REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jídlo a ingredience

Medová historie v Čechách, historie hub, historie frgálů …

České c. k. koření s bohatou historií

Koření je nedílnou a nezaměnitelnou součástí každé kuchyně. Nejen že má své místo na talíři jisté, ale oplývá také bohatou a výjimečnou historií. Ve středověku se koření používalo jako platidlo nebo ceněné věno. Koření bylo také důvodem vzniku britské Východoindické společnosti i celého britského impéria a jeho obchodníků, kteří učinili z Londýna na celá dvě století největší trh s kořením na světě. Možná (ne)překvapí, že i „české“ koření má poměrně dlouhou tradici. Historie značky J. C. Horn sahá až do konce 19. století, kdy toto koření začalo zásobovat rakouské mocnářství. Od té doby se mnoho změnilo, například právě uvedený design obalů zdůrazňující tradici a léty prověřenou kvalitu.

Dobroty za dob komunismu

Takové pěkné vzpomínání na laskominy, co jsme se jimi cpali v mládí. :) Uděljte si kávičku, pusť te si tento video sestřih a vzpomínejte!

Hera nám pomáhá v kuchyni už 90 let

Pamatujete si ještě, jak babička s láskou hnětla těsto na koláč či bábovku? Přestože dnes ruční práci nahrazují roboti či šlehače, to podstatné se nezměnilo. Tak jako naše babičky a mámy, i my pečeme s láskou a s důvěrou v Heru, která letos oslavuje už 90. výročí. Tento tradiční a ověřený pomocník v kuchyni nám tak stále pomáhá vykouzlit klasické dezerty i moderní zákusky.

Historie frgálů

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák.

Historie máku

Historie máku je dlouhá a složitá. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné a byly objeveny ve švýcarských kolových stavbách.

Houby a jejich historie

První dochovaný traktát o houbách pochází ze 4. století př.n.l. Starořecký učenec Theofrastos, jemuž se říkalo „otec botaniky“, v něm popisuje žampiony a lanýže.

Jak to bylo s konzervací

Konzervované potraviny pro nás v dnešní době představují samozřejmost a obvykle jich máme několik v potravinové skříni jako takovou nouzovku, když zrovna v lednici není nic čerstvého. Velice oblíbenou záležitostí jsou především ryby v konzervě, které představují jednoduché a cenově dostupné řešení. Přinášíme vám informace o vzniku konzervace a vyvracíme mýty, které tradují právě o konzervovaných rybách.

Lesk a bída lančmítu

„Nezapomeňte na dobu, kdy ženy neměly vložky, v krámech nebylo maso a jen dva druhy salámu, televize a auto na pořadník, nedostatek uhlí, plat 1300 Kč, možnost vybrat si ze dvou druhů koberců, fronta před Vánoci na exotické ovoce, oblečení bez trošky invence, pamatujte, jak se čekalo na operace, nebyly léky, používal se jeden druh antibiotik, u zubaře vám nabídli jen amalgám ….

Martinská husa – její historie

Nejlépe chutná, to se říká dodnes. Na Podhorácku martinská husa svou „kobylkou“ předpovídala, jaká bude zima. Když byla bílá, mělo být hodně sněhu. Byla-li namodralá, byla zima se sněhem, ale mírná, když modrá, byla zima deštivá. Na Třebíčsku nesměl kobylku dostat pes. Trhal by na jaře housata. Blána z nohy martinské husy bývala lékem na ozdobeniny. Vkládala se do boty, aby nohy nebolely.

Máslo za 10 Kčs, litr mléka za 2 aneb Jak se proměnily v čase ceny základních potravin v českých kuchyních?

Máslo, vejce, cukr, mléko či káva. To jsou jedny z nejpoužívanějších surovin a potravin v českých kuchyních. Zatímco za komunismu jejich cena nepřesáhla 10 korun československých, v dnešní době si je lidé mohou pořídit až několikanásobně dráž. Jak se vyvíjela cena těch nejzákladnějších tuzemských potravin, objasní specialista v oblasti maloobchodních a velkoobchodních prodejů Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy