělu energii pozvolna a nepřepadne vás po nich rychle hlad či chutě na sladké. Kašemi vhodného složení tělu dodáte bílkoviny i žádoucí vlákninu. „Kaši si můžete připravit sami či zvolit již hotovou variantu v sáčku z různých semínek, obilovin či pseudoobilovin. Jen v našem sortimentu můžete narazit na výběr z ovesných, pohankových, chia, rýžových či vícezrnných kaší a nechybí ani varianty kaší s nějakou nadstavbou například kaše proteinové, bez lepku či bez přidaného cukru. Každá surovina dodá tělu jiný poměr živin, vitamínů či minerálních látek“, uvádí Mgr. Monika Vokřínková z firmy Semix Pluso, která patří k největším tuzemským producentům snídaňových kaší. Nejrozšířenější surovinou, ze které lze kaši připravit, je jednoznačně oves v podobě ovesných vloček. Právě oves se mezi obilovinami pyšní nejlepším složením, má unikátní skladbu bílkovin a vyšší obsah jejich složek, jako jsou aminokyseliny methionin a lysin. Zároveň má oves minimum cukru, nízký glykemický index a je bohatý na minerální látky, vitamíny a zdravé tuky, jako jsou omega-6.

„Oves je cenným zdrojem tzv. beta-glukanů, které představují druh rozpustné vlákniny. Tyto beta-glukany příznivě ovlivňují naši střevní mikroflóru, která se podílí na dobrém fungování imunitního systému, a zároveň umí ve střevě vázat cholesterol ze žlučových kyselin a vylučovat ho z těla ven. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin společně s beta-glukany pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu. Konzumace ovsa přispěje i k psychické pohodě, a to díky obsaženým minerálním látkám s příznivým účinkem na normální psychickou činnost,“ dodává Mgr. Monika Vokřínková ze Semixu.

Mezi oblíbenou alternativu patří také quinoa, často označována za superpotravinu, a pyšní se taktéž obsahem aminokyseliny lysin, která je důležitá pro budování svalové hmoty a vstřebávání vápníku. Jáhly, které jsou bezlepkovou surovinou, se díky své zásaditosti doporučují konzumovat při překyselení organismu a pomáhají odvádět toxiny z těla. Bezlepková je také pohanka, která je zajímavá svým vysokým obsahem rostlinného flavonoidu zvaném rutin, který příznivě působí na cévy, krevní oběh, pomáhá předcházet zánětům a snižuje hladinu LDL neboli špatného cholesterolu.

 

Rychlá příprava a nespočet variací

Kaše nabízí nespočet variací nejen díky širokému spektru použitelných obilovin a pseudoobiloviny, ale zároveň umožňují snadnou kombinaci s ovocem, ořechy, ořechovými krémy, jogurtem, tvarohem, kvalitní čokoládou, medem a třeba i kořením. Sáhnout lze po skořici, vanilce, kakau či kardamomu. Své místo si při přípravě kaší najdou také tzv. nové potraviny, jako je acai, lucuma či chia semínka bohatá na vlákninu.

„Připravujete-li si ovesnou kaši, která je během několika minut připravena krátkým povařením vloček v mléce, vodě či rostlinném nápoji, doporučuji si zvýšit podíl bílkoviny zamícháním čerstvého či sušeného bílku do již hotové kaše. Posloužit stejně může jogurt i tvaroh. Rozhodnete-li se přidat již hotový protein, sáhnout můžete z rostlinných variant po hrachovém, syrovátkovém, makovém, mandlovém či rýžovém,“ doporučuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Další výhodou snídaňových kaší je rychlost jejich přípravy. Zvolíte-li si domácí kaši nebo koupi předpřipravené směsi, mnoho času vás příprava stát nebude. „Předpřipravené instantní kaše, které dnes zakoupíte téměř kdekoliv, stačí zalít mléčem či vodou a nechat chvíli odstát. Jejich příprava je rychlá, snadná a lze si tak kaši připravit prakticky kdykoliv a kdekoliv. Vyplatí se při jejich výběru číst etikety a zvolit kvalitní složení, které se na obalu výrobku vždy dočtete. Doporučuji sledovat kolonku sacharidy a následující z toho cukry. Jejich rozdíl udává hodnotu komplexních sacharidů pro tělo žádoucích. Poté sledujte políčko vláknina a bílkoviny. Ideální variantou doslazení kaší je ovocem, kvalitní čokoládou, ořechy či medem. Kaše musí být zajímavá nejen nutričními hodnotami, ale také chutí, jinak u jejich konzumace dlouho nezůstanete,“ radí Mgr. Monika Vokřínková ze Semixu.

 

Preferujte klíčené obiloviny a pseudoobiloviny

„Obecně platí, že bychom měli upřednostnit kvalitní potraviny se zajímavým nutričním profilem a sladkosti jako takové omezit. Pokud tedy zařadíme do svého jídelníčku kvalitní sladké jídlo s optimálním složením živin, jako to mohou být právě kaše ke snídani či svačině, je možné ho zařazovat pravidelně. Tento zvyk se snažím zohledňovat i do redukčních jídelníčků krabičkové diety Zdravého stravování, proto si mohou klienti pochutnat třeba na banánovém pudinku z chia semínek nebo ovenight oats s lísko-kakaovým krémem, malinami a kokosem,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Kaše se hodí jako vyvážený chod nejen ke snídani, ale klidně si na ni můžete pochutnat ke svačině. Snídani bychom podceňovat rozhodně neměli, a právě kaše nám po ránu mohou dodat mnoho potřebné energie na nový den. Snídaně se doporučuje konzumovat do hodiny od probuzení a tvořit by měla celou čtvrtinu našeho celkového energetického příjmu. „Podle našeho průzkumu 69 % lidí snídá pravidelně a pouze 7 % nesnídá vůbec. Kaše mají navíc tu výhodu, že se skvěle hodí jako zdravá snídaně pro celou rodinu, potěšíte s nimi velké i malé strávníky. Patříte-li mezi ty, kteří nad svou stravou skutečně přemýšlí a chtějí dodat tělu maximum živin, doporučuji preferovat, a to nejen do kaší, klíčené obiloviny, které jsou výjimečné svými navýšenými nutričními hodnotami a zároveň jsou pro tělo lépe stravitelné. Při procesu klíčení dochází v klíčcích doslova k enzymatické bouři, při které bují cenné enzymy a živiny. Klíčené vločky se například skvěle hodí nejen do kaší, ale můžete je použít do mletého masa při přípravě burgeru či sekané. A seženete i jejich bezlepkovou variantu,“ uzavírá Monika Vokřínková ze Semixu.

 

Recepty k tématu (podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušná název receptu nebo jeho fotografii!):

 
  • Ovesná kaše bez mléka (1 porce) – Tuto jednoduchou snídani si zamilují vegani i všichni ostatní, kteří si chtějí dát pauzu od mléčných výrobků. Recept od zdravyzivot.com.

 

 

 

Další recepty dietní, fitness ale i například recepty vhodné na pokrmy při potravinové alergii najdete zde: Dietní, zdravotní a fitness pokrmy…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy