REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Univerzální těsto na moučníky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Univerzální těsto vhodné především pro začátečníky.


Ingredience:
150 gpískového cukru
300 gpolohrubé mouky
100 mlvody
100 mloleje
1 bal.vanilkového cukru
1 bal.prášku do pečiva
3 ksvajec
1 lžícerumu
1 lžícecitrónové šťávy

Postup:

1. Do mísy dáme žloutky, pískový cukr, vanilkový cukr, olej a vidličkou je krátce našleháme
2. Potom přidáme vlažnou vodu, rum, citrónovou šťávu a vše zamícháme
3. Směs zahustíme prosátou polohrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva a zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným z bílků (bílky dáme do vyšší misky a metličkou nebo elektrickým šlehačem šleháme tak dlouho, až je sníh tuhý).

Doporučení:

Toto základní těsto se může obměňovat např.: Biskupský chlebíček:univerzální těsto s přidáním 100 g nadrobno nakrájeného kandovaného a sušeného ovoce.Mramorový chlebíček:univerzální těsto rozdělíme na tři části. Do jedné zlehka vmícháme 1lžíci kakaa, 1 lžičku instantní kávy a 1 lžíci rumu. Do druhé přidáme 2-3 lžíce meruňkového džemu a třetí část necháme světlou.Na vymazaný a moukou vysypaný plech postupně rozetřeme všechny tři části těsta, špejlí je opatrně promícháme, čímž vznikne mramorování a ve středně vyhřáté troubě (175°C)zvolna pečeme asi 30 minut. Bábovka:univerzální těsto s přidáním 50 g kandovaného a sušeného ovoce, 50 g nastrouhané čokolády a 50 g nastrouhaných vlašských ořechů.Meruňkový koláč:univerzální těsto ochucené 2 lžícemi kakaa. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech,poklademe nakrájenými na plátky meruňkami (500 g) a posypeme mandlovými nudličkami (80 g).V předehřáté troubě zvolna pečeme asi 30 minut. Místo meruněk můžeme použít švestky.Bublanina:univerzální těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Smícháme 250 g měkkého tvarohu s 1 vejcem, asi 5 lžičkami mléka, 1-2 lžícemi pískového cukru a tvarohovou směs dáme do mikrotenového sáčku, kde na jedné straně nastřihneme růžek. Tvarohovou směsí tvoříme na povrchu těsta mřížky. Do mřížek dáme ovoce, které do těsta mírně zatlačíme. Ve středně předehřáté troubě (175 °C)pečeme zvolna asi 30 minut.Roláda:univerzální těsto upečeme. Upečený plát ještě teplý stočíme a po vychladnutí potřeme meruňkovým džeme smíchaný s 1 lžící rumu a ušlehanou šlehačkou se ztužovačem (250 ml), stočíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy