REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sběr a sušení šípků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na podzim usušené plody šípků se dají využít nejen jako základní surovina pro výrobu čaje, vhodné jsou i do omáček, džemů a sirupů.


Škola vaření - Sběr a sušení šípkůŠípky, tedy odborně plody růže šípkové, sbíráme na podzim, dříve, než začne mrznout. Namrzlý šípek je měkký, “rozbředlý” a při sušení plesniví. S trháním opatrně, protože šípky mají trny! Bez rukavic bych to ani nezkoušel.

Doma šípky důkladně opereme pod studenou tekoucí vodou, osušíme v čisté utěrce, vysypeme nejlépe na plech na pečení a dáme schnout. Máme-li terasu nebo balkon, na které svítí podzimní slunce, přes den ho využijeme, ovšem na noc plech uklízíme, aby šípky zase nenavlhly. Po zavadnutí plech s šípky lehce přikryjeme například ubrouskem nebo tenkou prostupnou látkou, zajistíme tak, aby na šípky nesedal prach, uložíme je na suché a teplé místo, vhodné je dát je napřiklad v teplé místnosti na skříň, šípky se budou sušit ještě nejméně měsíc, tak aby plech nikde nepřekážel.

Čas od času šípky prohlédneme a protřepeme, když se mezi nimi objeví nějaký vadný, prohlédneme i okolní malvice a vadné šípky odstraníme. Suché plody mají temně karmínovou barvu. Na zkoušku jich pár rozdrtíme, abychom se přesvědčili, že jsou i uvnitř úplně suché.

Dříve hospodyně sušené šípky uchovávaly v plátěném pytlíku volně zavěšeném v suché spíži. V dnešní době je ale asi raději nasypeme do dobře uzavíratelné sklenice nebo umělohmotné dózy.

P. S. Výše uvedený postup je z receptáře našich babiček, které ještě neznaly sušičky na ovoce. Samozřejmě, že šípky v sušičce můžeme také usušit a bude to i podstatně rychlejší, ovšem přijdete o tu vůni v místnosti, když šípky budete sušit po staru.

Další články k tématu: Šípky (plody růže šípkové)

 

Recepty se šípky, z šípků:

Tradiční šípkový čaj Šípkový protlak Šípkový džem

Šípkový čaj plný vitamínů Jelení kýta se šípkovou omáčkou

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy