Upečené koleno servírované nakrájené na plátky i s kůží, podlité řidší nahnědlou šťávou.
Ingredience:
1,3-1,5 kg | vepřového kolena i s kostí |
100 g | cibule |
10 g | česneku |
hladká mouka | |
voda | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Dobře omyté a očištěné koleno zbavené chlupů osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáče na oloupanou cibuli nakrájenou na plátky
2. Maso posypeme oloupaným, na plátky pokrájeným česnekem, podlijeme vodou a dáme péci
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C doměkka a dozlatova, při pečení maso podléváme vodou a přeléváme šťávou z výpeku
4. Upečené koleno vyjmeme a vykostíme, nakrájíme na plátky
5. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, přiměřeně zalijeme vodou, zamícháme a vzniklou šťávu povaříme ještě nejméně 20 minut, ke konci varu ji podle potřeby přisolíme a nakonec procedíme.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory nebo houskové, bramborové nebo i chlupaté knedlíky a různé druhy zelí nebo podušený špenát či kapustu.