Plátky zelené a žluté cukety naskládané do zavařovacích sklenic, sterilované v sladkokyselém kořeněném nálevu.
Ingredience:
Rozpis na 5 sklenic: | |
1 kg | zelené cukety |
1 kg | žluté cukety |
5 ks | bobkových listů |
1 ks | malé mrkve |
1 ks | cibule |
několik snítek kopru | |
Na 1 litr nálevu: | |
750 ml | vody |
200 ml | octa |
70 g | cukru |
8 ks | kuliček celého pepře |
2 ks | kuličky nového koření |
1-2 ks | hřebíčky |
1 lžička | hořčičného semínka |
Postup:
1. Cukety omyjeme, necháme okapat, pak je nakrájíme na silnější plátky
2. Očištěnou mrkev a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka
3. Cuketové plátky naskládáme do zavařovacích sklenic (barvy střídáme), do každé přidáme několik koleček mrkve, cibule, po bobkovém listu a kousku kopru
4. Připravíme si nálev; vodu zahřejeme na 80 °C a rozpustíme v ní cukr, poté do ní vlijeme ocet a přidáme koření, nálev chvíli povaříme
5. Horkým nálevem zalijeme připravenou zeleninu narovnanou ve sklenicích, důkladně uzavřeme
6. Takto připravené cukety sterilujeme při 85 °C tak 20 minut.