REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kombuchový nápoj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kombuchový nápoj, který se také nazývá čajové víno, je lehce perlivý nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, cukru, kombuchové kultury a pitné vody. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím.


Ingredience:
Na 1 l nápoje:
kombuchová kultura
70-100 gklasického bílého cukru
2 šáčkyčerného, případně zeleného čaje
1 lpitné vody
100 mlhotového kombuchového nápoje
Ostatní:
vyšší násoba ze skla (zavařovačka o objemu 3 l)
čistá gáza či plátýnko, poastačí však i papírový ubrousek, gumičky

Postup:

1. Sáčky černého nebo zeleného čaje zalijeme vařící vodou a necháme 10-15 minut vylouhovat
2. Z hotového čaje odstraníme sáčky, osladíme cukrem a necháme ho vychládnout na 25 °C
3. Vlažný čaj přelijeme do sklenice, přilijeme hotový kombuchový nápoj a na hladinu položíme kombuchovou kulturu hladkou stranou nahoru (pokud dáváme více kultur najednou, tak starší umístíme pod novější), kultura bude plavat, ale klidně může i klesnout na dno, což není na škodu!4. Nádobu překryjeme látkou nebo gázou, případně jen ubrouskem, zajistíme gumičkami
5. Kvasnou nádobu postavíme na teplé místo, kde cirkuluje čerstvý vzduch, může stát ve tmě, světlo není podstatné, kulturu necháme pracovat 7-10 dní
6. Čistýma rukama vyndáme houby, propláchneme je pod vlažnou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny odumřelé části a položíme je na čistý talíř
7. Hotový nápoj scedíme přes sítko a nalijeme do lahví, stranou necháme 1 dcl hotového nápoje, kterým pak můžeme naočkovat novou várku
8. Proces takto můžeme pořád opakovat.

Doporučení:

Hotový nápoj uchováváme v ledničce.

Poznámka:

Nejdůležitější obsahové látky kvasného nápoje:Kyseliny: glukoronová, mléčná, octová, tříslová, glukonová, uhličitá, vinná, citrónová, oxalová, jantarová, malonová. Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, C, D, E, K. Enzymy: invertáza, amyláza, kataláza, syřidlový enzym, sacharáza, proteolytické enzymy. Prvky: Sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek. Další: kvasinky (cca 10 miliónů buněk na 1 mililitr kombuchy), polysacharidy, kofein, alkohol.Jeden ze zdrojů a možnost, kde koupit čajovou kulturu: Čajová houba kombucha.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy