REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pan Sandwich (Sendvič)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sendvič byl vynalezen hrabětem ze Sandwiche. Níže se dozvíte základní historická fakta o tomto géniovi své doby.


V roce 1714 se hrabě Sandwitch narodil a to v rodině z vyšší společnosti; otce ustanovili hlavním královským podkoním. Byla to funkce, kterou hrdě zastával celé roky, dokud nezjistil, že je v podstatě kovářem: pak rozhořčeně rezignoval. Matka byla obyčejná hausfrau, jejíž tradiční menu se opíralo o vepřové sádlo a ovesnou kaši, i když sem tam prokázala kulinářskou představivost.

Od roku 1727-35 chodil do školy, kde se učil jízdě na koni a latině. Právě ve škole se poprvé setkal se studeným nářezem a projevil neobvyklý zájem o tence nakrájené plátky hovězího masa a šunky. Tato vášeň se v období maturity stala posedlostí, a i když jeho referát  Analýza současných svačin vzbudil na škole zájem, jeho spolužáci ho považovali za podivína.

V roce 1736 na příkaz rodičů vstoupil na Cambridgeskou univerzitu, aby studoval rétoriku a metafyziku, ale ani jeden předmět ho nebavil. Jeho neustálá revolta vůči všemu akademickému vyústila v odcizení, uchýlil se k bochníkům chleba, s nimiž prováděl různé pokusy.

Vyděden vydal se v roce 1738 do skandinávských zemí, kde strávil tři roky intenzívním výzkumem sýrů. Velmi se přitom podivil nad tím, kolik mají druhů sardinek. Pak odjel do Ameriky, kde poznal Nell Smallborovou, dceru zelináře, a oženil se s ní. Za vše co později věděl o salátu vděčil právě jí.

Od roku 1741 žil na venkově v malém zděděném statečku, pracoval ve dne v noci, často vynechával oběd či věčeři, aby ušetřil na jídlo. První dokončená práce – krajíček chleba plus krajíček chleba a plátek krocana nevrch – byl totální propadák. Zahořklý se vrátil do své studovny a začal znovu.

Po čtyřech letech, tedy v roce 1745 byl přesvědčen, že se po vysilující práci konečně dostal na práh úspěchu. Předvedl dva plátky krocaního masa a krajíček chleba mezi nimi. Až na Davida Huma, filozofa, ho opět všichni zatratili. Osud mu ani po dvou letech nebyl nakloněn a on musel ve výzkumech přejít z kocana na šunku, která byla levnější.

Na jaře roku 1750 předvedl tři na sobě navšené plátky šunky, což vzbudilo rozruch zvláště mezi intelektuály. Široká veřejnostvšak zůstala poměrně chladná. Po konzultaci s Voltairem získal velmi zajímavé informace o majonéze. Oba muži se spřátelili a čile spolu korespondovali.

Konečně v roce 1758 ho jeho vzrůstající popularita dostala až na královnin dvůr, kde měl připravit svačinku pro tehdějšího španělského velvyslance. Stalo se, že 27.4. 1758 ve 4:17 konečně vytvořil dílo – šunku sevřenou seshora a zdola krajíčky žitného chleba. V rozletu inspirace dílo poplácal hořčicí.

Od roku 1760 následoval jeden úspěch za druhým. Chleby na jeho počest dostaly jméno – sendviče! Věčně nespokojen s dosaženým úspěchem, vyhledával nové zdroje studeného nářezu, zeleniny a majonézy. Za své úsilí získal Podvazkový řád. Hrabě žil na vesnickém statku , kde ho navštěvovali největší muži století: Haydn, Kant, Rousseau a další.

Po roce 1778 i když fyzicky stárnul, stále toužil vymýšlet nové druhy sendvičů. V jeho deníku čteme: “Pracuji dlouho do studených nocí a připíjím všemu, abych se zahřál”. U příložitosti svých pětašedesátých narozenin vymyslel hamburger a cestoval s ním osobně do všech hlavních měst světa, kde dělal různé druhy hamburgerů před očima široké veřejnosti – třeba v koncertních halách.

V roce 1792 se u něj objevila nevyléčitelná choroba a on jí ve spánku podlehl. Odpočívá ve Westminsterském opatství. Na jeho pohřbu jeden velký německý básník řekl: “Osvobodil lidstvo od horkého oběda. Dlužíme mu mnoho. ”

Zdroj: Woody Allen z knihy Getting Even, Random House, New York

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy