REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Univerzální těsto na moučníky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Univerzální těsto vhodné především pro začátečníky.


Ingredience:
150 gpískového cukru
300 gpolohrubé mouky
100 mlvody
100 mloleje
1 bal.vanilkového cukru
1 bal.prášku do pečiva
3 ksvajec
1 lžícerumu
1 lžícecitrónové šťávy

Postup:

1. Do mísy dáme žloutky, pískový cukr, vanilkový cukr, olej a vidličkou je krátce našleháme
2. Potom přidáme vlažnou vodu, rum, citrónovou šťávu a vše zamícháme
3. Směs zahustíme prosátou polohrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva a zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným z bílků (bílky dáme do vyšší misky a metličkou nebo elektrickým šlehačem šleháme tak dlouho, až je sníh tuhý).

Doporučení:

Toto základní těsto se může obměňovat např.: Biskupský chlebíček:univerzální těsto s přidáním 100 g nadrobno nakrájeného kandovaného a sušeného ovoce.Mramorový chlebíček:univerzální těsto rozdělíme na tři části. Do jedné zlehka vmícháme 1lžíci kakaa, 1 lžičku instantní kávy a 1 lžíci rumu. Do druhé přidáme 2-3 lžíce meruňkového džemu a třetí část necháme světlou.Na vymazaný a moukou vysypaný plech postupně rozetřeme všechny tři části těsta, špejlí je opatrně promícháme, čímž vznikne mramorování a ve středně vyhřáté troubě (175°C)zvolna pečeme asi 30 minut. Bábovka:univerzální těsto s přidáním 50 g kandovaného a sušeného ovoce, 50 g nastrouhané čokolády a 50 g nastrouhaných vlašských ořechů.Meruňkový koláč:univerzální těsto ochucené 2 lžícemi kakaa. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech,poklademe nakrájenými na plátky meruňkami (500 g) a posypeme mandlovými nudličkami (80 g).V předehřáté troubě zvolna pečeme asi 30 minut. Místo meruněk můžeme použít švestky.Bublanina:univerzální těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Smícháme 250 g měkkého tvarohu s 1 vejcem, asi 5 lžičkami mléka, 1-2 lžícemi pískového cukru a tvarohovou směs dáme do mikrotenového sáčku, kde na jedné straně nastřihneme růžek. Tvarohovou směsí tvoříme na povrchu těsta mřížky. Do mřížek dáme ovoce, které do těsta mírně zatlačíme. Ve středně předehřáté troubě (175 °C)pečeme zvolna asi 30 minut.Roláda:univerzální těsto upečeme. Upečený plát ještě teplý stočíme a po vychladnutí potřeme meruňkovým džeme smíchaný s 1 lžící rumu a ušlehanou šlehačkou se ztužovačem (250 ml), stočíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy