REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíst pro život s radostí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“.


Zdravý životní styl se tak stává poslední dobou módním trendem a nejen díky tomu víc a víc lidí začíná chápat, že to co jí je pro jejich organismus důležitější než si doposud mysleli. A co je možná ještě důležitější – že jídlo, které je „zdravé, light nebo fitness“, vůbec nemusí být zákonitě „nedobré“, či bez chuti – právě naopak!

Dnes vzhledem ke stále se rozrůstající nabídce „light“ a fitness potravin (i koření a různých druhů ochucovadel apod.) na pultech všech supermarketů – tedy už nejen na pultech tzv. obchodů se zdravou výživou – již není problém připravit jídlo, které vypadá skvěle, stejně tak chutná a přitom je zdravé. Stačí jen nebát se vyzkoušet něco nového a dát taky třeba prostor vaší fantazii.

Jeden z největších problémů ve stravovacích návycích dnešní populace je, mimo nepravidelnosti, nedostatku vlákniny, bílkovin, nočního přejídání apod…- vysoký příjem tuků. A to hlavně díky stravování v tzv.“fast foodech“ – tedy v konzumaci smaženého jídla a navíc velké procento tuků je taktéž v tučných mléčných výrobcích ( sýry, smetanové jogurty, krémy, sýrové omáčky..), uzeninách ( paštiky, párky, salámy apod.), pozor na majonézy, tatarka a různé druhy dresingů, a samozřejmě nezapomeneme na sladkosti (zmrzliny, zákusky, sušenky, čokolády…) ty jsou zdrojem nejen velkého množství tuků, ale i cukru. Tělo potřebuje minimum tuku – a to ještě hlavně rostlinného (tuk má spoustu funkcí, mimo jiné ho tělo potřebuje pro využití vitamínů, které jsou rozpustné pouze v tucích atd.) a zbytek přijatého tuku si automaticky ukládá do tukových zásob-na energii využívá minimum, jelikož většinou má dostatek energie z přijatých sacharidů=cukry.

  • Bílkoviny 1g = 4kcal
  • Sacharidy 1g = 4kcal
  • TUKY 1g = 9kcal! – vidíte ten rozdíl!

To znamená,že tuky v jídle markantně zvyšují jeho energetickou hodnotu.

Co z toho vyplývá pro nás?Čím nižší obsah tuku budete mít ve stravě,tím nižší bude její kalorická hodnota-takže nejen,že se vám tuk nebude ukládat do podkoží,jídlo budete i lépe trávit a věřte,že se budete i daleko lépe cítit.- ale můžete toho svým způsobem i víc sníst. Zdůrazňuji „SVÝM ZPŮSOBEM“! Né, že se budete maximálně přejídat, aby jste kalorickou hodnotu“dohnali“!? Jen pro vysvětlení uvedu příklad:

1. jedna porce 200g kuřecího smaženého řízku se sýrem+150g hranolek, tatarka

X

2. jedna porce 200g kuřecího masa (prsa bez kůže, na grilu) +100g rýže nebo 150g brambor pečených např. v troubě + dresing z nízkotučného jogurtu či cottage sýra-můžeme přidat jakýkoli salát z čerstvé zeleniny

Tak a teď pro vaši informaci – 2-3 porce jídla číslo 2 mají dohromady stejnou kalorickou hodnotu, jako jedna porce jídla číslo 1 – tedy smaženého!? Co vy na to?

Teď už si jistě dokážete představit, že můžete jíst s radostí jídlo, které vám chutná, tedy“nehladovět, a přitom vypadat a cítit se skvěle! Důležité je zvládnutí zdravého přístupu k jídlu – vědět „co“ vlastně jíte – tedy změnit své dosavadní stravovací návyky. Samozřejmě by prospělo i více pohybu, ale prioritou zůstává opravdu strava! Můžete denně běhat 3hodiny – čímž spálíte nejvíc energie – ale pokud si dopřáváte čokoládu, svíčkovou, hranolky apod., tak nemůžete očekávat, že vaše váha půjde dolů.

Pokud patříte mezi ty, kteří se jídel typu „fast food“ a tradiční české kuchyně-guláš, svíčková apod. nebo sladkostí apod. nehodlají vzdát – no, tak to budete mít obtížnější, ale i tak by se tu našlo řešení. Začněte tím, že tyhle vaše oblíbená jídla nebudete konzumovat každý den – ale třeba 2x do týdne. Postupně si vyčleňte jeden den v týdnu – například neděli – celý týden se snažte vybírat si jídla a potraviny s nízkým obsahem tuku, více bílkovin a vlákniny, hodně zeleniny apod. a jeden den-tedy třeba neděli si dejte na co máte chuť.

Takže – co takhle začít tím, že nebudete držet dietu a místo toho si pouze „upravíte jídelníček“…nezní to hned lépe? Nejdůležitější je „zorientovat se“ v tom, co vlastně jíte (co obsahují vámi vybrané potraviny nebo jídlo-tedy kolik bílkovin, cukrů, tuků, vlákniny apod.) Souhlasím s vámi, když si teď říkáte „JAK?!“, vždyť to není vůbec jednoduché. Ano, máte pravdu. Ale pokud máte opravdu zájem a jste rozhodnutí pro sebe a své zdraví něco začít dělat, tak dnes již máte k dispozici spoustu dostupné literatury , neskutečné množství informací právě na internetu a já pevně doufám,že zůstanete věrni těmto stránkám, kde se vás budu snažit pravidelně zásobovat nejen fitness recepty, články, ale hlavně budu velmi ráda odpovídat na jakékoli vaše dotazy.

Na dotazy vám ráda odpovím na e-mailu : v.

[email protected]

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Nahraďte cukr medem, prospějete tělu i chuti

Slazení cukrem je už desítky let běžnou praxí v každé kuchyni. Přitom se jedná o takového nenápadného „sladkého“ zabijáka. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jak ale omezit cukr a přitom se nevzdat oblíbené sladké chuti? Ideální alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje. V dřívějších dobách bylo slazení medem zcela přirozenou součástí české kuchyně a med se užíval i jako lék.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy