Oukrop, nebo také česnečka, se připravoval nejčastěji z vody po vaření brambor. Je to jednoduchá vodová polévka, která se někdy vylepšovala rozmíchaným vejcem, kostkami brambor apod. Nejjednodušší oukrop byl, když se do talíře vložil utřený česnek, majoránka, sůl, pepř a zalil vývarem z brambor, nebo pokud nebyl vývar z brambor, použila se jen voda.
Ingredience:
1 l | pitné vody |
8 ks | stroužků česneku |
1 ks | vejce |
1 lžička | sádla |
kostičky na sucho opečeného chleba | |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme utřený česnek, ochutíme majoránkou, pepřem, solí, přidáme lžičku sádla
2. Do vařící polévky rozkvedláme vejce
3. Horkou polévku nalijeme do talířů a posypeme kostičkami na sucho opečeného chleba.
Samozřejmě že můžeme použít vodu, kterou získáme při vaření brambor.