REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koronavirus (Covid-19) – především prevence! Dají se využít rady našich prababiček?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vliv na lidské zdraví má mnoho faktorů. Zdravý životní styl a správné stravovací návyky pak rozhodně patří mezi důležité faktory, které ovlivňují lidské zdraví. A to platí i v prevenci proti koronaviru. Ovšem i sebe zdravější jedinec, který dbá na své zdraví, aktivně žije, cvičí, nestresuje se, se přesto může nakazit virem Covid-19! Dá se vůbec nějak preventivně chránit proti nakažení? A co na to tradiční rady našich prababiček, mohou nám i v dnešní době pomoci s prevencí proti nakažení tímto zákeřným virem?


Nejprve by jsme se asi měli říci, co to tedy koronavirus vlastně je….

Označení koronavirus se používá pro všechny virusy, patřící do podčeledi Coronaviridae. Jde o souhrnné označení dokonce pro čtyři čeledi virů. Všechny tyto viry způsobují onemocnění jak u zvířat, tak i u lidí s různým stupněm závažnosti. Zdravý jedinci většinou mají jen slabší kompikace, ovšem nešjvíce jsem těmito viry ohroženy děti a pak také straší lidé, nebo ti, co mají nějak oslabenou imunitu. Koronaviry mohou způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty, ale bohužel u menšího procenta nakažených i smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom SARS či infekci MERS.  „Nový koronavirus“ neboli nCov, případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v nímž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan od tud se pak poměrně rychle rozšířil téměř do celého světa.

 

 

Jak se koronavirus přenáší?

Je prokázáno, že koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je několik dnů až 14 dní. Většinou se po týdnu od nakažení nemoc projeví neustupujícmi horečkami. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

 

Jak se chránit a jak se tedy chovat?

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní, nechodit na místa s větším počtem lidí
  • dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)
 

Prevence, prevence a zase prevence! Dají se využít rady našich prababiček proti současné pandémii koronavirem?

Kromě výše jmenovaných informací rozhodně neuškodí, se začít proti viru bránit preventivně zvýšeným příjmem vitamínů, konzumací čerstvého ovoce, zeleniny… A právě v tomto bodě mohou pomoci některé recepty našich babiček a prababiček na posílení organismu. Je prokázané, že zdravý, silný jedinec zvládá případnou nemoc podstatně lépe, než lidé s podlomeným zdravým. A tak tu máme seznam několika receptů, které sice rozhodně nemohou stoprocentně zabránit případné vaší nákaze, ale mohou Vaše tělo dostat do takové kondice, že pokud vás potká ta smůla a budete nakaženi, zvýší se pravděpodobnost, že zvládnete virus bez větších problémů.

  • Kombuchový nápoj – Kombuchový nápoj, který se také nazývá čajové víno, je lehce perlivý nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, cukru, kombuchové kultury a pitné vody. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím.
  • Posilující koktejl z červené řepy – Jarní recept na posilující zeleninovo-ovocný nápoj připravený pomocí odšťavňovače nebo pomocí mixéru. Dodá tělu energii a potřebné vitamíny. Hodí se i při detoxikaci organismu.
  • Česnekovo-citronový extrakt – Jinak také čistič na trubky … Odstranění vápenatých usazenin z těla česnekem a citronem podle profesora Gerda Unterwegera. Jsou-li cévy v mozku a srdci zvápenatělé, pije se denně jedna likérová sklenka (0,2 cl) výtažku. Také při vypadávání zubů – paradentóze se česnekový elixír dobře osvědčil!
  • Energetický koktejl – Vitamínový nápoj vhodný proti jarní únavě a na posílení organismu.
  • Kopřivové smoothie s kiwi a jablkem – Pomocí mixéru vyšlehaný smetanový koktejl plný vitamínů, vhodný při detoxikaci organismu, nebo jen tak, jako prevence pro zdraví či osvěžení.
  • Elixír mládí – víno s medvědím česnekem – Říká se, že po čtyřicítce by jsme měli medvědí česnek konzumovat denně. Není se čemu divit, medvědí česnek má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. A víno? To všichni také víme, v malých dávkách je to lék.
  • Horký léčivý nápoj se zázvorem – Tento horký nápoj slouží jako prevence před nachlazením, ale stejně dobře poslouží, i když nám již kape z nosu!
  • Židovský penicilín – Osvědčený recept na nachlazení a jiné neduhy spojené s teplotami, pijeme teplé po 3 dl, dokud se nám neuleví.
  • Čaj na posílení imunity – Skvělý zdravotní čaj pro chladné zimní večery, ale můžeme si ho uvařit po celý rok vždy, když budeme chtít posílit svoji imunitu.
  • Medový elixír – Ať už jste nachlazený(á), bolí vás v krku, nebo chcete posílit imunitu, připravte si zázračný medový elixír, který v sobě kombinuje léčivé účinky medu, zázvoru a citronu.

Další zdravotní recepty najdete například zde: zdravotní pokrmy, zdravotní nápoje a fitness

 

 

S kým se mohu poradit?

Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru, ať už jste občan či zdravotník, je vám k dispozici infolinka Státního zdravotního ústavu, která má číslo: 724 810 106. Linka je v provozu denně od 9 do 21 hodin. Další důležité informace najdete také na webu https://koronavirus.mzcr.cz/.

 

Co mám dělat, pokud pociťuji příznaky onemocnění?

Neplatí, že každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí koronaviru! V současné době probíhá na celé severní polokouli chřipková epidemie, tedy nárůst akutních respiračních onemocnění. Každý případ infekce virem 2019-nCoV tedy musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. daný jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění.

 

Na koho se mají občané obrátit, pokud se chtějí nechat vyšetřit na přítomnost infekce 2019-nCoV?

V případě, že bude mít občan obavy o svůj zdravotní stav související s novým koronavirem, je třeba, aby telefonicky kontaktoval svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde mu poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných skutečnostech.

 

Jaká je tedy léčba tohoto onemocnění, když už se nakazíme?

Pro infekci 2019-nCoV není doporučena žádná specifická antivirová léčba. Lidé infikovaní tímto virem by měli zahájit podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky této infekce. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky. Dá se léčit množství symptomů této nemoci. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta, kterou by mělo ale stanovit lékař! Proto tentokráte nechte babské rady stranou, nechte v knihovnách knihy tipu “Domácí lékař” a nechte to na odbornících.

Zdroj: patria.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy