REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kombuchový nápoj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kombuchový nápoj, který se také nazývá čajové víno, je lehce perlivý nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, cukru, kombuchové kultury a pitné vody. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím.


Ingredience:
Na 1 l nápoje:
kombuchová kultura
70-100 gklasického bílého cukru
2 šáčkyčerného, případně zeleného čaje
1 lpitné vody
100 mlhotového kombuchového nápoje
Ostatní:
vyšší násoba ze skla (zavařovačka o objemu 3 l)
čistá gáza či plátýnko, poastačí však i papírový ubrousek, gumičky

Postup:

1. Sáčky černého nebo zeleného čaje zalijeme vařící vodou a necháme 10-15 minut vylouhovat
2. Z hotového čaje odstraníme sáčky, osladíme cukrem a necháme ho vychládnout na 25 °C
3. Vlažný čaj přelijeme do sklenice, přilijeme hotový kombuchový nápoj a na hladinu položíme kombuchovou kulturu hladkou stranou nahoru (pokud dáváme více kultur najednou, tak starší umístíme pod novější), kultura bude plavat, ale klidně může i klesnout na dno, což není na škodu!4. Nádobu překryjeme látkou nebo gázou, případně jen ubrouskem, zajistíme gumičkami
5. Kvasnou nádobu postavíme na teplé místo, kde cirkuluje čerstvý vzduch, může stát ve tmě, světlo není podstatné, kulturu necháme pracovat 7-10 dní
6. Čistýma rukama vyndáme houby, propláchneme je pod vlažnou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny odumřelé části a položíme je na čistý talíř
7. Hotový nápoj scedíme přes sítko a nalijeme do lahví, stranou necháme 1 dcl hotového nápoje, kterým pak můžeme naočkovat novou várku
8. Proces takto můžeme pořád opakovat.

Doporučení:

Hotový nápoj uchováváme v ledničce.

Poznámka:

Nejdůležitější obsahové látky kvasného nápoje:Kyseliny: glukoronová, mléčná, octová, tříslová, glukonová, uhličitá, vinná, citrónová, oxalová, jantarová, malonová. Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, C, D, E, K. Enzymy: invertáza, amyláza, kataláza, syřidlový enzym, sacharáza, proteolytické enzymy. Prvky: Sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek. Další: kvasinky (cca 10 miliónů buněk na 1 mililitr kombuchy), polysacharidy, kofein, alkohol.Jeden ze zdrojů a možnost, kde koupit čajovou kulturu: Čajová houba kombucha.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy