REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Univerzální těsto na moučníky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Univerzální těsto vhodné především pro začátečníky.


Ingredience:
150 gpískového cukru
300 gpolohrubé mouky
100 mlvody
100 mloleje
1 bal.vanilkového cukru
1 bal.prášku do pečiva
3 ksvajec
1 lžícerumu
1 lžícecitrónové šťávy

Postup:

1. Do mísy dáme žloutky, pískový cukr, vanilkový cukr, olej a vidličkou je krátce našleháme
2. Potom přidáme vlažnou vodu, rum, citrónovou šťávu a vše zamícháme
3. Směs zahustíme prosátou polohrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva a zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným z bílků (bílky dáme do vyšší misky a metličkou nebo elektrickým šlehačem šleháme tak dlouho, až je sníh tuhý).

Doporučení:

Toto základní těsto se může obměňovat např.: Biskupský chlebíček:univerzální těsto s přidáním 100 g nadrobno nakrájeného kandovaného a sušeného ovoce.Mramorový chlebíček:univerzální těsto rozdělíme na tři části. Do jedné zlehka vmícháme 1lžíci kakaa, 1 lžičku instantní kávy a 1 lžíci rumu. Do druhé přidáme 2-3 lžíce meruňkového džemu a třetí část necháme světlou.Na vymazaný a moukou vysypaný plech postupně rozetřeme všechny tři části těsta, špejlí je opatrně promícháme, čímž vznikne mramorování a ve středně vyhřáté troubě (175°C)zvolna pečeme asi 30 minut. Bábovka:univerzální těsto s přidáním 50 g kandovaného a sušeného ovoce, 50 g nastrouhané čokolády a 50 g nastrouhaných vlašských ořechů.Meruňkový koláč:univerzální těsto ochucené 2 lžícemi kakaa. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech,poklademe nakrájenými na plátky meruňkami (500 g) a posypeme mandlovými nudličkami (80 g).V předehřáté troubě zvolna pečeme asi 30 minut. Místo meruněk můžeme použít švestky.Bublanina:univerzální těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Smícháme 250 g měkkého tvarohu s 1 vejcem, asi 5 lžičkami mléka, 1-2 lžícemi pískového cukru a tvarohovou směs dáme do mikrotenového sáčku, kde na jedné straně nastřihneme růžek. Tvarohovou směsí tvoříme na povrchu těsta mřížky. Do mřížek dáme ovoce, které do těsta mírně zatlačíme. Ve středně předehřáté troubě (175 °C)pečeme zvolna asi 30 minut.Roláda:univerzální těsto upečeme. Upečený plát ještě teplý stočíme a po vychladnutí potřeme meruňkovým džeme smíchaný s 1 lžící rumu a ušlehanou šlehačkou se ztužovačem (250 ml), stočíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy