REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Od vzniku v Popradu k česko-slovenské právní bitvě. Příběh masných výrobků Pali, Morca Della a Májka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Takzvané odborové normy daly za minulého režimu vzniknout celé řadě dnes populárních masných výrobků. Je to případ i paštiky Májka, pomazánky Pali či omáčky k těstovinám Morca Della, jejichž receptury vznikly ve slovenském Popradu. Privatizace a rozdělení republiky však měly za následek řadu právních bitev mezi původními výrobci z Česka i Slovenska a společností Hamé, které se táhnou a ovlivňují distribuci na tuzemský trh. Následující článek přibližuje historii a vývoj těchto populárních pochoutek od jejich vzniku až do současnosti.


Když v roce 1984 přišlo obchodní oddělení tehdejšího státního podniku Frucona se záměrem vytvořit pikantní masovou pomazánku, zřejmě netušilo, že se kvůli ní o více než 30 let později povedou soudní spory. Ve výrobním závodě státního podniku se sídlem v Popradu nakonec vznikla pomazánka s názvem Pali, na kterou byla posléze navázána i odborová norma obsahující její recepturu a označení. Samotný název byl přitom odvozený nejen od pikantní chuti pomazánky, ale taktéž od jména šéfa vývoje Pavola Pajoroše, kterému se přezdívalo právě Pali. Masný výrobek se po svém uvedení na trh stal velmi populárním, jeho výroba se tak následně přesunula do dalších osmi závodů Frucony.

Z popradské výrobní linky nedlouho po uvedení pomazánky sjela také dnes populární konzervovaná omáčka k těstovinám. Název Morca Della byl přitom odvozený od typu masa, ze kterého se vyráběla. Morka znamená ve slovenském jazyce krůta, slovo Della pak označovalo delikatesu. Následný nedostatek krůtího separátu následně vedl ke změně receptury, krůtí maso tak bylo nahrazeno vepřovým. Kromě něj se v tehdejší odborové normě popisující recepturu nacházela také sója, cibule, rajčatový protlak, cukr, sůl a směs koření.

Oběma zmíněným výrobkům předcházel ten v Česku zřejmě nejznámější, paštika Májka. Oborová norma této paštiky pod označením Májka byla schválena do výroby v roce 1965, kdy se začala poprvé také vyrábět v jednotlivých závodech státního podniku, v závodu v Popradě se vyráběla už od roku 1969. „Kromě Frucony však odborovou normu s recepturou využívaly i další konzervárny a podniky v masném průmyslu. V celém Československu jich byly desítky,“ uvedla na pravou míru původ populární paštiky Eva Otevřelová, předsedkyně Družstva Paté Service, které Májku slovenského původu v současnosti distribuuje na český trh.

 

 

Počátek rozepří v 90. letech

Změna režimu, následná privatizace a rozdělení republiky znamenaly velké změny i na poli populárních paštik a masných výrobků. Původní výrobní závody státního podniku Frucona, působící jak v Česku, tak na Slovensku, se převážně transformovaly na nové právnické osoby dále pokračovaly ve výrobě oblíbených mastných výrobků. Žádný z těchto tradičních výrobců však tehdy nedocenil a neodhadl, jaký význam mají samotná označení těchto výrobků. Byla to naopak nově vzniklá společnost HAMÉ a.s. a její vedení, které již v roce 1994 pochopilo sílu značky výrobku a nechalo si již v roce 1994 zapsat ochrannou známku Májka a později i ochrannou známku Pali a Morca Della, a to jak v České republice, tak na Slovensku.

V roce 1995 podalo Hamé celou sérii žalob na právní nástupce původních výrobních závodů jak v Česku, tak na Slovensku, spor se týkal zapsané slovní ochranné známky Májka. Hamé požadovalo primárně zákaz jakéhokoli užívání tohoto označení pro masné výrobky – paštiky. Všechny tyto spory, vedené proti právním nástupcům původních výrobců jak v Česku, tak na Slovensku Hamé buď prohrálo nebo ukončilo dohodou, neboť soudy uznaly právo předchozích historických výrobců paštik pod označením Májka.

Jedním ze žalovaných subjektů byla v roce 1995 i společnost Tatrakon se sídlem v Popradě, která je jedním z právních nástupců Frucony, tedy podniku, ve kterém došlo ke stanovení oborových norem pro výrobky Pali a Morca Della. Jádrem sporu bylo označování paštik názvem Májka, tato pře byla stejně jako spory o názvy Pali a Morca Della ukončena písemnou dohodou v roce 2002. „Ta slovenskému výrobci Tatrakon dodnes zaručuje vyrábět a uvádět na trh své výrobky pod označením Májka, Pali a Morca Della. Díky tomu je tak více než 15 let nejen na Slovensku, ale i v Česku možné sehnat tyto tři výrobky i od slovenského výrobce Tatrakon,“ doplnila předsedkyně Družstva Paté Serivice Eva Otevřelová.

 

 

Současný soudní spor

Ani podpis smlouvy však neznamenal definitivní ukončení sporu mezi oběma společnostmi. Nový vlastník společnosti Hamé navzdory existující dohodě podal v roce 2017 v České republice žalobu, kterou opírá o vlastnictví ochranných známek Májka, Pali a Morca Della a žádá zákaz prodeje a distribuce výrobků Tatrakon pod tímto označením. Svou žalobu přitom Hamé směřovalo na skladovatele těchto výrobků v ČR a nikoli na jejich vlastníka a prodejce v ČR, kterým je Družstvo Paté Service. Jak dopadne zatím poslední spor o populární masné výrobky není doposud jasné. Rozsudek měl být původně známý v březnu letošního roku, kvůli údajným průtahům ze strany žalobce však zatím není jasné, kdy k jeho vynesení nakonec dojde

Poznámka redakce:

Družstvo Paté Service bylo založeno v roce 2014. Zaměřuje se na dovoz zboží do ČR, a to nejen ze států EU, ale například i z Ukrajiny. V jeho distribuci lze na českém trhu nalézt i populární masné výrobky Májka, Pali a Morca Della, které mají svůj původ v popradském závodu společnosti Tatrakon.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy