REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíst pro život s radostí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“.


Zdravý životní styl se tak stává poslední dobou módním trendem a nejen díky tomu víc a víc lidí začíná chápat, že to co jí je pro jejich organismus důležitější než si doposud mysleli. A co je možná ještě důležitější – že jídlo, které je „zdravé, light nebo fitness“, vůbec nemusí být zákonitě „nedobré“, či bez chuti – právě naopak!

Dnes vzhledem ke stále se rozrůstající nabídce „light“ a fitness potravin (i koření a různých druhů ochucovadel apod.) na pultech všech supermarketů – tedy už nejen na pultech tzv. obchodů se zdravou výživou – již není problém připravit jídlo, které vypadá skvěle, stejně tak chutná a přitom je zdravé. Stačí jen nebát se vyzkoušet něco nového a dát taky třeba prostor vaší fantazii.

Jeden z největších problémů ve stravovacích návycích dnešní populace je, mimo nepravidelnosti, nedostatku vlákniny, bílkovin, nočního přejídání apod…- vysoký příjem tuků. A to hlavně díky stravování v tzv.“fast foodech“ – tedy v konzumaci smaženého jídla a navíc velké procento tuků je taktéž v tučných mléčných výrobcích ( sýry, smetanové jogurty, krémy, sýrové omáčky..), uzeninách ( paštiky, párky, salámy apod.), pozor na majonézy, tatarka a různé druhy dresingů, a samozřejmě nezapomeneme na sladkosti (zmrzliny, zákusky, sušenky, čokolády…) ty jsou zdrojem nejen velkého množství tuků, ale i cukru. Tělo potřebuje minimum tuku – a to ještě hlavně rostlinného (tuk má spoustu funkcí, mimo jiné ho tělo potřebuje pro využití vitamínů, které jsou rozpustné pouze v tucích atd.) a zbytek přijatého tuku si automaticky ukládá do tukových zásob-na energii využívá minimum, jelikož většinou má dostatek energie z přijatých sacharidů=cukry.

  • Bílkoviny 1g = 4kcal
  • Sacharidy 1g = 4kcal
  • TUKY 1g = 9kcal! – vidíte ten rozdíl!

To znamená,že tuky v jídle markantně zvyšují jeho energetickou hodnotu.

Co z toho vyplývá pro nás?Čím nižší obsah tuku budete mít ve stravě,tím nižší bude její kalorická hodnota-takže nejen,že se vám tuk nebude ukládat do podkoží,jídlo budete i lépe trávit a věřte,že se budete i daleko lépe cítit.- ale můžete toho svým způsobem i víc sníst. Zdůrazňuji „SVÝM ZPŮSOBEM“! Né, že se budete maximálně přejídat, aby jste kalorickou hodnotu“dohnali“!? Jen pro vysvětlení uvedu příklad:

1. jedna porce 200g kuřecího smaženého řízku se sýrem+150g hranolek, tatarka

X

2. jedna porce 200g kuřecího masa (prsa bez kůže, na grilu) +100g rýže nebo 150g brambor pečených např. v troubě + dresing z nízkotučného jogurtu či cottage sýra-můžeme přidat jakýkoli salát z čerstvé zeleniny

Tak a teď pro vaši informaci – 2-3 porce jídla číslo 2 mají dohromady stejnou kalorickou hodnotu, jako jedna porce jídla číslo 1 – tedy smaženého!? Co vy na to?

Teď už si jistě dokážete představit, že můžete jíst s radostí jídlo, které vám chutná, tedy“nehladovět, a přitom vypadat a cítit se skvěle! Důležité je zvládnutí zdravého přístupu k jídlu – vědět „co“ vlastně jíte – tedy změnit své dosavadní stravovací návyky. Samozřejmě by prospělo i více pohybu, ale prioritou zůstává opravdu strava! Můžete denně běhat 3hodiny – čímž spálíte nejvíc energie – ale pokud si dopřáváte čokoládu, svíčkovou, hranolky apod., tak nemůžete očekávat, že vaše váha půjde dolů.

Pokud patříte mezi ty, kteří se jídel typu „fast food“ a tradiční české kuchyně-guláš, svíčková apod. nebo sladkostí apod. nehodlají vzdát – no, tak to budete mít obtížnější, ale i tak by se tu našlo řešení. Začněte tím, že tyhle vaše oblíbená jídla nebudete konzumovat každý den – ale třeba 2x do týdne. Postupně si vyčleňte jeden den v týdnu – například neděli – celý týden se snažte vybírat si jídla a potraviny s nízkým obsahem tuku, více bílkovin a vlákniny, hodně zeleniny apod. a jeden den-tedy třeba neděli si dejte na co máte chuť.

Takže – co takhle začít tím, že nebudete držet dietu a místo toho si pouze „upravíte jídelníček“…nezní to hned lépe? Nejdůležitější je „zorientovat se“ v tom, co vlastně jíte (co obsahují vámi vybrané potraviny nebo jídlo-tedy kolik bílkovin, cukrů, tuků, vlákniny apod.) Souhlasím s vámi, když si teď říkáte „JAK?!“, vždyť to není vůbec jednoduché. Ano, máte pravdu. Ale pokud máte opravdu zájem a jste rozhodnutí pro sebe a své zdraví něco začít dělat, tak dnes již máte k dispozici spoustu dostupné literatury , neskutečné množství informací právě na internetu a já pevně doufám,že zůstanete věrni těmto stránkám, kde se vás budu snažit pravidelně zásobovat nejen fitness recepty, články, ale hlavně budu velmi ráda odpovídat na jakékoli vaše dotazy.

Na dotazy vám ráda odpovím na e-mailu : v.

[email protected].

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.