REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vdolky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté vdolky podle Nadi Indruchové, pěkně v horkém oleji usmažené, servírované ozdobené povidlovou náplní, nebo náplní z oblíbené zavařeniny a šlehačkou.


Ingredience:
500 ghladké mouky
30 gHera máslová
30 gmoučkového cukru
30 gdroždí
250-270 mlmléka
3 lžícerumu
1 lžičkasoli
3 ksžloutky
Na dozdobení:
250 gtučného tvarohu
2 vrchovaté lžícemoučkového cukru
1 kelímeksmetany ke šlehání 33 %
švestková povidla nebo oblíbená marmeláda
A ještě:
cca 600 mlkvalitního oleje na smažení
hladká mouka na vál

Postup:

1. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dvě lžičky vlahého mléka, umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek (15 minut)
2. Cukr a heru vymícháme a po jednom přidáme žloutky, šleháme do husté pěny, pak přidáme vlažné mléko a rum
3. Mouku prosijeme přes jemné sítko, přidáme sůl, žloutkovou pěnu a vzešlý kvásek, v robotu, ručně nebo v pekárně vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, na teplém místě necháme 1 hodinu kynout, během kynutí alespoň jednou prohněteme, těsto musí tzv “zpívat”, t.

z., že se nám musí tvořit vzduchové bubliny
4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme na 1 cm vysokou placku, tvořítkem nebo sklenicí vykrajujeme kolečka, do každého kolečka vyhloubíme prstem nebo dnem malé skleničky důlek
5. V rendlíku rozpálíme olej a vkládáme vdolky důlkem dolů, oleje musí být tolik, aby v něm vdolky plavaly, na středně velkém plameni smažíme z obou stran dozlatova (upozorňuji, že během smažení zvětší vdolky svůj objem, nedávejte jich tam tedy moc)
6. Usmažené vdolky odkládáme na papírové utěrky, abychom se zbavili přebytečného tuku
7. Tvaroh smícháme s cukrem, množství cukru si každý uzpůsobí dle své chuti, šlehačku vyšleháme do tuha a pak opatrně smícháme s tvarohem
8. Doprostřed vdolků dáme kopeček povidel a cukrářským sáčkem uděláme po obvodu vdolků tvarohovou “hradbu”.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy