REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Konzervování, sterilace, zavařování

Víte jak na džemy a marmelády? Umíte si zavařit maso na dovolenou, naložit houby, sterilovat zeleninu? V této rubrice najdete vše možné o zavařování a skladování potravin.


Jak nakládáme zeleninu a houby?

… před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu …

Sběr a sušení šípků

Na podzim usušené plody šípků se dají využít nejen jako základní surovina pro výrobu čaje, vhodné jsou i do omáček, džemů a sirupů.

Sterilace kompotů

… naše babičky znaly tajemství, jak připravit chutné kompoty bez použití cukru. Na dno sklenic daly na špičku nože sůl (slaný nálev totiž dovede „vytáhnout“ z ovoce sladkost), naplnily je očištěným ovocem, zalily převařenou vodou (ovoce musí být potopené), uzavřely víčkem a pak sterilovaly …

Sterilování (zavařování)

Víte, jak se zavařuje v páře, či v mikrovlnné troubě? To asi ano, ale víte, že potraviny můžeme také sterilovat mimo obal … no, tak to jsem vás asi dostal! Klikněte zde a přečtěte si článek inspirovaný zkušenostmi našich babiček a prababiček, které měly zavařování v malíčku.

Sterilujeme marmelády a džemy

… jednotlivé druhy ovoce se značně liší obsahem pektinů, které způsobují rosolovatění. Proto do ovoce bohatého na pektiny přidáváme méně želírovacích přípravků, popř. je můžeme i vynechat (pak je však doba varu delší, protože uvolněnou šťávu musíme nechat částečně odpařit), a naopak ovoce chudé na pektiny více „zahušťujeme“ želírovacími přípravky …

Sušíme zeleninu, ovoce a houby

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo i ve speciálních sušičkách. Samozřejmě naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci.

Uchování a sterilizace vyuzených výrobků

Masné výrobky, jako například slaninu nebo klobásy, děláme-li větší množství, můžeme zavařit.

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

Zavařování v myčce

Opravdu si nevymýšlíme, tento způsob zavařování prostě skvěle funguje!

Zavařování v troubě

Zavařovat můžeme v elektrické nebo také v plynové troubě, popřípadě v troubě mikrovlnné!

Zavařujeme v tlakovém hrnci

Ano, i v tlakovém hrnci lze úspěšně zavařovat! Jen pozor, při sterilování ovoce musíme přesně dodržet velmi krátkou dobu sterilace, jinak plody rozvaříme.

Zmrazování bylinek

V dnešní době se mnoho lidí zamýšlí nad zdravým způsobem výživy. Vracíme se k receptům našich babiček, objevujeme znovu zapomenuté léčebné metody a opět ve větší míře začínáme používat přírodní zdroje vitamínů a využívat léčebné účinky bylinek. Právě bylinky mají své nezastupitelné místo v kuchyni, kde kromě léčebných účinků i skvěle poslouží k ochucení námi připravovaných pokrmů …

Zmrazujeme zeleninu, ovoce a houby

Zmrazovat můžeme zeleninu, také houby, některé druhy ovoce a dokonce i bylinky. Samozřejmě i maso, ale o tom v jiné kapitole.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy