REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Úsporné piškotové těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na nadýchaný piškotový korpus vhodný na přípravu dortů a dezertů.


Ingredience:
4 ksvajec
160 gmoučkového cukru
180 ghrubé nebo polohrubé mouky
1 lžičkaprášku do pečiva
5 lžichorké vody

Postup:

1. Jemně naklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků
2. Žloutky rozšleháme s horkou vodou, potom postupně přidáváme dvě třetiny cukru a našleháme do husté pěny
3. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta
4. Do žloutkové pěny přidáváme střídavě po částech tuhý sníh a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva
5. Ihned po dokončení těsta je nutné dát péci!
6. Piškotové těsto pečeme stejnoměrně, při střední teplotě cca 170 °C. Těsto tak pomalu nabývá a nepopraská
7. Piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo.

Doporučení:

Kyprost těsta závisí na dostatečně ušlehaných žloutcích a bílcíchSníh do žloutků jen lehce „zabalujeme“ a mouku jen zlehka zamíchámeČást mouky můžeme nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemné, „mechové“.

Poznámka:

Proměny piškotového těsta: základní recept můžeme jemně obměňovat, další suroviny přidáme s první várkou sněhu:- pomerančový piškot: do těsta přidáme nastrouhanou kůru ze dvou dobře omytých pomerančů- kávový piškot: do těsta přidáme 1 lžíci instantní kávy rozpuštěnou v malém množství teplé vody- ořechový piškot: třetinu nebo polovinu mouky nahradíme nastrouhanými vlašskými ořechy (mandlemi, lískovými oříšky)- čokoládový piškot: do těsta přidáme 100 g nahrubo nastrouhané čokolády.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy