REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Konzervování, sterilace, zavařování

Víte jak na džemy a marmelády? Umíte si zavařit maso na dovolenou, naložit houby, sterilovat zeleninu? V této rubrice najdete vše možné o zavařování a skladování potravin.


Jak nakládáme zeleninu a houby?

… před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu …

Sběr a sušení šípků

Na podzim usušené plody šípků se dají využít nejen jako základní surovina pro výrobu čaje, vhodné jsou i do omáček, džemů a sirupů.

Sterilace kompotů

… naše babičky znaly tajemství, jak připravit chutné kompoty bez použití cukru. Na dno sklenic daly na špičku nože sůl (slaný nálev totiž dovede „vytáhnout“ z ovoce sladkost), naplnily je očištěným ovocem, zalily převařenou vodou (ovoce musí být potopené), uzavřely víčkem a pak sterilovaly …

Sterilování (zavařování)

Víte, jak se zavařuje v páře, či v mikrovlnné troubě? To asi ano, ale víte, že potraviny můžeme také sterilovat mimo obal … no, tak to jsem vás asi dostal! Klikněte zde a přečtěte si článek inspirovaný zkušenostmi našich babiček a prababiček, které měly zavařování v malíčku.

Sterilujeme marmelády a džemy

… jednotlivé druhy ovoce se značně liší obsahem pektinů, které způsobují rosolovatění. Proto do ovoce bohatého na pektiny přidáváme méně želírovacích přípravků, popř. je můžeme i vynechat (pak je však doba varu delší, protože uvolněnou šťávu musíme nechat částečně odpařit), a naopak ovoce chudé na pektiny více „zahušťujeme“ želírovacími přípravky …

Sušíme zeleninu, ovoce a houby

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo i ve speciálních sušičkách. Samozřejmě naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci.

Uchování a sterilizace vyuzených výrobků

Masné výrobky, jako například slaninu nebo klobásy, děláme-li větší množství, můžeme zavařit.

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

Zavařování v myčce

Opravdu si nevymýšlíme, tento způsob zavařování prostě skvěle funguje!

Zavařování v troubě

Zavařovat můžeme v elektrické nebo také v plynové troubě, popřípadě v troubě mikrovlnné!

Zavařujeme v tlakovém hrnci

Ano, i v tlakovém hrnci lze úspěšně zavařovat! Jen pozor, při sterilování ovoce musíme přesně dodržet velmi krátkou dobu sterilace, jinak plody rozvaříme.

Zmrazování bylinek

V dnešní době se mnoho lidí zamýšlí nad zdravým způsobem výživy. Vracíme se k receptům našich babiček, objevujeme znovu zapomenuté léčebné metody a opět ve větší míře začínáme používat přírodní zdroje vitamínů a využívat léčebné účinky bylinek. Právě bylinky mají své nezastupitelné místo v kuchyni, kde kromě léčebných účinků i skvěle poslouží k ochucení námi připravovaných pokrmů …

Zmrazujeme zeleninu, ovoce a houby

Zmrazovat můžeme zeleninu, také houby, některé druhy ovoce a dokonce i bylinky. Samozřejmě i maso, ale o tom v jiné kapitole.

Zmražený kopr – rady a tipy na pěstování a uchování kopru

Mladý kopr můžeme na zimní období například na oblíbenou koprovou omáčku, či kulajdu atd. do zásoby zamrazit. Zamrazujeme mladou aromatickou nať vysokou kolem 20 cm. Nať seřízneme, položíme na potravinářskou folii a zabalíme do ruliček, následně zamrazíme.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků