REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zmrazujeme zeleninu, ovoce a houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zmrazovat můžeme zeleninu, také houby, některé druhy ovoce a dokonce i bylinky. Samozřejmě i maso, ale o tom v jiné kapitole.


Zmrazujeme zeleninu a houby

Rajčata a papriky zmrazujeme bez tepelné úpravy, ostatní druhy zeleniny před zmrazením krátce povaříme cca 2-4 minuty. Pak zeleninu prudce zchladíme, necháme okapat a uložíme do mrazničky. Zelenina si takto uchová barvu a chuť. Doba uložení v mrazáku je do 5 měsíců. Nakrájené houby před zmrazením povaříme 5-6 minut ve vroucí osolené a okyselené vodě. Propláchneme je, necháme okapat a uložíme nejdéle na 2-3 měsíce do mrazničky

 

Zmrazujeme ovoce

Drobné ovoce , např. rybíz, angrešt, borůvky či maliny, omyjeme, necháme okapat a pak proschlé ovoce na tácku v jedné vrstvě zmrazíme. Potom ho vysypeme do mikrotenového sáčku nebo plastové nádoby a uložíme do mrazničky. Ovoce se tak na sebe nenalepí a můžeme ho odebírat podle potřeby. Doba zmrazení ovoce je 4-6 měsíců.

 

Zmrazujeme bylinky

Bylinky před zmrazováním omyjeme, necháme oschnout a pak odřízneme tvrdé stonky. Pak vložíme bylinky do sáčků, ty uzavřeme a necháme je zamrazit. Po zmrazení přejedeme sáček několikrát válečkem a obsah rozdrtíme. Bylinky můžeme přesypat do menších nádob.

 

Co zmrazujeme?

Po zmrazení si uchová nejvyšší jakost např. černý rybíz, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, růžičková kapusta, špenát, fazolky nebo kukuřice.

Ke zmrazení se nehodí třeba hlávkový salát, ředkvičky, celé okurky, celý křen, celá jablka, hrušky nebo banány.

 

Další rady:

  • Zeleninu a ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití, nebo tak, aby se jednotlivé dávky daly lehce odebrat (ovoce a zeleninu proto nejdřív zmrazíme v jedné vrstvě, aby se plody ne sebe nelepily).

  • Ovoce před zmrazováním raději odpeckujeme, protože jádra mohou způsobit hařkou chuť.

  • Tepelně upravované potraviny, které chceme zmrazit, po odstavení prudce ochladíme a mrazíme je až zcela vychlazené.

  • Potraviny zmrazujeme v alobalu, mikrotenových sáčcích, plastových nádobách (kromě speciálních nádob do mrazničky to mohou být i obaly z různých potravin), nevhodné jsou kovové, porcelánové, skleněné či keramické nádoby.

  • Na zmrazování jsou nejvhodnější malé ploché balíčky, protože se rychle zmrazí a lépe se na sebe ukládají, čímž se dobře využije prostor mrazničky. Před uzavřením z nich vymačkáme přebytečný vzduch.

  • Potravinu opatříme štítkem s názvem, datum uložení a množstvím nebo hmotností.

  • Rozmrazené potraviny už neukládáme zpět do mrazničky.

 

Několik dalších tipů na zmrazení:

 

Bylinkové kostky

Bylinky omyjeme, necháme okapat a pak je nakrájíme. Nakrájené bylinky nasypeme do nádoby na led, zalijeme vodou a dáme na několik hodin do mrazničky. Zmrzlé kousky vyjmeme z nádoby a v mikrotenovém sáčku uložíme do mrazničky.

 

Ovocný dřeň

Ovoce, např. jahody, borůvky, maliny rozmixujeme, přidáme podle chuti cukr, citrónovou šťávu, naplníme do kelímků a zmrazíme.

 

Zeleninové válečky

Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, promícháme, dáme do sáčku nebo alobalu a vytvarujeme užší válečky. Vkládáme je buď celé nerozmrazené do polévky, popřípadě z nich nožem namočeným v horké vodě ukrojíme potřebné množství.

 

Zmrazený křen

Nastrouhaný křen zakapeme citrónovou šťávou a promícháme s trochou smetany. Rozdělíme ho do malých kelímků a máme polotovar na přípravu omáčky.

 

Zdroj: Velká domácí kuchařka – Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy