REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíst pro život s radostí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“.


Zdravý životní styl se tak stává poslední dobou módním trendem a nejen díky tomu víc a víc lidí začíná chápat, že to co jí je pro jejich organismus důležitější než si doposud mysleli. A co je možná ještě důležitější – že jídlo, které je „zdravé, light nebo fitness“, vůbec nemusí být zákonitě „nedobré“, či bez chuti – právě naopak!

Dnes vzhledem ke stále se rozrůstající nabídce „light“ a fitness potravin (i koření a různých druhů ochucovadel apod.) na pultech všech supermarketů – tedy už nejen na pultech tzv. obchodů se zdravou výživou – již není problém připravit jídlo, které vypadá skvěle, stejně tak chutná a přitom je zdravé. Stačí jen nebát se vyzkoušet něco nového a dát taky třeba prostor vaší fantazii.

Jeden z největších problémů ve stravovacích návycích dnešní populace je, mimo nepravidelnosti, nedostatku vlákniny, bílkovin, nočního přejídání apod…- vysoký příjem tuků. A to hlavně díky stravování v tzv.“fast foodech“ – tedy v konzumaci smaženého jídla a navíc velké procento tuků je taktéž v tučných mléčných výrobcích ( sýry, smetanové jogurty, krémy, sýrové omáčky..), uzeninách ( paštiky, párky, salámy apod.), pozor na majonézy, tatarka a různé druhy dresingů, a samozřejmě nezapomeneme na sladkosti (zmrzliny, zákusky, sušenky, čokolády…) ty jsou zdrojem nejen velkého množství tuků, ale i cukru. Tělo potřebuje minimum tuku – a to ještě hlavně rostlinného (tuk má spoustu funkcí, mimo jiné ho tělo potřebuje pro využití vitamínů, které jsou rozpustné pouze v tucích atd.) a zbytek přijatého tuku si automaticky ukládá do tukových zásob-na energii využívá minimum, jelikož většinou má dostatek energie z přijatých sacharidů=cukry.

  • Bílkoviny 1g = 4kcal
  • Sacharidy 1g = 4kcal
  • TUKY 1g = 9kcal! – vidíte ten rozdíl!

To znamená,že tuky v jídle markantně zvyšují jeho energetickou hodnotu.

Co z toho vyplývá pro nás?Čím nižší obsah tuku budete mít ve stravě,tím nižší bude její kalorická hodnota-takže nejen,že se vám tuk nebude ukládat do podkoží,jídlo budete i lépe trávit a věřte,že se budete i daleko lépe cítit.- ale můžete toho svým způsobem i víc sníst. Zdůrazňuji „SVÝM ZPŮSOBEM“! Né, že se budete maximálně přejídat, aby jste kalorickou hodnotu“dohnali“!? Jen pro vysvětlení uvedu příklad:

1. jedna porce 200g kuřecího smaženého řízku se sýrem+150g hranolek, tatarka

X

2. jedna porce 200g kuřecího masa (prsa bez kůže, na grilu) +100g rýže nebo 150g brambor pečených např. v troubě + dresing z nízkotučného jogurtu či cottage sýra-můžeme přidat jakýkoli salát z čerstvé zeleniny

Tak a teď pro vaši informaci – 2-3 porce jídla číslo 2 mají dohromady stejnou kalorickou hodnotu, jako jedna porce jídla číslo 1 – tedy smaženého!? Co vy na to?

Teď už si jistě dokážete představit, že můžete jíst s radostí jídlo, které vám chutná, tedy“nehladovět, a přitom vypadat a cítit se skvěle! Důležité je zvládnutí zdravého přístupu k jídlu – vědět „co“ vlastně jíte – tedy změnit své dosavadní stravovací návyky. Samozřejmě by prospělo i více pohybu, ale prioritou zůstává opravdu strava! Můžete denně běhat 3hodiny – čímž spálíte nejvíc energie – ale pokud si dopřáváte čokoládu, svíčkovou, hranolky apod., tak nemůžete očekávat, že vaše váha půjde dolů.

Pokud patříte mezi ty, kteří se jídel typu „fast food“ a tradiční české kuchyně-guláš, svíčková apod. nebo sladkostí apod. nehodlají vzdát – no, tak to budete mít obtížnější, ale i tak by se tu našlo řešení. Začněte tím, že tyhle vaše oblíbená jídla nebudete konzumovat každý den – ale třeba 2x do týdne. Postupně si vyčleňte jeden den v týdnu – například neděli – celý týden se snažte vybírat si jídla a potraviny s nízkým obsahem tuku, více bílkovin a vlákniny, hodně zeleniny apod. a jeden den-tedy třeba neděli si dejte na co máte chuť.

Takže – co takhle začít tím, že nebudete držet dietu a místo toho si pouze „upravíte jídelníček“…nezní to hned lépe? Nejdůležitější je „zorientovat se“ v tom, co vlastně jíte (co obsahují vámi vybrané potraviny nebo jídlo-tedy kolik bílkovin, cukrů, tuků, vlákniny apod.) Souhlasím s vámi, když si teď říkáte „JAK?!“, vždyť to není vůbec jednoduché. Ano, máte pravdu. Ale pokud máte opravdu zájem a jste rozhodnutí pro sebe a své zdraví něco začít dělat, tak dnes již máte k dispozici spoustu dostupné literatury , neskutečné množství informací právě na internetu a já pevně doufám,že zůstanete věrni těmto stránkám, kde se vás budu snažit pravidelně zásobovat nejen fitness recepty, články, ale hlavně budu velmi ráda odpovídat na jakékoli vaše dotazy.

Na dotazy vám ráda odpovím na e-mailu : v.

zieglerova@seznam.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy