REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zmrazování bylinek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - zmrazování bylinekV dnešní době se mnoho lidí zamýšlí nad zdravým způsobem výživy. Vracíme se k receptům našich babiček, objevujeme znovu zapomenuté léčebné metody a opět ve větší míře začínáme používat přírodní zdroje vitamínů a využívat léčebné účinky bylinek. Právě bylinky mají své nezastupitelné místo v kuchyni, kde kromě léčebných účinků i skvěle poslouží k ochucení námi připravovaných pokrmů …


Nejstarší způsob konzervace ovoce, zeleniny, hub a také bylinek je sušení. Postupně byl tento způsob nahrazen zavařováním a zmrazováním. Zmrazování je dnes ve velké oblibě a právě bylinky se skvěle hodí právě zamrazit. A jsou velmi dostupné, protože je můžeme pěstovat nejen na zahrádkách, ale i na balkóně či za okny a ani v obchodech čerstvé bylinky zas tak moc nestojí!

 

Škola vaření - zmrazování bylinek

 

A jak tedy správně bylinky zamrazit?

Postup je velmi jednoduchý, bylinky, které chceme zmrazit nařežeme, odstraníme zdřevnatělé stonky, žluté nebo zavadlé lístky, opláchneme a necháme okapat. Nožem nebo sekáčkem jemně nasekáme na malé kousky, lze využít i speciální elektrický mixér (universální drtič). Nasekané kousky bylinek lžičkou dáme do formy na led a zalijeme každé pole trochou vody. Formu dáme do lednice a necháme zmrazit. Zmrazené kostky vyklepneme a přendáme do plastových krabiček s víčkem, krabičky označíme cedulkou podle druhu bylinky.

 

Škola vaření - zmrazování bylinek

 

K přípravě polévky, omáčky nebo při pečení masa, drůbeže či ryb přidáme kostku nebo více kostek podle objemu pokrmu, který vaříme.

 

Vhodné a nevhodné bylinky na zamrazení

Osvědčila se zmražená petrželka, libeček, rozmarýn, mladý kopr, estragon, celerová nať, bazalka, tymián. Nevhodná k zmrazování je například pažitka, ztrácí chuť jako máta i majoránka. Ty je vhodnější usušit.

 

Škola vaření - zmrazování bylinek

 

Takto si můžeme do formiček připravit i směsi bylinek k ochucování pokrmů. Zmrazené bylinky jsou aromatické, podobně jako sušené a zachovávají si v sobě cenné látky. V mrazničce vydrží až do jara, než nám vyraší na zahradě nové, čerstvé.

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy