REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vdolky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté vdolky podle Nadi Indruchové, pěkně v horkém oleji usmažené, servírované ozdobené povidlovou náplní, nebo náplní z oblíbené zavařeniny a šlehačkou.


Ingredience:
500 ghladké mouky
30 gHera máslová
30 gmoučkového cukru
30 gdroždí
250-270 mlmléka
3 lžícerumu
1 lžičkasoli
3 ksžloutky
Na dozdobení:
250 gtučného tvarohu
2 vrchovaté lžícemoučkového cukru
1 kelímeksmetany ke šlehání 33 %
švestková povidla nebo oblíbená marmeláda
A ještě:
cca 600 mlkvalitního oleje na smažení
hladká mouka na vál

Postup:

1. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dvě lžičky vlahého mléka, umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek (15 minut)
2. Cukr a heru vymícháme a po jednom přidáme žloutky, šleháme do husté pěny, pak přidáme vlažné mléko a rum
3. Mouku prosijeme přes jemné sítko, přidáme sůl, žloutkovou pěnu a vzešlý kvásek, v robotu, ručně nebo v pekárně vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, na teplém místě necháme 1 hodinu kynout, během kynutí alespoň jednou prohněteme, těsto musí tzv “zpívat”, t.

z., že se nám musí tvořit vzduchové bubliny
4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme na 1 cm vysokou placku, tvořítkem nebo sklenicí vykrajujeme kolečka, do každého kolečka vyhloubíme prstem nebo dnem malé skleničky důlek
5. V rendlíku rozpálíme olej a vkládáme vdolky důlkem dolů, oleje musí být tolik, aby v něm vdolky plavaly, na středně velkém plameni smažíme z obou stran dozlatova (upozorňuji, že během smažení zvětší vdolky svůj objem, nedávejte jich tam tedy moc)
6. Usmažené vdolky odkládáme na papírové utěrky, abychom se zbavili přebytečného tuku
7. Tvaroh smícháme s cukrem, množství cukru si každý uzpůsobí dle své chuti, šlehačku vyšleháme do tuha a pak opatrně smícháme s tvarohem
8. Doprostřed vdolků dáme kopeček povidel a cukrářským sáčkem uděláme po obvodu vdolků tvarohovou “hradbu”.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy