Vepřové koleno pečené v troubě spolu s cibulí a kořením, podlívané černým pivem.
Ingredience:
2 ks | vepřových kolen |
10 ks | stroužků česneku |
10 ks | kuliček nového koření |
10 ks | kuliček černého pepře |
5 ks | bobkového listu |
4 ks | střední cibule |
4 lžíce | plnotučné hořčice |
4 lžíce | dijonské hořčice |
2 lžičky | mletého kmínu |
1 lžička | mleté sladké papriky |
1/2 lžičky | mletého pepře |
500 ml | černého piva |
chléb na zahuštění | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěná kolena ostrým nožem vykostíme a důkladně z obou stran osolíme
2. Plnotučnou hořčici smícháme s dijonskou hořčicí, mletým pepřem, lžičkou mletého kmínu, sladkou paprikou a oloupanými, na plátky nakrájenými stroužky česneku
3. Připravenou směs vetřeme do kolen, pak je zabalíme jako roládu, svážeme kuchyňským provázkem a dáme na 24 hodin do chladna odležet
4. Druhý den dáme maso do pekáčku, posypeme zbylým kmínem, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibulí, novým kořením, celým pepřem, bobkovými listy, zalijeme černým pivem a 300 ml vody 5. Dáme do trouby a přikryté pečeme při 180 °C doměkka (asi 2 hodiny), za občasného přelévání výpekem, podle potřeby podlévání, asi 30 minut před dokončením odkryjeme a dopečeme dozlatova
6. Upečené koleno s kořením vyndáme, zbavíme provázků, šťávu zahustíme chlebemrozmixovaným tyčkovým mixérem a podle potřeby dochutíme
7. Koleno podáváme s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.