REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční rybí polévka prácheňských rybářů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z počátku minulého století z jižních Čech na výbornou rybí polévku.


Ingredience:
hlava a odřezky z 1 ks kapra (část ocasu, ploutve)
rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)
150 mlsladké smetany
2 lvody
1 hrstsušených hříbků
4 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
4 kskuličky nového koření
4 kscelé pepře
1 kscibule
1 ksmrkve
1 kskořenové petržele
1 ksmalého celeru
1 ksžloutek
zelená petrželka
muškátový květ
pepř
sůl

Postup:

1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu a odřezky ryby, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř a nové koření, mírně osolíme
2. Rybí vnitřnosti uvaříme v hrnci zvlášť, vaříme kratší dobu, zhruba 5 minut
3. Sušené houby zatím namočíme do studené vody
4. Když se začne vývar vařit, ztlumíme zdroj tepla a povaříme, až je zelenina měkká
5. Vývar přes síto scedíme a obereme rybí maso z kostí hlavy a odřezků, jikry vyjmeme z blány, mlíčí nasekáme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na nudličky
6. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar, provaříme
7. Do polévky přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky
8. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v niž jsme rozkvedlali žloutek
9. Polévku podáváme samotnou, nebo jako vložku můžeme zvolit na sucho opečené kostičky chleba nebo housky.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy