Prošpikované maso slaninou, pečené spolu s cibulí, hlívou ústřičnou, kořením, podlité bílým vínem doměkka.
Ingredience:
800 g | hovězího zadního masa |
200 g | hlívy ústřičné |
150 g | slaniny |
300 ml | masového vývaru |
200 ml | suchého bílého vína |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | citronové šťávy |
3 ks | kuliček celého pepře |
3 ks | kuliček jalovce |
1 ks | snítky rozmarýnu |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | velké cibule |
sůl |
Postup:
1. Očištěné maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme dvěma třetinami na hranolky nakrájené slaniny, osolíme a převážeme potravinářským provázkem
2. V kastrole z lehka orestujeme zbylou na drobno nakrájenou slaninu, přidáme máslo, rozehřejeme, vložíme maso a ze všech stran opečeme
3. Pak přidáme očištěnou na kousky nakrájenou hlívu, oloupanou rozčtvrcenou cibuli, kuličky jalovce i pepře, bobkový list, snítku rozmarýnu a podlijeme bílým vínem
4. Přikryjeme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme doměkka (asi 90 minut) za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vývarem, potom měkké maso vyjmeme, zabalíme do fólie a necháme 20 minut odpočinout
5. Šťávu vydusíme na tuk, dochutíme citronovou šťávou a podle chuti přisolíme, maso zbavené provázku nakrájíme na plátky, vrátíme do kastrolu a už jen prohřejeme.
Servírujeme s opečenými bramborami.