REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíst pro život s radostí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“.


Zdravý životní styl se tak stává poslední dobou módním trendem a nejen díky tomu víc a víc lidí začíná chápat, že to co jí je pro jejich organismus důležitější než si doposud mysleli. A co je možná ještě důležitější – že jídlo, které je „zdravé, light nebo fitness“, vůbec nemusí být zákonitě „nedobré“, či bez chuti – právě naopak!

Dnes vzhledem ke stále se rozrůstající nabídce „light“ a fitness potravin (i koření a různých druhů ochucovadel apod.) na pultech všech supermarketů – tedy už nejen na pultech tzv. obchodů se zdravou výživou – již není problém připravit jídlo, které vypadá skvěle, stejně tak chutná a přitom je zdravé. Stačí jen nebát se vyzkoušet něco nového a dát taky třeba prostor vaší fantazii.

Jeden z největších problémů ve stravovacích návycích dnešní populace je, mimo nepravidelnosti, nedostatku vlákniny, bílkovin, nočního přejídání apod…- vysoký příjem tuků. A to hlavně díky stravování v tzv.“fast foodech“ – tedy v konzumaci smaženého jídla a navíc velké procento tuků je taktéž v tučných mléčných výrobcích ( sýry, smetanové jogurty, krémy, sýrové omáčky..), uzeninách ( paštiky, párky, salámy apod.), pozor na majonézy, tatarka a různé druhy dresingů, a samozřejmě nezapomeneme na sladkosti (zmrzliny, zákusky, sušenky, čokolády…) ty jsou zdrojem nejen velkého množství tuků, ale i cukru. Tělo potřebuje minimum tuku – a to ještě hlavně rostlinného (tuk má spoustu funkcí, mimo jiné ho tělo potřebuje pro využití vitamínů, které jsou rozpustné pouze v tucích atd.) a zbytek přijatého tuku si automaticky ukládá do tukových zásob-na energii využívá minimum, jelikož většinou má dostatek energie z přijatých sacharidů=cukry.

  • Bílkoviny 1g = 4kcal
  • Sacharidy 1g = 4kcal
  • TUKY 1g = 9kcal! – vidíte ten rozdíl!

To znamená,že tuky v jídle markantně zvyšují jeho energetickou hodnotu.

Co z toho vyplývá pro nás?Čím nižší obsah tuku budete mít ve stravě,tím nižší bude její kalorická hodnota-takže nejen,že se vám tuk nebude ukládat do podkoží,jídlo budete i lépe trávit a věřte,že se budete i daleko lépe cítit.- ale můžete toho svým způsobem i víc sníst. Zdůrazňuji „SVÝM ZPŮSOBEM“! Né, že se budete maximálně přejídat, aby jste kalorickou hodnotu“dohnali“!? Jen pro vysvětlení uvedu příklad:

1. jedna porce 200g kuřecího smaženého řízku se sýrem+150g hranolek, tatarka

X

2. jedna porce 200g kuřecího masa (prsa bez kůže, na grilu) +100g rýže nebo 150g brambor pečených např. v troubě + dresing z nízkotučného jogurtu či cottage sýra-můžeme přidat jakýkoli salát z čerstvé zeleniny

Tak a teď pro vaši informaci – 2-3 porce jídla číslo 2 mají dohromady stejnou kalorickou hodnotu, jako jedna porce jídla číslo 1 – tedy smaženého!? Co vy na to?

Teď už si jistě dokážete představit, že můžete jíst s radostí jídlo, které vám chutná, tedy“nehladovět, a přitom vypadat a cítit se skvěle! Důležité je zvládnutí zdravého přístupu k jídlu – vědět „co“ vlastně jíte – tedy změnit své dosavadní stravovací návyky. Samozřejmě by prospělo i více pohybu, ale prioritou zůstává opravdu strava! Můžete denně běhat 3hodiny – čímž spálíte nejvíc energie – ale pokud si dopřáváte čokoládu, svíčkovou, hranolky apod., tak nemůžete očekávat, že vaše váha půjde dolů.

Pokud patříte mezi ty, kteří se jídel typu „fast food“ a tradiční české kuchyně-guláš, svíčková apod. nebo sladkostí apod. nehodlají vzdát – no, tak to budete mít obtížnější, ale i tak by se tu našlo řešení. Začněte tím, že tyhle vaše oblíbená jídla nebudete konzumovat každý den – ale třeba 2x do týdne. Postupně si vyčleňte jeden den v týdnu – například neděli – celý týden se snažte vybírat si jídla a potraviny s nízkým obsahem tuku, více bílkovin a vlákniny, hodně zeleniny apod. a jeden den-tedy třeba neděli si dejte na co máte chuť.

Takže – co takhle začít tím, že nebudete držet dietu a místo toho si pouze „upravíte jídelníček“…nezní to hned lépe? Nejdůležitější je „zorientovat se“ v tom, co vlastně jíte (co obsahují vámi vybrané potraviny nebo jídlo-tedy kolik bílkovin, cukrů, tuků, vlákniny apod.) Souhlasím s vámi, když si teď říkáte „JAK?!“, vždyť to není vůbec jednoduché. Ano, máte pravdu. Ale pokud máte opravdu zájem a jste rozhodnutí pro sebe a své zdraví něco začít dělat, tak dnes již máte k dispozici spoustu dostupné literatury , neskutečné množství informací právě na internetu a já pevně doufám,že zůstanete věrni těmto stránkám, kde se vás budu snažit pravidelně zásobovat nejen fitness recepty, články, ale hlavně budu velmi ráda odpovídat na jakékoli vaše dotazy.

Na dotazy vám ráda odpovím na e-mailu : v.

zieglerova@seznam.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy