Co by to bylo za léto bez sladkých dezertů? V horkém létě, spíš než čokoládové a máslové dorty, které mohou působit těžce a rychle se roztékají, ocení celé vaše okolí lehké nepečené dorty. Ty se podávají chlazené a lze je doplnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Zkuste dort navíc obohatit o bonbony Haribo, úspěch tak bude zaručen!
Ingredience:
1 kg | polotučného tvarohu |
200 g | dlouhých cukrářských piškotů |
200 g | ovoce podle chuti (jahody, maliny, ananas) |
100–150 g | cukru (nebo 2 hodně zralé banány) |
100 g | kulatých dětských piškotů |
1 sáček | Haribo Tropifrutti |
Ostatní: | |
papír na pečení | |
rozevírací dortová forma o průměru maximálně 18–19 cm |
Postup:
- Tvaroh dejte do mísy robota a přidejte cukr. Nejdříve jen 100 g a vyzkoušejte, jak vám vyhovuje chuť krému. Můžete přidat i více cukru, ale v kombinaci s ovocem to většinou není nutné. Krém je možné osladit třeba i medem nebo dvěma hodně zralými rozšlehanými banány. Nasaďte šlehací metlu a vyšlehejte krém. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru maximálně 18–19 cm. Kdo má formu větší, musí přidat ještě 500 g tvarohu.
- Dno formy vyložte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru, aby se vám pak s dortem lépe manipulovalo. Formu zavřete a na dno s pečícím papírem vyskládejte kulaté piškoty. Okolo formy vyskládejte dlouhé cukrářské piškoty tak, aby pocukrovaná strana byla z vnější části dortu. Piškoty skládejte postupně a vždy je zajistěte lžící krému, aby nepadaly. Skládejte jeden vedle druhého.
- Až bude celý obvod dortu obložený piškoty, přidejte do formy ještě trochu krému a uhlaďte první vrstvu. Na tu naskládejte vrstvu ovoce nakrájeného na plátky. A takto postupujte dál. Na vrstvu ovoce přijde krém, poté další vrstva kulatých dětských piškotů, zase vrstva krému, vrstva ovoce, vrstva krému a úplně nahoru vrstva piškotů. Nevrstvěte až k hornímu kraji piškotů, nezapomeňte, že ještě přijde vrstva Haribo.
- Dort zakončený vrstvou piškotů dejte vychladit přes noc do lednice.
- Před podáváním sundejte okraj dortové formy a dort přesuňte na podnos. Okolo dortu pevně uvažte širší mašli. Je to ozdoba, která ale zároveň drží dort pěkně pohromadě. Těsně před podáváním na vršek dortu nasypete bonbony Haribo Tropifrutti. Pěkně je tam upravte a servírujte.