REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušíme zeleninu, ovoce a houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo i ve speciálních sušičkách. Samozřejmě naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci.


Kde sušíme?

Venku: Venku sušíme ve stínu za teplého a slunečného počasí v bezprašném prostředí. Přes noc je nutné sušené plody přenést do suché místnosti, aby se jejich povrch venku neorosil.

V troubě: Sušíme ve velmi mírně vyhřáté troubě (počáteční teplota 20-30 °C, v polovině sušení teplotu zvýšíme na 50-70 °C, ne více). Sušené suroviny klademe na speciální lísky, méně vhodné je sušení na plechu, neboť pod surovinami neproudí vzduch a proto se doba sušení prodlužuje. Při sušení v troubě necháme pootevřená dvířka, aby vzduch nasycený párou mohl unikat. Často kombinujeme sušení venku se sušením v troubě. Ploda nejprve venku předsušíme a pak je v troubě dosušíme.

Sušení v domácí sušičce: Pokud sušíme pravidelně větší množství ovoce , zeleniny, hub nebo bylinek, určitě se vyplatí pořídit si malou domácí sušičku. Při jejím používání je nejlepší řídit se pokyny udávanými výrobcem.

Sušíme bylinky

Bylinky natrháme za suchého slunného dne, nejlépe ráno, a rozdělíme je do menších svazků. Ze stonků odstraníme spodní listy a stonky svážeme do svazečků, které pověsíme na teplé vzdušné místo chráněné před přímým sluncem (větraná komora nebo půda – nepřítomnost světla pomůže zachovat během sušení přirozenou barvu). Mezi jednotlivými svazky bylinek necháme větší rozestupy, aby mezi nimi mohl dostatečně proudit vzduch.

Sušíme zeleninu a houby

Většinu druhů zeleniny před sušením krátce předvaříme. Zeleninu ponoříme na 2-6 minut do vroucí okyselené vody a jakmile je až do středu prohřátá a částečně měkká, nikoliv rozvařená, zchladíme ji ve studené vodě a necháme okapat. Sušení zeleniny trvá zpravidla kratší dobu než sušení ovoce. Houby před sušením neomýváme, jen je nasucho očistíme nožem, odkrojíme červivé části, popř. otřeme vlhkým hadeříkem. Pak je nakrájíme na stejně velké plátky silné asi 3-5 mm.

Sušíme ovoce

Pokud chceme zabránit přirozenému zhnědnutí ovoce, plátky krátce namočíme do citrónové vody (na 100 ml vody 1 lžíce citrónové šťávy) a necháme okapat. V sušičce lze sušit také drobné ovoce (černý a červvený rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody), které rozmixujeme, ve slabší vrstvě rozestřeme na síta a usušíme. Vzniknou chutné ovocné placky. Méně sladké ovoce můžeme rozmixovat s trochou medu. Správně usušené ovoce je pružné, ne ztvrdlé, proto dbáme na to, abychom ho neporušili.

Další rady:

  • Sušení bude stejnoměrné, když suroviny nakrájíme na stejně velké plátky.

  • Když nemáme jinou možnost a sušíme plody na plechu, klademe je na papír na pečení a pravidleně obracíme.

  • Svazky bylinek děláme raději menší, jinak budou schnout příliš dlouho.

  • Jakmile bylinky začnou chřestit, jsou usušené. Rozemneme je v ruce, popř. ještě prosejeme, aby byly jemné, a uchováváme ve sklenicích se zabroušenou zátkou.

  • Na sušení se nehodí všechny druhy hub, např. se nedoporučuje sušit lišky. Proto je nejlépe vybírat houby na sušení podle houbařských atlasů.

  • Ze sušených hub si můžeme připravit koření – houby najemno utlučeme, nasypeme do skleničky a dobře uzavřeme.

Zdroj: Velká domácí kuchařka – Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy