REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zmrazujeme zeleninu, ovoce a houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zmrazovat můžeme zeleninu, také houby, některé druhy ovoce a dokonce i bylinky. Samozřejmě i maso, ale o tom v jiné kapitole.


Zmrazujeme zeleninu a houby

Rajčata a papriky zmrazujeme bez tepelné úpravy, ostatní druhy zeleniny před zmrazením krátce povaříme cca 2-4 minuty. Pak zeleninu prudce zchladíme, necháme okapat a uložíme do mrazničky. Zelenina si takto uchová barvu a chuť. Doba uložení v mrazáku je do 5 měsíců. Nakrájené houby před zmrazením povaříme 5-6 minut ve vroucí osolené a okyselené vodě. Propláchneme je, necháme okapat a uložíme nejdéle na 2-3 měsíce do mrazničky

 

Zmrazujeme ovoce

Drobné ovoce , např. rybíz, angrešt, borůvky či maliny, omyjeme, necháme okapat a pak proschlé ovoce na tácku v jedné vrstvě zmrazíme. Potom ho vysypeme do mikrotenového sáčku nebo plastové nádoby a uložíme do mrazničky. Ovoce se tak na sebe nenalepí a můžeme ho odebírat podle potřeby. Doba zmrazení ovoce je 4-6 měsíců.

 

Zmrazujeme bylinky

Bylinky před zmrazováním omyjeme, necháme oschnout a pak odřízneme tvrdé stonky. Pak vložíme bylinky do sáčků, ty uzavřeme a necháme je zamrazit. Po zmrazení přejedeme sáček několikrát válečkem a obsah rozdrtíme. Bylinky můžeme přesypat do menších nádob.

 

Co zmrazujeme?

Po zmrazení si uchová nejvyšší jakost např. černý rybíz, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, růžičková kapusta, špenát, fazolky nebo kukuřice.

Ke zmrazení se nehodí třeba hlávkový salát, ředkvičky, celé okurky, celý křen, celá jablka, hrušky nebo banány.

 

Další rady:

  • Zeleninu a ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití, nebo tak, aby se jednotlivé dávky daly lehce odebrat (ovoce a zeleninu proto nejdřív zmrazíme v jedné vrstvě, aby se plody ne sebe nelepily).

  • Ovoce před zmrazováním raději odpeckujeme, protože jádra mohou způsobit hařkou chuť.

  • Tepelně upravované potraviny, které chceme zmrazit, po odstavení prudce ochladíme a mrazíme je až zcela vychlazené.

  • Potraviny zmrazujeme v alobalu, mikrotenových sáčcích, plastových nádobách (kromě speciálních nádob do mrazničky to mohou být i obaly z různých potravin), nevhodné jsou kovové, porcelánové, skleněné či keramické nádoby.

  • Na zmrazování jsou nejvhodnější malé ploché balíčky, protože se rychle zmrazí a lépe se na sebe ukládají, čímž se dobře využije prostor mrazničky. Před uzavřením z nich vymačkáme přebytečný vzduch.

  • Potravinu opatříme štítkem s názvem, datum uložení a množstvím nebo hmotností.

  • Rozmrazené potraviny už neukládáme zpět do mrazničky.

 

Několik dalších tipů na zmrazení:

 

Bylinkové kostky

Bylinky omyjeme, necháme okapat a pak je nakrájíme. Nakrájené bylinky nasypeme do nádoby na led, zalijeme vodou a dáme na několik hodin do mrazničky. Zmrzlé kousky vyjmeme z nádoby a v mikrotenovém sáčku uložíme do mrazničky.

 

Ovocný dřeň

Ovoce, např. jahody, borůvky, maliny rozmixujeme, přidáme podle chuti cukr, citrónovou šťávu, naplníme do kelímků a zmrazíme.

 

Zeleninové válečky

Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, promícháme, dáme do sáčku nebo alobalu a vytvarujeme užší válečky. Vkládáme je buď celé nerozmrazené do polévky, popřípadě z nich nožem namočeným v horké vodě ukrojíme potřebné množství.

 

Zmrazený křen

Nastrouhaný křen zakapeme citrónovou šťávou a promícháme s trochou smetany. Rozdělíme ho do malých kelímků a máme polotovar na přípravu omáčky.

 

Zdroj: Velká domácí kuchařka – Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy