Masné výrobky, jako například slaninu nebo klobásy, děláme-li větší množství, můžeme zavařit.
Postup je následující; do čisté vymyté sklenice o obsahu 0,7 l dáme nožičky klobás nebo kusy slaniny, do sklenice nalijeme 1-2 cm vody zavíčkujeme a sterilujeme při 90 °C tak 1 hodinu, druhý den postup zopakujeme. Takto zavařené masné výrobky vydrží až 1 rok. Výborná je také slanina, které sterilizací ještě změkne a rozplývá se na jazyku. Tento způsob uchování masných výrobků se používá nejčastěji v případech, kdy solíme slaninu nebo i jiné maso, či kousky masa do klobás rychlosolí.
Takto můžeme ovšem sterilovat i maso, slaninu, klobásy přímo připravené při domácí zabijačce. Zdlouhavé nasolení lákem je velmi pracný způsob výrobky, pomocí rychlosoli a následnou sterilací docílíme podobné kvality a hlavně maso je pak chutnější, než například při zamražení.
Tento způsob se ještě dodnes používá v mnoha vesnicích při domácích zabijačkách.
Autor: Dalibor Marounek