Polévka z kysaného zelí, klobásy, hříbků, mrkve, brambor a zakysané smetany.
Ingredience:
300-500 g | brambor |
1 velká hrst | sušených hříbků |
2 ks | pikantní klobásy |
1 ks | sáčku bílého kysaného zelí |
1 ks | mrkve |
1 kelímek | zakysané smetany |
kousek másla | |
hladká mouka | |
kmín | |
pepř | |
voda | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Pokrájené sušené houby dáme do misky a na 15 minut je zalijeme vroucí vodou 2. Mezitím scedíme zelí, propláchneme vodou, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka
3. V hrnci na rozpuštěném kousku másla opečeme na kolečka nakrájenou klobásu, přidáme scezené, vymačkané houby, promícháme, přisypeme kmín, podlijeme 1-1,5 l vody (podle toho jak chceme mít polévku hustou) a 10 minut vše povaříme
4. Pak do základu polévky přidáme oloupané, na menší kousky nakrájené brambory, a na kostičky nakrájenou mrkev, vaříme ještě 20 minut a nakonec přidáme uvařené zelí, zakysanou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou, promícháme, ještě čtvrt hodiny vše povaříme a polévku dochutíme solí, pepřem i octem.