REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční rybí polévka prácheňských rybářů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z počátku minulého století z jižních Čech na výbornou rybí polévku.


Ingredience:
hlava a odřezky z 1 ks kapra (část ocasu, ploutve)
rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)
150 mlsladké smetany
2 lvody
1 hrstsušených hříbků
4 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
4 kskuličky nového koření
4 kscelé pepře
1 kscibule
1 ksmrkve
1 kskořenové petržele
1 ksmalého celeru
1 ksžloutek
zelená petrželka
muškátový květ
pepř
sůl

Postup:

1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu a odřezky ryby, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř a nové koření, mírně osolíme
2. Rybí vnitřnosti uvaříme v hrnci zvlášť, vaříme kratší dobu, zhruba 5 minut
3. Sušené houby zatím namočíme do studené vody
4. Když se začne vývar vařit, ztlumíme zdroj tepla a povaříme, až je zelenina měkká
5. Vývar přes síto scedíme a obereme rybí maso z kostí hlavy a odřezků, jikry vyjmeme z blány, mlíčí nasekáme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na nudličky
6. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar, provaříme
7. Do polévky přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky
8. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v niž jsme rozkvedlali žloutek
9. Polévku podáváme samotnou, nebo jako vložku můžeme zvolit na sucho opečené kostičky chleba nebo housky.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy