REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koronavirus (Covid-19) – především prevence! Dají se využít rady našich prababiček?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vliv na lidské zdraví má mnoho faktorů. Zdravý životní styl a správné stravovací návyky pak rozhodně patří mezi důležité faktory, které ovlivňují lidské zdraví. A to platí i v prevenci proti koronaviru. Ovšem i sebe zdravější jedinec, který dbá na své zdraví, aktivně žije, cvičí, nestresuje se, se přesto může nakazit virem Covid-19! Dá se vůbec nějak preventivně chránit proti nakažení? A co na to tradiční rady našich prababiček, mohou nám i v dnešní době pomoci s prevencí proti nakažení tímto zákeřným virem?


Nejprve by jsme se asi měli říci, co to tedy koronavirus vlastně je….

Označení koronavirus se používá pro všechny virusy, patřící do podčeledi Coronaviridae. Jde o souhrnné označení dokonce pro čtyři čeledi virů. Všechny tyto viry způsobují onemocnění jak u zvířat, tak i u lidí s různým stupněm závažnosti. Zdravý jedinci většinou mají jen slabší kompikace, ovšem nešjvíce jsem těmito viry ohroženy děti a pak také straší lidé, nebo ti, co mají nějak oslabenou imunitu. Koronaviry mohou způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty, ale bohužel u menšího procenta nakažených i smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom SARS či infekci MERS.  „Nový koronavirus“ neboli nCov, případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v nímž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan od tud se pak poměrně rychle rozšířil téměř do celého světa.

 

 

Jak se koronavirus přenáší?

Je prokázáno, že koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je několik dnů až 14 dní. Většinou se po týdnu od nakažení nemoc projeví neustupujícmi horečkami. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

 

Jak se chránit a jak se tedy chovat?

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní, nechodit na místa s větším počtem lidí
  • dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)
 

Prevence, prevence a zase prevence! Dají se využít rady našich prababiček proti současné pandémii koronavirem?

Kromě výše jmenovaných informací rozhodně neuškodí, se začít proti viru bránit preventivně zvýšeným příjmem vitamínů, konzumací čerstvého ovoce, zeleniny… A právě v tomto bodě mohou pomoci některé recepty našich babiček a prababiček na posílení organismu. Je prokázané, že zdravý, silný jedinec zvládá případnou nemoc podstatně lépe, než lidé s podlomeným zdravým. A tak tu máme seznam několika receptů, které sice rozhodně nemohou stoprocentně zabránit případné vaší nákaze, ale mohou Vaše tělo dostat do takové kondice, že pokud vás potká ta smůla a budete nakaženi, zvýší se pravděpodobnost, že zvládnete virus bez větších problémů.

  • Kombuchový nápoj – Kombuchový nápoj, který se také nazývá čajové víno, je lehce perlivý nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, cukru, kombuchové kultury a pitné vody. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím.
  • Posilující koktejl z červené řepy – Jarní recept na posilující zeleninovo-ovocný nápoj připravený pomocí odšťavňovače nebo pomocí mixéru. Dodá tělu energii a potřebné vitamíny. Hodí se i při detoxikaci organismu.
  • Česnekovo-citronový extrakt – Jinak také čistič na trubky … Odstranění vápenatých usazenin z těla česnekem a citronem podle profesora Gerda Unterwegera. Jsou-li cévy v mozku a srdci zvápenatělé, pije se denně jedna likérová sklenka (0,2 cl) výtažku. Také při vypadávání zubů – paradentóze se česnekový elixír dobře osvědčil!
  • Energetický koktejl – Vitamínový nápoj vhodný proti jarní únavě a na posílení organismu.
  • Kopřivové smoothie s kiwi a jablkem – Pomocí mixéru vyšlehaný smetanový koktejl plný vitamínů, vhodný při detoxikaci organismu, nebo jen tak, jako prevence pro zdraví či osvěžení.
  • Elixír mládí – víno s medvědím česnekem – Říká se, že po čtyřicítce by jsme měli medvědí česnek konzumovat denně. Není se čemu divit, medvědí česnek má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. A víno? To všichni také víme, v malých dávkách je to lék.
  • Horký léčivý nápoj se zázvorem – Tento horký nápoj slouží jako prevence před nachlazením, ale stejně dobře poslouží, i když nám již kape z nosu!
  • Židovský penicilín – Osvědčený recept na nachlazení a jiné neduhy spojené s teplotami, pijeme teplé po 3 dl, dokud se nám neuleví.
  • Čaj na posílení imunity – Skvělý zdravotní čaj pro chladné zimní večery, ale můžeme si ho uvařit po celý rok vždy, když budeme chtít posílit svoji imunitu.
  • Medový elixír – Ať už jste nachlazený(á), bolí vás v krku, nebo chcete posílit imunitu, připravte si zázračný medový elixír, který v sobě kombinuje léčivé účinky medu, zázvoru a citronu.

Další zdravotní recepty najdete například zde: zdravotní pokrmy, zdravotní nápoje a fitness

 

 

S kým se mohu poradit?

Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru, ať už jste občan či zdravotník, je vám k dispozici infolinka Státního zdravotního ústavu, která má číslo: 724 810 106. Linka je v provozu denně od 9 do 21 hodin. Další důležité informace najdete také na webu https://koronavirus.mzcr.cz/.

 

Co mám dělat, pokud pociťuji příznaky onemocnění?

Neplatí, že každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí koronaviru! V současné době probíhá na celé severní polokouli chřipková epidemie, tedy nárůst akutních respiračních onemocnění. Každý případ infekce virem 2019-nCoV tedy musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. daný jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění.

 

Na koho se mají občané obrátit, pokud se chtějí nechat vyšetřit na přítomnost infekce 2019-nCoV?

V případě, že bude mít občan obavy o svůj zdravotní stav související s novým koronavirem, je třeba, aby telefonicky kontaktoval svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde mu poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných skutečnostech.

 

Jaká je tedy léčba tohoto onemocnění, když už se nakazíme?

Pro infekci 2019-nCoV není doporučena žádná specifická antivirová léčba. Lidé infikovaní tímto virem by měli zahájit podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky této infekce. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky. Dá se léčit množství symptomů této nemoci. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta, kterou by mělo ale stanovit lékař! Proto tentokráte nechte babské rady stranou, nechte v knihovnách knihy tipu “Domácí lékař” a nechte to na odbornících.

Zdroj: patria.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Inspirace na zpracování a uchování zeleninové úrody

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Houbaři mají žně

Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

číst dále ...

Červený poklad aneb jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou bezesporu jedním z nejvíce očekávaných letních plodů. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura si nás podmanily. Když přijde sezóna jahod, stává se tento červený poklad hlavní hvězdou našich kuchyní. Voňavé a šťavnaté jahody jako ze zahrádky si můžete nakoupit v PENNY nebo vyrazit s dětma na samosběr. Výlety na jahodové farmy nejsou jen možností, jak si přinést domů čerstvé a chutné plody, ale také příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Samosběr umožňuje vychutnat si čerstvé jahody přímo z keříků a zároveň podporovat místní farmáře. Děti milují běhat mezi řádky jahod a hledat ty nejčervenější a nejzralejší plody. Pro dospělé je to zase skvělý způsob, jak se na chvíli odpojit od každodenního shonu a užít si chvíle na čerstvém vzduchu.

číst dále ...

Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?

číst dále ...

Kroketový minifestival osloví vegetariány i masožravce

Kulaté, šišaté nebo oválné – takové mohou být krokety. Mohou se lišit tvarem, ale i náplní. To, že krokety nemusí být jen přílohou k masu, ale plnohodnotné jídlo, vám dokáží v restauraci Brambory na Pankráci, kam můžete vyrazit ochutnat krokety plněné syrečky, trhaným hovězím masem, buvolí mozzarellou nebo cheddarem. Když se řeknou krokety, mnohým se jistě vybaví bramborové kuličky s křupavou kůrčičkou na povrchu, které jsou oblíbené jako příloha k masu s omáčkou. Ostatně takhle je miloval už sám Král Slunce, Ludvík XIV. Původem tedy krokety pochází z Francie, ale postupně si získaly popularitu po celém světě.

číst dále ...

Ozvláštněte si letní grilování s recepty na oblíbený burger nebo hot dog – trochu jinak!

Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny.  Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy. Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. 

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.